Gazi Muhammed, İmam Hamzat ve Şeyh Şamil'in 35 yıl süren ve on binlerce Rus askerinin öldürülmesi ve binlerce Kafkas yiğidinin şehadetiyle sonuçlanan cihad ve direnişinden mi kaynaklı yoksa Kafkas halklarının baş eğmeye pek müsait olmayan onurlu halkından mı bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki Ruslar buraların halklarını hep ötelemiştir. 19. yüzyılda, 1944'te ve 1990'lı yıllarda pek çok kez soykırıma maruz bırakıldılar.
Son alıntıyı Altın vuruş tadında paylaşıyorum,buyursunlar; :D
Çarın davetlisi olarak sarayı gezen ve ziyaretlerde bulunan İmam Şâmil'e Çar Aleksander sorar: - "Sarayımı nasıl buldunuz?" Şâmil cevap verir: "Haşmetli Çar hazretlerine de malumdur ki Cenâb-ı Hak dünyayı Hristiyanlara ahireti Müslümanlara vaat buyurmuşlardır. Hakiki cennete gidemeyeceğinize göre sarayınızı suni cennete çevirmekte isabet buyurmuşsunuzdur.
Reklam
İmam Şâmil en çok casuslara kızardı. Birinci kez yakalanan casusları şiddetle cezalandırırdı. Şayet aynı casus ikinci kez yakalanmışsa mutlaka öldürtür ve başını Rus garnizonlarına bıraktırırdı.
Benim Dağıstan'ım adlı eserinde meşhur şair Rasul Hamzat, Şâmil'i şöyle anlatır: Sanırım her dağlı Şâmil'i kendince düşler, her dağlının kendine özgü bir Şâmil tipi vardır. Benim de öyle. Henüz gençtir Şâmil. Ahulgoh dağında, düz bir kayanın üzerine diz çökmüş, namaz kılıyor. Az önce Avar Koysu'nun sularıyla yıkanmış ellerini göğe kaldırmış. Cübbesinin kolları yukarıya doğru kıvrık, dudakları kımıl kımıl... İmam dua ederken Allah'tan insanların kulağına gelen ses "özgürlük" olurmuş der Şâmil...
Beş evlilik yapan İmam Şamil'in 11 çocuğu oldu. Oğullarından Gazi Muhammed, Osmanlı'nın hizmetine girerek 93 Harbi'nde Ruslara karşı savaştı, Muhammed Şafii ise Rus ordusuna katılarak tuğgeneralliğe kadar yükseldi.
Bir Nakşibendi şeyhi olan Şamil, lider (imam) seçildikten sonra güçlü hitabeti, kararlı tutumu, askeri ve siyasi dehasıyla Dağıstan'da ve bütün Kafkasya'da etkili oldu, hem idari hem dini otorite olarak kabul edildi.
Reklam
Şeyh Şâmil'in Vefatı 6
Şamil'in vefatı İslâm dünyasında büyük yankılar yaptı. Gasil töreninde Şeyhü'l-Harem Hacı Emin Paşa, bizzat ibriği eline alarak su dökmek suretiyle cesedi yıkamaya yardımda bulundu. Cenazesi yıkanırken büyük mücahidin vücudunda tam 19 büyük yara izi sayıldı ki bunlardan birisi Gimri savunması esnasında İmam Gazi Muhammed ve arkadaşlarının şehit olup Şâmil'in ağır yaralı olarak kurtulduğu savaşta göğsünden girip sırtından çıkan süngü yarasıydı.
Şeyh Şâmil'in Vefatı 2
Hanımları Zahidat ve Şuanat, Şeyh Ahmed Rufai'ye İmam Şâmil'in durumunun ağırlaştığını haber verip huzuruna çağırdıklarında Gazi Muhammed, Rusya'dan yola çıkmış Hicaz yolunda babasına doğru yol alıyordu.
Şeyh Şâmil'in Vefatı 1
Sağlığı gittikçe bozulan Şâmil, Sultan Abdulaziz'e yazdığı mektupla, Rusya'da rehin bulunan büyük oğlu Gazi Muhammed'i bir an evvel dünya gözleriyle son defa görmesine müsaade etmesi için Çar İkinci Aleksander nezdinde girişimde bulunmasını istedi. Sultan Abdulaziz, yaptığı görüşmeler neticesinde İmam'ın bu son arzusunu yerine getirmeye muvaffak oldu.
