Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bilgi Güçtür
İnönü Muharebeleri sırasında ele geçirilen Yunan kamyonları, kullanmasını bilen olmadığı için geriye getirilememiş ve yakılmıştı.
Sayfa 328
Birinci ve İkinci İnönü Muharebeleri'nde elde edilen başarının arkasında "düzenli ordu" ya geçişin bulunduğu açıktır. Bu gerçeği, Küçük Asya İşgal Ordusu Başkomutanı General Papulas da görmüş ve Atina'ya şu şekilde rapor etmiştir: "Yeni biten askeri hareketler sonunda inanıyorum ki, düşman ordusu iki yılda yapamadığı gelişmeyi son iki ayda yapmıştır. Düşman ordusu pek olgun bir şekilde örgütlenmiş ve silahlandırılmıştır. Subayları, erlerine kıyasla fazla ve boldur. Disiplini olgun derecededir." Bu zaferin sonuçları arasında; İngilizlerin Malta'daki tutuklulardan kırkını serbest bırakması, 11 Haziran 1921'de İtalyanların Anadolu'dan çekilmeye başlaması ve Fransızların Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Franklin Bouillon'u siyasal temas için Ankara'ya göndermeleri bulunmaktadır.
Sayfa 315 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
14 Mayıs'tan sonra ve Bolu D.P. Milletvekili Zuhuri Danışman'ın mektepler için yazdığı Tarih Kitabı'nda, İstiklal Harbinin İnönü Muharebeleri safhası hiç zikredilmedi. Bu yakışıksız hareket tenkit edilince, olay Milli Eğitim Bakanlığınca "Tarih Kitabı basılırken İnönü Muharebelerine ait fasikül matbaada unutulmuş ve kitaba bu suretle girmemiştir", şeklinde gülünç, garip bir açıklama ile geçiştirmemek istendi. İnönü Ansiklopedisi adı altında yayınlanmakta olan ansiklopedinin de ismi değiştirildi ve ansiklopedilerde İsmet İnönü adına da yer verilmedi. Sanki bu gök kubbe altında, bu isimde bir ünlü kişi yaşamamıştı. Taassubun ve gerici eğilimlerin hoş görülmesi yolunda, bir bakışta küçük gibi görünen tavizlere gidildi. Camilerde Halk Partisi aleyhine yürütülen vaızlara müdahale edilmedi. Böylece camiye, günlük siyasetin girmesi yolu açıldı.
Sayfa 107 - Remzi Kitabevi
194 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kur Baba!
Kitabın yazıldığı yıl Anadolu'da durum: Ülke işgal altında, yokluk, yoksulluk ve sıkıntılar had safhada, Birinci, İkinci İnönü muharebeleri olmuş, Kütahya Eskişehir savaşı kaybedilmiş, cepheye giden kahramanların üçte biri ölmüş, Sakarya savaşı bitmiş, vatanın her karış toprağı şehit kanıyla ıslanmış, iç isyanlarla boğuşulmuş, Antep
Nur Baba
Nur BabaYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20181,048 okunma
Ocak ve Mart aylarının zor iklim şartlarında yapılan İnönü Muharebeleri'nin moral ve motivasyon açısından çok ciddi katkıları vardır. Savaşın olabileceğini ve devam edeceğini göstermesi bakımından önemli olup başarılı savunma savaşlarıdır. Nitekim diplomasiye yansıyan önemli sonuçları da olmuştur.
448 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Savaş ve Barış Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
ta alttaki başlıklar halinde
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
'ün 1.Dünya Savaşı ve kurtuluş savaşı sürecini dile getiriyor. 448 Sayfadan oluşan kitap, şu bölümlerden oluşmakta. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na Girişi ve Mustafa Kemal Çanakkale Savunmasında "Kaderin Seçtiği Kişi" Mustafa Kemal Yorgun Savaşçı 1. Dünya
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyor
Savaş Ve Barış - Mustafa Kemal Anlatıyorİlker Başbuğ · Kırmızı Kedi Yayınevi · 202236 okunma
Reklam
Bütün dünya tarihinde, sizin İnönü Meydan Muharebeleri'nde üzerinize yüklendiğiniz görev kadar ağır bir görev yüklenmiş komutanlar pek azdır. Milletimizin bağımsızlık ve varlığı, dahice idareniz altında görevlerini şerefle yapan komuta ve silah arkadaşlarınızın kalbine ve vatanseverliğine büyük bir güvenle dayanıyordu. Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz.
