Risale-i Nur talebelerinden bir genç hâfız, pek çok adamların dedikleri gibi dedi: "Bende unutkanlık hastalığı tezayüt ediyor, ne yapayım?" Ben de dedim: "Mümkün oldukça nâmahreme nazar etme. Çünkü rivayet var. İmam-ı Şâfiî'nin (R.A.) dediği gibi, Haram nazar, nisyan verir."
Musibetler karşısında Allah'tan kork ve ümit et O'ndan Israrcı nefsine uyup da pişman olma Korku ve ümit; kal ikisi arasında….
Reklam
İmâm Şafiî: “Hiç şüphesiz kulun, şirk dışında her türlü günahla Allâh’ın huzuruna çıkması onun için kelâm ilmi ile Allâh’ın huzuruna çıkmasından daha hayırlıdır. (Ebu Nuaym, Hilye 9/111.
İmam Şafii
İki tercihle karşı karşıya kaldığın zaman Ve doğru olan ile yanlış olanı kestiremezsen Nefsinin meylettiği şeyin tam tersini yap hemen sen Çünkü nefis insanı hep kötüye iter, ah bilsen!
Sayfa 63 - Destek Yayınları
Said Nursi'nin her suale cevabı varmış(mış).
HER SUALE CEVAP VERMEK, HİÇ KİMSEYE SORU SORMAMAK Sormaz ki bilsin, sorsa bilirdi. Bilmez ki sorsun, bilse sorardı. Atasözü "Herhangi ilme sorulan suale bila-tereddüd derhal cevap verirdi."(1) "Sorulacak suallere cevap vermeye hazır bulunduğu gibi kimseye sual sormayacağını da beyan ederek bu kararda yirmi sene sebat
Sayfa 56 - Süleymaniye vakfıKitabı okuyor
Ömer Nasuhi Bilmen, bu konuda şöyle der: İslâm âlimlerinin çoğunluğu, bey' bi'l-vefâyı rehin olarak kabul eder. Malikin izni olmak şartıyle alıcı malın gelirinden yararlanabilir. Bilmen, bu konuda klasik fetva ve furû kitaplaındaki bilgileri nakletmiştir. Borç para bulmaya veya bir borcu ertelemeye yönelik bu gibi çareler Ebü Hanife ve İmam Şafii'ye göre yararlanma sözleşme sırasında şart koşulmamışsa caiz olur.
Sayfa 330 - BEY' Bİ'L-VEFAKitabı okuyor
Reklam
Karakter
İmam Şafii,yemende bağdata götürülüp asılmak istenirken haktan bir milim sapmadı,Mısırda dayılar ama sığındığında dünyalığı tercih dayatmasına asla kabul etmedi.
"Sabah sabah insanını denedim dünyanın Cimrilikle dolu deriler yürüyordu. Başka bir şey göremedim. Sonra kanaat kınından bir kılıç çektim Keskin tarafıyla onlardan ümitlerimi kestim" diyor İmam Şafii.
Beş evlilik yapan İmam Şamil'in 11 çocuğu oldu. Oğullarından Gazi Muhammed, Osmanlı'nın hizmetine girerek 93 Harbi'nde Ruslara karşı savaştı, Muhammed Şafii ise Rus ordusuna katılarak tuğgeneralliğe kadar yükseldi.
Ey insan, hiç mümkün müdür ki: Sana bu simayı veren, o simada böyle bir sikke-i rahmeti ve bir hâtem-i ehadiyeti vaz'eden zat, seni başı boş bıraksın, sana ehemmiyet vermesin, senin harekâtına dikkat etmesin, sana müteveccih olan bütün kâinatı abes yapsın, hilkat şeceresini meyvesi çürük, bozuk, ehemmiyetsiz bir ağaç yapsın? Hem hiçbir cihetle şüphe kabul etmeyen ve hiçbir vechile noksaniyeti olmayan, güneş gibi zâhir olan rahmetini ve ziya gibi görünen hikmetini inkâr ettirsin. Hâşâ! Ey insan! Bil ki o rahmetin arşına yetişmek için bir mi'rac var. O mi'rac Bismillahirrahmanirrahîm 'dir. Ve bu mi'rac ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlamak istersen, Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan'ın yüz on dört surelerinin başlarına ve hem bütün mübarek kitapların iptidalarına ve umum mübarek işlerin mebdelerine bak. Ve Besmele'nin azamet-i kadrine en kat'î bir hüccet şudur ki İmam-ı Şafiî (ra) gibi çok büyük müçtehidler demişler: "Besmele tek bir âyet olduğu halde, Kur'an'da yüz on dört defa nâzil olmuştur."
Reklam
İmam Şâfiî şöyle dedi: Tasalanmak boştur, kaderde neyse odur, Levh'e ne yazılmışsa hiç şüphesiz o olur. Sebeplere rağmen olmaz bazen arzuların, Yokken bazen sebebi, oluvermiş arzuların…
Vakit Bâbı
"İmam Şafii (ra) der ki: 'Sûfilerle sohbet ettim ve onlardan sadece iki kelime istifadem oldu. Onların şöyle dediklerini işittim: 'Vakit kılıçtır. Onu kesersen kesersin. Yoksa o seni keser. Nefsini hak ile meşgul et. Yoksa nefsin seni batıl ile meşgul eder."
Sayfa 114 - İnsan Yayınları 60, 3.cilt
İmam-ı Şâfiî rh.a. şöyle der: İki tercihle karşı karşıya kaldığın zaman, Ve doğru olan ile yanlış olanı kestiremezsen, Nefsinin meylettiği şeyin tersini yap hemen sen, Çünkü nefis insanı hep kötüye yeder,ah bilsen!
Bu genel çerçeve dışında diğer bazı maddelerde gerek etnik gruplar, gerek dini azınlıklar ve gerekse de İran’ın resmi mezhebi olan Caferilik dışındaki İslam mezheplerinin sahip oldukları haklar belirtilmiştir. Aşağıda ilgili maddeler yer almaktadır: Madde 12: İran’ın resmi dini İslam ve resmi mezhebi On iki İmam Caferiliğidir. Bu madde hiçbir
Resim