"Biz İnsanlar" Peyami Safa'yla tanışmamı sağlayan kitap oldu benim için. Yazarın toplumsal konuları, olayları, karakterleri çok iyi gözlemlediğini ve analiz ettiğini, kitabı dikkatle okuyunca anlamak mümkün... Milliyetçi yanı ağır basan Peyami Safa'nın bu yönünü, Biz İnsanlar isimli eserinde net bir şekilde görebiliyoruz.
Mütareke yıllarını anlatan eserde, bir tarafta Türklüğü ve Türkçülüğü hararetle savunanlar varken, diğer tarafta da yabancı hayranlığı -özellikle de Fransız hayranlığı- ön planda olan Türklerin çatışması ve bu tema etrafında şekillenen olaylar örgüsü ve ince ince işlenen bir aşk hikâyesi ele alınıyor. Eserde okuyucuya, birçok kişi tarafından çok küçük, hatta önemsiz görülebilecek bir olayın, toplumsal alanda adeta bir kelebek etkisi yaparak aslında nasıl büyük etkilere yol açabileceği mesajı verilerek bir bakıma her şeyin bir şeyle başladığı vurgusu yapılıyor.
Bunların yanı sıra, ideal buhranı ve kimlik karmaşası yaşayan insanların analiz ve tahlillerinin de yapıldığı Biz İnsanlar, 'eski Türkçe' dediğimiz ifadelerin ve kelimelerin yoğun olarak kullanıldığı bir eser olarak karşımıza çıkıyor; bu yönüyle de her okuyucuya hitap etmeyebilir. Gerçi hemen hemen her sayfada bu kelimelerin ya da ifadelerin günümüz Türkçesindeki karşılıkları dipnot olarak verilmiş olsa da bu durum da sık sık dipnotlara bakma ihtiyacı doğurduğundan, okuma zevkini ve akıcılığı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Başlarda biraz sıkıcı ve sığ gibi gelse de okudukça açılan, okuyucuyu içine çeken bu güzel eseri her kitapseverin okumasını tavsiye ederim.
Kitapla kalın!