Bugünü Yaşama Arzusu
#Schopenhauer *Yazar #Aldığımız her nefes bizi sürekli etkisi altında olduğumuz ölüme doğru çeker... Nihal olarak zafer ölümün olacaktır, çünkü doğumla birlikte ölüm zaten bizim kaderimiz olmuştur ve avını yutmadan önce onunla yalnızca kısa bir süre için oynar. Bununla birlikte, hayatımıza olabildiğince uzun bir süre için büyük bir ilgi ve
Bana kalan yegâne özgürlüğüm: İstediğim gibi inanmak veya inanmamak.
Reklam
Düşünce ve ifade özgürlüğü olmayan yerde beyin nefes alamaz müdür bey! Düşünmek, hayal etmek, tartışmak hatta inanmak veya inanmamak bile sınırlandırıldığı için beyinler ya gidiyor, gidemeyenler de …
Sayfa 507Kitabı okudu
Allah, mı? Şeyh mi?
İnanç ve inanmak her insanoğlunun yaratılış kodlarında var olan birşey. İstisnasız her insan inanır çünkü inkâr üzere değil, inanmak ve teslim olmak üzere yaratılmıştır her insan.. İnanmak fıtrattandır, inanmamak bir nevi hastalık. Klinik psikolojide dahi durum böyle kabul edilir. Hatta inançsızlığın gizli saklı mağaralarında bile inandığına isyan
Ve bana kalan yegâne özgürlüğüm: istediğim gibi inanmak veya inanmamak. Ama tabii resmi olarak -mış gibi yaparak.
Reklam
Ve bana kalan yegâne özgürlüğüm: İstediğim gibi inanmak veya inanmamak.
Sayfa 43 - İş Bankası Kültür Yayınları, 4. Basım Haziran 2023, İstanbulKitabı okudu
·
Puan vermedi
Korku ve Titreme
Korku ve Titreme
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
Kierkegaard'ın Korku ve Titreme eseri, İbrahim'in Tanrı'nın emirlerine uymayı kabul etmesi ve oğlunu kurban etmeye razı olmasıyla ilgili bir kaygıyı anlamak için yazılmıştır. İbrahim'in bu görevi yerine getirme ya da reddetme seçeneği olduğu halde, oğlunu kaybetme pahasına bu görevi yerine getirmeyi seçer.
Korku ve Titreme
Korku ve TitremeSoren Kierkegaard · Araf Yayınları · 20131,693 okunma
Bergman, Luteryen bir papazın oğlu olmasının getirdiği disiplinli ve katı bir aile ortamında büyümenin etkilerini filmlerinin çoğunda gösterir. Buna bir de dinin derinlikli sorgulanması eklenince filmleri bir başyapıta dönüşmüştür. Örneğin ‘Yedinci Mühür’ (1957) filminde “Benim tüm hayatım manasız bir arayışmış.” diyen şövalyenin sorgulayışı, gerçek hayatta Bergman’ın hakikatte söylemek istediğidir. Hayatı boyunca Tanrı’ya inanmak veya inanmamak arasında gelgitler yaşayan sanatçının bu iç çatışması, içine girdiği dini bunalımdan kaynaklanır. Nitekim filmlerindeki kahramanlar, bir türlü teslim olmayı başaramazlar. Onun “Winter Light / Kış ışığı” (1962) adı verilen filmi böylesi dini bunalımların melankolilerin ve Tanrı temasının derinlemesine işlendiği bir başyapıttır.
Sayfa 24
“Bu benim özgür iradem. Ve bana kalan yegane özgürlüğüm: İstediğim gibi inanmak veya inanmamak.”
Reklam
Ve bana kalan yegane özgürlüğüm: istediğim gibi inanmak veya inanmamak.
Düşünce ve ifade özgürlüğü olmayan yerde beyin nefes alamaz. Düşünmek, hayal etmek, tartışmak hatta inanmak veya inanmamak bile sınırlandırıldığı için beyinler gidiyor.
Bugün çoğu insanın bildiği gibi şüphe ve kararsızlık benzer sonuçlara işaret etse de ikisinin arasında sınır belirsizdir. Bu yüzden Herhangi bir şeye dair Sahip olduğunuz bilginin eksikliği sizde şüpheye neden olurken Herhangi bir şeye dair Sahip olduğunuz bilginin fazlası size kararsızlığa neden olur. Mesela Allah'a inanmak veya inanmamak arasında kalmak, Sinemaya mı yoksa tiyatroya mı gitmek arasında kalmaktan daha farklıdır. Birincisinde bir şüphe ikincisinde ise bir kararsızlık söz konusudur. Çünkü Birincisinde Allah'ın varlığına ya da yokluğuna dair bir bilgi eksikliği söz konusudur ve bilgideki bu eksiklik kişide şüpheye neden olur. Ikincisinde ise bilgi de bir eksiklik değil fazlalık söz konusudur. Çünkü kişi sinema veya tiyatronun işleyişine dair her şeyi bilmektedir ve bilgideki bu fazlalık kararsızlığa neden olur. Şüpheye zihnimize giren bilgi veya girdi eksikliğinin yansıması iken kararsızlık ise zihnimize giren bilgi veya girdi fazlalığının yansımasıdır.
195 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.