Şeyh Şâmil Mekke'de 7
Medine'de Şâmil'den yaşça çok büyük, Hazreti Peygamber'in soyundan gelen büyük bir makam sahibi şerif ve seyitlerin reisi bir zat vardı ki son yıllarını yatağında geçiren ve hiçbir yere çıkamayan bu zat, bir gün yatağından doğrularak Şâmil'i ziyaret arzusunu beyan ettiğinde, koltuklarında evlatları bulunduğu halde Şâmil'in yanına getirilen bu mübarek ihtiyar, bu büyük kahraman ve gazinin eline kapanır. İmam Şâmil, gözünden yaşlar boşanarak bu zatın omuzlarından öperek, göğsüne basarak ayağa kaldırdığında bu Peygamber torunu şunları söyler: "Dün gece rüyamda cedd-i muazzamım Muhammed'i (a s.)'ı gördüm. Bana 'Ey nakibim! Orada en büyüğünüz ve muhterem misafiriniz Şâmil'dir.' dedi."
Reklam
Şeyh Şâmil Mekke'de 6
İmam Şâmil, Hazreti Peygamber'e 25 yıl boyunca yaptığı savaşlardan, yaşanan sıkıntılardan, zorluklardan ve şehit olanlardan bahseder. Şamil ile birlikte 400 kişilik Kafkasya hacı gurubu içeresinde henüz 28 yaşındaki İnhos'lu meşhur şair Ali Hacı, Andili Dibir ve Unsokol'dan Berharav gibi Dağıstan'ın meşhur şahsiyetleri de bulunmaktadır. Peygamber'in huzurunda kendilerinden geçen bu 400 kişinin bazıları Arapça, bazıları Farsça beyitler okumakta, bazıları da zikirle kendilerinden geçmiş haldeyken İmam'ın, kendisine; "Dağıstan' da şiirleriyle meşhur olan sen, bugün Peygamber'in huzurunda olduğun halde neden susuyorsun." demesi üzerine ayağa kalkan Ali Hacı, Peygamber için yazdığı şiirini okumaya başlayınca Şâmil'in gözleri çeşme gibi akmaya başlar.
Şeyh Şâmil Mekke'de 4
Medine'ye geldiğinin ikinci günü, Uhud, Hendek, Taif, Mekke savaşlarında şehit olmuşların kabirlerini ziyaret ettikten sonra İmam Şâmil arkasında 70 Dağıstan mücahidi ile Hazreti Peygamberin ayakucuna el bağlayıp duaya durdu. Bu muhteşem merasime Şeyhü'l-Harem Hacı Emin Paşa ve bütün Medine ileri gelenleri ve Peygamber soyundan gelenler de katılmışlardı.
Şeyh Şâmil Mekke'de 3
İmam Şâmil, Mekke'deki hac vazifesini yerine getirip Medine'ye hareket etti. İmam Medine'de, Medine muhafızı Hafız Paşa, Medine ileri gelenleri ve Peygamber sülalesinden zatlar tarafından karşılandı. Medine'de Rufai Tarikatı piri ve kurucusu Ahmed Rufai'nin evinde misafir edildi.
Şeyh Şâmil Mekke'de 2
İmam Şâmil'in, hac için Mekke'de olduğunu duyan hacılar ısrarla onu görmek istiyorlardı. Hükümet yetkilileri hacıların ısrarlı ve ardı arkası kesilmeyen taleplerini karşılamak ve oluşabilecek izdihamı önlemek için Şâmil'i Kâbe'nin üstüne çıkarıp konuşma yapmasını çözüm yolu olarak hayata geçirdiler.
Şeyh Şâmil Mekke'de 1
İmam Şâmil, bir ay kadar Mısır'da Hidiv İsmail Paşa'nın misafiri olduktan sonra Cidde'ye gitmek üzere yola çıktı. O esnadaki Mekke Emiri Şerif Abdullah, Hicaz valisi ve pek çok ulema, şeyh ve halktan birçok insan, İmam Şâmil'i karşılamak üzere vapurunun yanaştığı limana geldiler.
Resim