Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zehra

Ölenin mezarına koy sözcükleri, yaşamak için söylediklerini. Yerleştir sonra başını onların arasına, bırak hissetsin özlemin dillerini, kıskaçları.
Reklam
zamanı geldi artık bilmelerinin! taşların çiçeklenmesinin, bir yüreğin tedirgin atmasının zamanı geldi. Zamanıdır artık zamanının gelmesi.
Sayfa 27 - CORONAKitabı okuyor
Akidenin önemi
Akide, yeni yetişen kültürlü nesillerimizin yanında tehlikeli derecede önemini kaybetmektedir. Bu, endişeye yol açan ve karmaşaya sevkeden bir gerçektir. Çünkü akide; peygamberlerin davetleri, gösterdikleri gayretin sebepleri ve hedefleri ile diğer insanların davetleri ve gösterdikleri çabanın sebeplerini kesin bir şekilde ayıran çizgidir. O akide ki; peygamberler ve halifeleri en büyük miktarlar karşılığında bile onu pazarlık konusu yapmaya razı olmazlar. Onlara göre reddetmenin veya kabul etmenin, güzel veya çirkin görmenin, birlikte olmanın veya ayrılmanın ölçüsü akidedir. Müslümanların zayıflığına rağmen bozulmamış haliyle hâlâ ayakta kalan bu din, bunu akide konusunda gösterilen duyarlılığa ve direnişe borçludur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kayıp İmam İnancı
Kayıp onikinci imam hakkındaki inançlarına gelince, hayalin ve aşırılığın zirvesine ulaşmıştır. Kayıp imamın doğumu, ortadan kaybolması ve hayatı ile ilgili inançları akıl ve kıyastan yoksundur ve Allahʹın belirlediği şeriat ve kainat kurallarına aykırıdır. Onlar, onbirinci imam olan İmam Hasan el‐Askeri vefat etmeden on gün önce oğlunun, ailesinden kendisine miras kalan her şeyi ve imamet yetkisini alarak ortadan kaybolduğuna, bir mağaraya gizlendiğine, orada hâlâ hayatta olduğuna, Kıyamet gününe kadar da orada gizli kalacağına, uygun bir vakitte mağaradan çıkacağına ve tüm dünyaya hükmedeceğine inanırlar.
Bkz. Usûlüʹl Kâf i ; sf. 202‐207Kitabı okudu
Patrick Hugec şöyle der: ʺŞia, imamlara Allah Teâlâʹnın sıfatlarını vermektedir.ʺ
Thomas Patrick Huges, Dictionary of Islam, London, 1885, p. 574Kitabı okudu
Reklam
ʺÖmer radıyallahu anhʹın vefatı İslam için büyük bir olay ve kayıp idi. Şüphesiz o şiddetli idi fakat adil idi. İleri görüşlüydü. Arapların yapısı ve yaşantısı hakkında geniş tecrübeye sahipti. Karmaşa hayatına alışmış bir ümmet için en uygun komutandı. Suçluları ve yanlışa sapanları cezalandırma gücü sayesinde, gezgin kabilelerin ve yarı vahşi bir halde yaşayan fertlerinin özelliği olan eğilimlerle baş edebildi. Büyük kentlerde lüks ve debdebe araçlarıyla, fethettikleri ülkelerde zenginlik ve bolluk vasıtalarıyla karşılaştıklarında onları ahlaki yönden bozulmaktan korudu. Yönetimi altındaki fertlerin her biri ona rahatlıkla ulaşabilirdi. Geceleri korumasız ve polissiz, insanların halini araştırmak üzere gezerdi. Döneminin en güçlü yöneticisi (halife) işte böyle yaşıyordu.ʺ
A Short History of the Saracens, op. cit, p. 43‐44Kitabı okudu
ʺÖmer radıyallahu anhʹın halifeliği, İslam için büyük bir kıymete ve zenginliğe sahiptir. O, ahlaki yönden, güçlü bir tabiata sahip bir insandı. Adalet konusuna gelince, sağlam bir ilkeye ve olgunluğa ve çalışma gücüne dayanan ince bir şuura sahipti.ʺ
A Short History of the Saracens, op. cit, p. 27Kitabı okudu
Meşhur İngiliz yazar Edward Gibbon, ʺRoma İmparatorluğuʹnun Gerilemesi ve Yıkılışıʺ isimli kitabında Hulefa‐i Raşidinʹden bahsederek şöyle der: ʺİlk dört halifenin ahlakı ve davranışları, örnek verilecek derecede temizdi. Gayret ve çabaları, tamamen samimiydi. Zenginlik ve yönetim imkanına sahip olmalarına rağmen, ömürlerini ahlaki ve dini sorumluluklarını yerine getirmede tükettiler.ʺ
Edward Gibbon; The History of the Decline and Fall of the Roman Empire, (1911), pp. (34‐85).Kitabı okudu
Sesleniyorlar: Günah işliyorsunuz! Bunu çoktan biliyoruz. Çoktandır biliyoruz da neye yarıyor ki?
Bir dönem Osmanlı padişahlarının tahta oturur oturmaz, bü­tün şehzadeleri öldürmeleri (arkasından da tek tek, kardeşleri için hüzünlenmeleri) de bu "devlet için zorunlu acımasızlık" mantığıyla meşrulaştırılırdı.
Reklam
Fısıldıyorsun: Dünyayı doldurmaktalar benimle, bense, bomboş bir yoldan başka bir şey değilim senin yüreğinde!
"Hiç şüphesiz sabır musibetin ilk geldiği andadır."
Buhari, 1302; Müslim, 626.Kitabı okudu
İbn Avn şöyle demiştir: "Zorlukta da kolaylıkta da Allah (subhanehu ve teala)'nın kazasına razı ol! Şüphesiz bu senden açgözlülüğü giderir ve seni istediğin şeylere ulaştırır. Bil ki kul, rahatlık ve zenginlik halinde kaderden razı olduğu gibi bela ve fakirlikte de razı olmaz ise rızanın hakikatine ulaşamaz. Hem nasıl olur da işlerinde Allah'ın kazasını talep edersin de sonra Allah'ın kazası senin heva ve hevesine uygun olmazsa öfkelenirsin? Ne bilirsin belki senin heva ve hevesine uygun olan şey senin helakine sebep olacaktır! Allah'ın kazası senin heva ve hevesine muvafık olursa razı olursun oysa bu senin gayb konusundaki ilminin azlığındandır..."
Ebu'l-İtahiye der ki: "Allah, kendisinden istemeyi terk ettiğinde kızar, Ademoğlu ise kendisinden istenildiğinde... Sen isteğini Allah'a has eyle! Zira biz Rabbimizin nimetleri içerisinde yüzüyoruz."
1.444 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.