Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
ihlas
Hz. peygamber, sevdiği için bu sureyi her namazda okuyan bir sahabeye "Onu sevmen seni cennete götürür," müjdesini vermiştir. Tirmizi"Fezailül-Kur'an," 11. "Tefsir", 93.
Sayfa 187Kitabı okudu
Hadis, fıkıh, tefsir, kelam… İlmi talep ettim her an, Akıp gider; durmaz zaman, Önce ihlâs derim o zaman.
Reklam
ŞUARÂ SÛRESİ 111. 112. 113. 114. 115. Âyet
111. Dediler ki: Ey Nuh! Söylediklerini tasdik mi edeceğiz. Halbuki sana uyanlar, sefiller, fakirler ve zayıflardır. 112. Nuh dedi ki: Ben, onların kalplerinde gizlediklerini araştırcak değilim. Bana ihlas ile mi, yoksa menfaat umarak mı uyduklarına dair amellerini araştırmak bana düşmez. 113. Onların hesaplarını görmek ve yaptıklarının karşılığını vermek sadece Allaha’a aittir. Şüphesiz Allah onların sırlarından ve kalplerinde olanlardan haberdardır. Eğer bilirseniz bu böyledir. 114. Ben, bu zayıf mü’minleri yanımdan uzaklaştıracak değilim. Onları meclisimden de kovmam. 115. Ben sadece sizi Allah’ın azabına karşı uyarıcıyım. Onun güç ve kudretinden sizi korkutuyorum. İster eşraftan olsun ister halktan, ister yüksek tabakadan olsun, ister zayıf tabakadan, kim bana uyarsa kurtulur.
Sayfa 1851 - İZ YayıncılıkKitabı okuyor
Ey yolcu! Hadis, fıkıh, tefsir, kelam... İlmi talep et her an, akıp gider; durmaz zaman. Önce ihlâs de, o zaman!
254 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Mevlâ bize ne söyler?Sanırım yaşamımızın her anında,her dakikasında,her bir zerresinde kendimize sormamız ve bu hayata geliş gayemizi irdelememiz gereken bir soru.. İşte beni sorgulatan ve yeni bilgiler kazandıran bir kitabı daha hayatıma nakşedip ve listeme ekleyip bitirdim.Öncelikle kitap sadece bir surenin üzerinden tefsir yazmayıp kısa surelerin tefsirini yazmış.Örneğin; Fatiha,Fil,Kureyş, Maun,Felak,Nas,İhlas,Asr suresi gibi.. Namazlarda özellikle buradaki bazı sureleri okuduğumuz için anlamını ve bize ne demek istediğini öğrenip huşu içeresinde ve Rabbimizin huzurunda buradaki olayları hissedip tefekkür edip öğrenmek adına yazılan güzel bir eser olmuş.Bu yüzden mutlaka okunmalı diyor ve bitiriyorum.
Mevla Bize Ne Söyler?
Mevla Bize Ne Söyler?Yasin Pişgin · Mecra Kitap · 202359 okunma
Gayb “gözle görülmeyen; akıl, duyular vb. beşerî bilgi vasıtalarıyla bilinemeyen varlıklar, ilişkiler ve oluşlar”dır. Allah, vahiy, kader, yaratılış, ruh, kıyametin zamanı, kabirde olacaklar, yeniden dirilme, toplanma, sırat, terazi, cennet, cehennem... hep gayb âlemine dahildir. Bunlar hakkında bilgi alınabilecek iki kaynak vardır: Vahiy ve ilham. Akıl, ancak bu iki kaynaktan alınacak bilgiler üzerine tefekkür yoluyla açıklamalar getirebilir. Keşif, kalp gözünün açılması, Allah tarafından haber verilmek (tahdîs) gibi çeşitleri veya isimleri bulunan ilham, ancak İslâm’a sağlam iman ve onun esaslarını samimiyetle (ihlâs) yaşama sonucu elde edilmiş bulunursa muteber olur.Yine de ilham objektif ve herkes için geçerli, üzerine genel hüküm bina edilebilecek bir bilgi kaynağı değildir, kime gelmişse onu ilgilendirir, umumi ve kesin delillere (vahiy) aykırı olmamak şartıyla onu bağlar.
