Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İbrahim Kayakkaya
Vakit, 1973 yılı Ocak ayının 24.sabahıydı. Ali Haydar ve yanındaki yoldaşı, yoldaşlarını uyarmak için köye fırladılar, Ali Haydar köyü en son terkketi, ne yazık ki çemberi aşamadı, orada vuruldu kaldı. İbrahim Kayakkaya, ateşten sıyrılıp çekilmeye çalışıyordu fakat boynunun her yanıssaçma dolmuştu, hemen cebindeki adresleri çıkartıp yoketti.
Sayfa 94 - Sayfa Yayınları
İbrahim Kayakkaya
İbrahim Kayakkaya, bu dönemden sonra yakalandığı gün olan 24 Ocak 73'e kadar esas olarak Malatya, Tunceli, Antep yörelerinde devrimci mücadeleyi örgütlerdi. Yorulmak bilmez bir enerji ile köy köy dolaşıyor, yoksul köylüler ile uzun sohbetler ediyordu. Dolaştığı bölgelerdeki yoldaşlarının en küçük sorunları ile ilgileniyor, onlara sorunları çözmede yol gösteriyordu. Kürtçeyi çatpat sökmüştü, Malatya yöresinde kitlenin ileri kesimlerine hitap eden " okuma grupları" oluşturmuştu.
Sayfa 93 - Sayfa Yayınları
Reklam
İbrahim Kayakkaya
MDD saflarına katıldı. İbrahim 21 yaşındaydı. O, kısa sürede köylülerin toprak mücadelesinde, Istanbul ve Ege sanayi fabrikasında işçilerin eylemlerinde yer aldı. MDD saflarındaki ayrışmadan sonra Mao Zedung'un fikriyle ilgilenmeye başlar. Artık onun savunduğu program, strateji ve tektik Mao Zedung'un Demokratik Devrim görüşleri ve Çin Devrimi olmuştur.
Sayfa 92 - Sayfa Yayınları
İbrahim Kayakkaya
6. Filo'ya karşı eylemler ve Kanlı Pazar gibi olaylardan en önde yürüyor, fabrika ve köylerden örgütlenme çalışmaları yürütüyordu. 69, 70 yılları arasında Türk solu dergisinde işçi ve köylü eylemleri ile ilgili bir dizi haber ve yorum yazdı. Kaypakkaya ve arkadaşları okula geri alınmalıydılar fakat yönetim İbrahim Kayakkaya için bu karari uygulamadı. Atılan 9 öğrenci okula alındı. İbrahim Kayakkaya alınmadı.
Sayfa 91 - Sayfa Yayınları
İbrahim Kayakkaya
O, artık Çapa'daki devrimci çevrenin önde gelen liderlerinden biriydi. İlk bildirisi Çetin Altan'a bir gezi sırasında gericiler tarafindan saldırılması üzerine kaleme aldı. Ve onun devrimci saflardaki ilerleyişi günbegün hızlanan bir tempo izledi, nerede bir konferans, açık oturum, forum, tartışma, seminer varsa İbrahim oradaydı. Dinliyor, not alıyor, sorular soruyordu.
Sayfa 91 - Sayfa Yayınları
İbrahim Kayakkaya
Devrimciliğin ilk adımı, Hasanoğlan Öğretmen Okulu'nda etmiştir. Araştırıyor, soruyor, okuyor, siyasal olarak gelişiyordu. Adı çevre köylerden bile duyulur oldu. Gericilerin, yobazların gözüne batmaya başlamıştı. Okulda "yeşili sevmiyorum" başlığı ile bir kompozisyon yüzünden öğretmenlerden biri ona çok kızmış ve "peki kızılı mı seviyorsun!" diye hayli eziyet çektirmişti.
Sayfa 90 - Sayfa Yayınları
Reklam
İbrahim Kayakkaya
İlkokul bitince öğretmen olmayı kafasına koymustur. Sınavı kazandıktan sonra Ankara Hasanoğlu Öğretmen Okulu'na yatılı öğrenci olarak alındı. O, yatılı okurken, yazları ve diğer ara tatillerde köyüne dönüyor ve ailesine yardımcı oluyordu. Çalışırken yorulmak bilmezdi. Köydeki diğer öğrenci arkadaşları köylüye karışmaz, işe katılmazken o, elinden ne iş gelirse ailesine ve köylüye yardım ederdi. Öğrenci oluşunu, köylünün yaptığı işleri yapmamak anlamında bir ayrıcalık olarak görmezdi.
Sayfa 90 - Sayfa Yayınları
İbrahim Kayakkaya
1949 yılında, yoksul bir ailenin çocuğu olarak Çorum'un Alaca ilçesinin karakaya köyünde dünyaya geldi. Babası yoksul bir emekçiydi. İlkokulu 1. Ve 2.sınıflarını Karamahmut köyünde, üçüncü sınıfı Ortakışla köyünde, dördüncü ve beşinci sınıfları da Alacaköy'de okudu. İbrahim Kayakkaya, daha çocukluk yaşlarında itibaren herşeye meraklı idi, bilgi açlığını gidermek için önüne çıkan her firsattan yararlanıyordu. Okulundan arta kalan zamanlarda bütün işlerde ailesine yardım ediyordu, koyun gütmeye giderken bile yanına defter, kalem, kitap almayı unutmazdı. Arkadaşlarını küçümsemezdi. Arkadaşları arasında da en çalışkanlığı, bilgisi, ağırbaşlılığı, yardım severliği ve fedakarlığı ile sayılıp seviliyordu.
Sayfa 89 - Sayfa Yayınları