Hak din İslâm; namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadet hayatımızdaki birçok vecibeyi vakit kavramıyla ilişkilendirmiş. Bayram namazları, sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve cuma namazı; imsak ve iftar; Ramazan ayının tespiti, zekâtın yılda bir verilmesi, hac aylarının Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhiccenin ilk on günü olması, hac vaktinin Arefe ve kurban bayramı günleri olması ve bunun gibi…
İşte o esnada Cebrail (aleyhisselam) elinde büyük bir koçla göründü. Gökten inerken yüksek sesle: 'Allâhü Ekber! Allahü Ekber!" diyerek tekbir getirdi. İbrahim (Aleyhisselam) başını kaldırıp bu manzarayı görünce O'da: "Lâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber!" dedi. İsmail (Aleyhisselam) bu sesleri duyunca meseleyi anladı ve: "Allahü Ekber velillahil hamd!' diyerek hamdetti. Arefe gününün sabah namazına kıldıktan sonra başlar ve kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazı sonuna kadar her farz namazının arkasından 23 vakit teşrik tekbiri getirilir.
Sayfa 57
Reklam
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz: "Cuma gününde bir saat vardır, mü'min bir kul namazda dua ederken Allah'dan bir sey ister ve o saate denk gelirse, Allah muhakkak ona icabet eder" dedi. Ashâb-ı kiram: "Bu saat hangi sattir yâ Rasülallah" dediklerinde: "İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir." buyurdular. Tirmizî, Cuma, 2; Ali el-Müttaki
5.cilt
1052.Ebû Hureyre radıyallâhu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Birtakım melekler geceleyin, diğer birtakımı da gündüz vakti birbiri ardınca gelip sizin aranızda bulunurlar. Onlar sabah namazı ile ikindi namazında bir araya gelirler. Geceleyin aranızda kalmış olanlar Allah’ın huzuruna çıkarlar.
BEŞ VAKİT NAMAZ FARZDIR .
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲 Sabah Namazının Fazileti Nedir ? Sabah namazı beş vakit namazın en mühimidir. Okuduğumuz hadîs-i şerifte şöyle buyrulur: “Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah'ın koruması altındadır.”[1] Buna göre Allah Teâlâ namaz kılan Müslümanları dünyada da ahirette de yalnız bırakmayacaktır. Beş vakit namaz içinde sabah namazının
"...O kadar ki öğle sonrasına kadar biat tamamlanmamıştı. Bunun üzerine o günün öğle namazını Mescidi Nebevî'de Suheyb kıldırdı ve Emîru'l Mu'minîn olarak Halife Osman'ın Müslümanlara kıldırdığı ilk namaz ikindi namazı oldu..."
Sayfa 85 - Köklü değişim yayıncılıkKitabı okuyor
Reklam
Yine Bir Arife...
Arife günlerinin vazgeçilmezi olan mezar ziyaretinden önce bizi bir araya getiren ikindi namazı için camiye gittim. Herkes uzun zamandır görmediği tanıdık yüzleri arıyor, caminin kapısında tebessümlerle dolu muhabbetler dönüyordu. Bayramın gelişi arifeden belli olur, derler. Sahiden bayramın geldiğini hissetmeye başlamıştım. Ezan vakti yaklaşınca içeri girdim. Gençler her zamanki gibi önler boş olmasına rağmen en arka safa oturmuşlar, ben de yanlarına geçtim. Namaz başlayana kadar tanıdık yüz arayan gözler arasında imamın ramazana veda niteliğindeki konuşmasını dinledim. Namazdan çıktığımızda sicim gibi bir yağmur başlamıştı. Dedemle birlikte birkaç ihtiyarı mezara götürmek için bizim arabayı aldım. Silecekler çalışmasına rağmen yağmurun şiddeti önümü görmemi çok zorlaştırıyordu. Arabada imamın gelmesini bekledik biraz. Bizim orada önce imamla beraber dua edilir, ardından herkes toprağın altındaki sevdiklerini tek tek dolaşarak dua ederdi. Dedem oturamadı. Çölde su arayan bedeviler gibi can havliyle her sene beraber gittiğimiz mezarların başına gidip duasını etti. Sevdiklerine "ruhumun bir barçası hep sizinle" dercesine vedalaştıktan sonra imamı beklemeden çıktı mezarlıktan. Dedemi eve bıraktıktan sonra tekrar mezarlığa döndüm. Orada biraz daha vakit geçirmek istiyordum. Babam epey ıslanmıştı. Sen arabayı al, dedim. Zaten ıslandım, deyip eve doğru yürümeye başladı. Ben de o gidince durmak istemedim. Evin yolunu tuttum… (S. Aksoylu)
Mucize!
Enes b. Malik (r.anh) anlatıyor: İkindi namazı vaktiydi. İnsanlar namaz kılmak için abdest alacak su aradılar; ancak bulamadılar. Allah Resûlü'ne bir miktar su getirildi. Efendimiz, elini su kabının içine daldırdı ve insanlara bu kaptan abdest almalarını emretti. Suyun, mübarek parmakları arasından, oluktan kaynar gibi aktığına şahit oldum. Müslümanların tamamı abdestlerini aldılar. Enes'e (r.anh) bu şekilde abdest alanların sayısı sorulunca, "Seksen veya seksenden daha fazla idi." cevabını vermiştir. Buhari'de geçen diğer bir rivayette de, abdest alan kişi sayısının üç yüz veya üç yüzden daha fazla olduğu kaydedilmiştir.