Reklam
"İbadetin özünün ihlas (Allah rızası) olduğunu bildiren, niyeti ibadetin şartı kılan dinin; insanları zorla ve baskı altında ibadete sevk edeceği düşünülemez."
Nisa 80. Ayet tefsiri
Tanrı tasavvurularının geçirdiği evreler:
Tanrı tasavurlarının geçirdiği evreler şöyle özetlenmiştir: "Eski İsrail dininin ilk evresinde çok tanrılı bir inanç hakim olmuş (politeist dönem), daha sonra bu inanç yerini sırasıyla başka tanrıların varlığını da onaylayan, ama bu tanrıların üzerinde ve sadece İsrail'in tapmakla yükümlü olduğu bir nevi milli tanrı inancına (monolatrist
Tefsîr âlimleri, Bekara sûresinin yüzelliikinci âyet-i kerîmesini tefsîr ederek, Allahü azîm-üş-şân, (Kullarım! Siz beni tâ'at ile zikr ederseniz, ben de sizi rahmet ile zikr ederim. Ve eğer siz beni duâ ile zikr ederseniz, ben de sizi icâbet ile zikr ederim. Ve eğer siz beni tâ'at ile zikr ederseniz, ben de sizi na'îmim [Cennetim] ile zikr ederim. Ve eğer siz beni, tenhâlarda zikr ederseniz, ben de sizi Cem'ıyyet-i kübrâda [mahşerde] zikr ederim. Ve eğer siz beni, yoklukda zikr ederseniz, ben de sizi yardımım ile zikr ederim. Ve eğer siz beni icâbetle zikr ederseniz, ben de sizi hidâyetle zikr ederim. Ve eğer siz beni, sıdk ve ihlâs ile zikr ederseniz, ben de sizi halâs ve necât [kurtulmak] ile zikr ederim. Ve eğer siz beni, fâtiha-i şerife ile fâtiha-i şerifenin içindeki rübûbiyyet ile zikr ederseniz, ben de sizi rahmetim ile zikr ederim) buyurur dediler.
Sayfa 190 - Hakikât KitabeviKitabı okuyor
Reklam
İhlâs süresinin faziletleri
Hz. Peygamber bu sûrenin önemi ve fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:" varlığım elinde olan Allah'a yemin ederim ki bu sûre Kur'an'ın üçte birine denktir.(Buhârî, tevhîd,1)" . Yine Hz. Peygamber, sevdiği için bu sûreyi okuyan bir sahâbîye ,"onu sevmen seni cennete götürür"müjdesini vermiştir.( Tirmizî, fezâilü'l Kur'an)
Sayfa 714 - Diyanet işleri başkanlığı
İhlas süresi
Mushaftaki sıralamada 112., iniş sıralamasına göre 22.süredir. Nâs süresinden sonra , Necm süresinden önce inmiştir. Mekke'de indiğine dair rivayet:"Mekke'li müşriklerin Hz. Peygambere gelerek 'Bize Rabbinin soyunu anlat?' dediklerini, bunun üzerine bu sürenin indiğine dair. Medine'de ki yahudi ve hristiyanlarin Hz. Peygambere yönelttikleri Allah hakkındaki sorulara bir cevap olmak üzere Cebrâil'in Hz. Peygambere gelip 'kul hüvellahü ehad' süresini okuduğuna dair rivayetlerde vardır. Ancak süre yapısı itibariyle Mekke 'de indiğine dair izlenimler vermektedir.
Sayfa 713 - Diyanet işleri başkanlığı
213 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.