İslami çıkarımlarım
Biz, din ile dini uygulamanın arasına ayırdık. Imanın modern şartlarla beraber de yürüyebileceğine inanamadık. Ne zaman ki iman ile amel arasındaki bağ koptu işte o andan itibaren dünyanın her yerine yayabileceğimiz ruhî bir kuvveti geliştiremedik.
Sayfa 82 - BekaKitabı okudu
Alıntılar
💬📎"Kadın ancak anne olarak mutlak ve yeri doldurulamaz bir değere sahip olur.Bir kadının anneliğini ortadan kaldıran biri, onun yüksek şeref ve önemini ikame edemez.Çünkü annelik sadece kaldırılması mümkün olmayan bir imtiyaz değil; aynı zamanda insanların bildiği en kadim imtiyazdır." 💬🖇️" Gerçekten birinin bir insanı terbiye
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Başında tacı olandan en sıradan insana kadar herkes için aynı ölçüde geçerli olan Muhammed'in kanunu, dünyada var olan en hikmetli, en bilgili ve en entellektüel hukuk kaidelerinin birbirine geçmiş şeklidir."
İslami Yeniden Doğuşun Meseleleri
İslami Yeniden Doğuşun Meseleleri
Aliya İzzetbegoviç
Aliya İzzetbegoviç
Okurunu öncelikle soru sorarak okuma ve düşünce sürecine dahil eden ve okurla birlikte ortaya atılan
İslami Yeniden Doğuşun Meseleleri
İslami Yeniden Doğuşun MeseleleriAliya İzzetbegoviç · Ketebe Yayınevi · 20201,239 okunma
HK
Vahyin insanlığa sunduğu ve taklit edilemez yol bireyin âmil kılınma sürecidir Bireyi kendi özlüğü üzerinden inşaa edecek tek güç yaratan ve alemlerin rabbi olan Allah'tır Birey ile Allah arasındaki hukuk vahyin "ikâmetissalah" dediği türkçe karşılığı "bağ kurma" olan bir muhatablık hukukudur Birey ilahi boyutlu bir frekansla yöneliş/duasını gerçekleştirirse yaratıcı olan Allah kulunun yönelişine icabet eder ve yaratılma açığa çıkar Bu denklemin açığa çıkması için yegane hikmet sabırdır Sabır zorluklara boyun eğme değil Dış dünyanın karşı koyuşu karşısında gerçekliğini bozmadan varoluşsal açılımına devam etmektir Ân'a yemîn olsun ki insan(zikirden yoksun tanımlama varlığı) hüsrandadır Bunların içinden îman ehli(yaratıcının yaratılmaya kouduğu hakîkat ile hakîkatlenmiş/tanımlama yapabilen) olanlar hariç Bunların içinden salih amel(eylemleri ile yaşamını imanın hakikati üzerinden ıslah edenler) işleyenler hariç Bunların içinden (Eylemselliğini Hak üzere çevresine izah edenler) Hakkı tavsiye edenler hariç Bunların içinden (Yaratıcının kulunun yönelişini tasdîk etmesi için yönelişini bozmadan/rabbi için 'müddessir 4' ) Sabredenler hariç
İman ile amel arasındaki bağ
Başka bir ifade ile amel imandan bir parça değildir. Bunu bir örnekle açıklayalım günde 5 vakit namaz kılmak müminlere farzdır Yani Allah'ın emridir. Namazın farz olduğuna inandığı halde tembelliği yüzünden onu kılmayan kimse dinden çıkmış olmaz. Ancak Allah'ın emrine uymadığı için günahkar olur.
Sayfa 39
İman ile amel arasındaki bağ
Amel, iradeye dayalı iş, davranış ve eylem demektir. Esasen tasdik ve ikrar da birer ameldir. Ancak amel deyince daha çok kalp ve dil dışında kalan organların ameli anlaşılmaktadır. Bu durumda iman ile amel birbirinden ayrı şeyler olmasına, amelin imanın bir parçası olmamasına rağmen, her ikisi arasında çok sıkı bir bağ ve ilişki bulunmaktadır.
Reklam
Bugün içinde yaşadığımız dünya “modern” dediğimiz dönemle beraber yoruma tabi tutulmuş bir dünya özelliği taşıyor. Müslüman, kendisinin belirli bir katkı ve kabulunun olmadığı ve “başkaları” tarafından yorumlanmış ve halen yorumlanmaya devam edilen böyle bir dünyada hayatını sürdürmektedir. Yorumlanan bu dünyanın içinde bulunmanın kaçınılmaz neticesi olarak; yaşadığımız sosyal gerçeklik kendinin öngördüğünün olması muhtemel başka gerçeklik kabul etmemekte… İslama ait olmayan sosyal gerçekliği içinde bugün islam yorumlanmaya çalışılmaktadır… Bundan dolayı iman ile amel arasındaki bağ giderek zayıflamakta; bunlar giderek iki farklı kategori halini almak üzere dönüşüm geçirmektedir. …Müslüman olmak İslamın sahip olunmasını istediği “idrak biçimine” tekabul etmemekte; yani Müslümanın yaptığı faaliyeti ile “İslami olan” arasında tarihte hiç olmadığı kadar bugün ciddi bir kırılma ve ayrışma söz konusudur.
Gökler-yerler-alemler; yani 7 paralel evren ve Evrenimiz yoktu. 100 milyarlarca Galaksi yoktu. Katrilyonlarca yıldızlar yoktu. Karadelikler yoktu. Güneş sistemleri ve bizim "Güneş sistemi"miz yoktu. İnsanlar, cinler, hayvanlar ve bitkiler yoktu. Maddeler-atomlar-elementler yoktu. Protonlar, nötronlar, elektronlar, fotonlar ve çok sayıda
Öyle ki millet olarak Dinimizi, imanımızı ve dini vecibeleri yerine getirme gayretimizi kaybettik, hem de öteden beri Dindar olmamıza rağmen.. biz, din ile dini uygulamanın arasını ayırdık! İmanın modern şartlarla beraber de yürüyebileceğine İnanamadık. Ne zaman ki iman ile amel arasındaki bağ koptu, işte O andan itibaren dünyanın her yerine yayabileceğimiz Ruhi bir kuvveti geliştiremedik.
Cennet
Kur’an, Cennet’in kapılarını, kokularını, renklerini, kapıların görevli meleklerini, hizmetçilerini, nehirlerini, pınarlarını, iklimlerini, bahçelerini, ağaçlarını, gölgeliklerini, yiyeceklerini, içeceklerini, giysilerini, takılarını, eşlerini, hurilerini, yastıklarını, döşeklerini, halılarını, köşklerini, saraylarını ve daha neler neleri
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.