Sayfa 424Kitabı okudu
87 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
"Korkulusun, şaşkınsın, yabancısın..." diyor Kutlu. Benliğimizi yüzümüze belki de bir tokat gibi çarparak başlıyor öyküsüne. Bican'ı kendi merkezimizmiş gibi belirleyip etrafındaki insanlarla bize farklı yanlarımızı gösteriyor. Evet korkuluyum, korkuluyuz. "Yapraklar vardı. Tomurcuk güller, laleler, menekşeler... Sümbüller vsrdı." Şimdi ise nasıl var olduğunu bilmediğimiz beton yığınlarına bakan gözlerimiz. Korkuyoruz fabrikaların seslerinden. Evet şaşkınız. Çalışmasının arasında namazını kılan Seydalılarımuz vardı, şimdi fatura yatırırken, arkadaşı ile konuşurken, geçmiş hatıralırı dinlerken içinden ikindi namazı diyen ve sadece diyen insanlarımız var. Ve evet yabancıyız. Bayramda öpemediğimiz ellere, cenazesine dahi gidemediğimiz vefa borçlarımıza, ahlakımızın çıplaklığına yabancıyız. Bu dehşetin içerisinde kirletilmemiş bir su hayali ile bir musluğa eğiliyoruz. Clor kokuyor elimiz ayağımız. Belki de yazar clor diyerek hafifletiyor suya kattığımız kirliliğimizi. Hafifletiyor "Sonra kılarsın, sonra gidersin, hele sen eğlenmene bak, mayonu git bekliyoruz."  sözlerimizi. Kutlu bize "...mutlaka insan olarak, içlerinde hissettikleri bir şeye dayanarak, henüz kaybolmamış, ama bir yerlerde kabuğa çekilmiş bekleyen, ortaya çıkmaya utanan, bir şeye dayanarak, güvenerek rahatlatıyor, gülüveriyorlar..." diyerek anlatıyor içimizdeki korkuya, şaşkınlığı ve yabancılığı... O clor kokan sularımızı yokuşa akıtarak işliyor kirlenmişliğimizi ve temizlenip mavi olmayı bekliyor kitapta dünyamızı getirdiğimiz hal.
Yokuşa Akan Sular
Yokuşa Akan SularMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 19984,030 okunma
*Soru* : Her farz namazın arkasına kaza namazı  kılmak istiyorum. Sabah ve ikindi namazlarının arkasına kaza namazı olur mu? *Cevap* :Olur, caizdir. Sabah namazı vakti içerisinde sabah namazının 2 rekat sünnetinden başka sünnet namazlar kılınmaz ama sabah namazının farzından sonra veya sabah namazı vakti boyunca kaza namazı kılmak caizdir. İkindi namazından önce veya sonra da kaza namazı kılmak caizdir. Özellikle ikindi namazından sonra sünnet namazlar kılınmaz. Ancak ikindi namazı vakti girdikten bir müddet sonra yani yaklaşık güneş batımına 45 dakika kalmışken, o kerahat vaktinde, nafile namazlar kılınmadığı gibi kaza namazı da kılınmaz. Sadece o günkü ikindi namazının farzı kılınır. Bu geciktirme de mekruhtur. Selam ve Hürmetlerimle Dr. Hasan ÇINAR Ankara Müftüsü
Reklam
Böylesi, namaz kılmamalarından daha iyidir
Hatim b. İsmail'in bildirdiğine göre Cafer b. Muhammed, babasının şöyle dediğini rivayet etmiştir: Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin radiyallahu anh çocuklara, öğle ile ikindi, akşamla yatsı namazlarını cem ederek kılmalarını emrederdi. Kendisine, "Bunlar namazı vakti dışında kılıyorlar" denildiğinde, "Böylesi, namaz kılmamalarından daha iyidir" derdi.
Sayfa 86 - Cilt 8.Kitabı okuyor
Filistinli çocuğun yürek burkan sözü: “ Artık günde 6 vakit namaz kılıyoruz. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve cenaze namazı…” Tüm İslam aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.❗️❗️❗️
"İstanbul'da ilk ezanın okunduğu yerde ikindi namazı kılalım!" "Arap Camii'nde duaya gel!"
Sayfa 210Kitabı okudu
Beş Sıkıntının İlacı
... 1- Sabah namazı, ölüm sekaratı sıkıntısının ilacıdır, 2- Öğle namazı, kabrin karanlığının sıkıntısının ilacıdır, 3- İkindi namazı, sorgu meleklerinin sıkıntısının ilacıdır, 4- Akşam namazı, amel defterlerinin dağıtıldığı andaki sıkıntının ilacıdır. 5- Yatsı namazı, Sırat Köprüsü'ndeki sıkıntının ilacıdır." * İşte vakit namazlarının sayısının sebep ve hikmetleri budur. Dikkat edilirse insanoğlunu bekleyen altıncı ana sıkıntı da yoktur. Beş sıkıntının ilacı beş vakit namazdır.
Sayfa 155 - Kutup Yıldızı Yayınları, 14. Baskı, Şubat 2008Kitabı okudu
1.024 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.