Sayfa 410 - Alfa YayınlarıKitabı okuyor
Nazmi KAL: Her iki İnönü Savaşı'nda Yunanlılar kaçtıkları halde neden kovalamadınız? İsmet İNÖNÜ: İnönü Muharebeleri hacimlerinden çok büyük siyasi neticeler sağlamışlardır. İnönü Muharebeleri'nden sonra, her muharebede âdet olduğu gibi, kazanılmış bir muharebeyi takip ederek kesin neticeyi almak harekâtı yapılmamıştı, çünkü yapılamamıştır. Bunu yapacak kudretimiz yoktu. İlkinde Çerkez Ethem ile uğraşıyorduk. Çerkez Ethem Yunanlılar kadar şiddetle muharebe etti ve mağlup olduktan sonra onun takibi birinci safhayı aldı. İkinci İnönü Muharebesi gene Yunanlıların taarruzu ile başladı. Yalnız gene muntazam bir ordu karşısında hareket eden İnsanlar gibi değil, esasen kuvvetsiz bir memleketin birkaç koldan istilası hareketi gibi bir mantıkla başlamıştır. Yunanlıların, Anadolu'yu mühim bir ordu ve mühim bir düşman gözü ile görerek tam bir askeri harekete hazırlanması, İnönü Savaşları'ndan sonra başlar.
İnönü Muharebeleri, Milli Mücadele tarihinde askeri ehemmiyetinden ziyade, bu muharebelerin, siyasi hayatımızda geçici ve temel olarak yaptığı tesirler itibarı ile ehemmiyet taşır. Batı cephesinde, Büyük Millet Meclisi'nin açılması, uzun bir iç mücadele devri açtı. İstanbul Hükümeti, selameti büyük devletlerle adalet içinde bir anlaşmaya varmakta buluyordu. İstanbul Hükümeti'nin eski vezirleri (Bakanları), Anadolu'daki ayaklanma harekâtını milletin ve ordunun ayaklanması şeklinde kabul ettirmek ve bundan sulhu ve memleketi kurtarmak için, adalet içinde bir sulha varmak gayesini takip eder görünüyorlardı.
(BENCE) BİLİNMESİ, UNUTULMAMASI GEREKEN KİŞİLERDEN..
KADINLARIN MUAYENE VE TEDAVİ OLMASINA KARŞI ÇIKAN MEBUSLARLA YUMRUKLAŞIP ONLARA DÜELLO TEKLİF EDEN DOKTOR MEBUS EMİN ERKUL BEY yıl 1920 sonları... mondros ateşkes antlaşması sonrasında izmir ve istanbulun işgali sonrası anadolu coğrafyası kelimenin tam anlamıyla yangın
Reklam
Gazi Mustafa Kemal, İsmet Paşayı, 1908'den önce Selânik'te tanıdı. O zaman her ikisi de İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin üyeleri idiler. Asıl dostlukları Birinci Dünya Harbi cephelerinde oldu. İsmet Paşa Garp Cephesi Kumandanıydı. Atatürk dışında şahsiyetlerden hiçbirine özel bir bağlılığı görünmüyordu. İsmet Paşayı düşünenler, onu daima Gazi Mustafa Kemal'in yanında ve arkasında bir asker olarak görüyordu. Nisan 1920'de Ankara'ya geldiği zaman henüz albay rütbesindeydi. Fakat Büyük Millet Meclisi hükümeti kurulunca (2 Mayıs 1920) Albay İsmet Bey kabinede Erkâmharbiye-i Umumiye Vekili, yani fiilen başkumandan olarak görev aldı. Halbuki orduda Ali Fuat, Karabekir ve diğerleri gibi generaller vardı. Bu generaller şimdi onun emrine giriyorlardı. Bu olay, bir taraftan hayreti, bir taraftan da bazı şikâyetleri davet etti. Fakat Mustafa Kemal kararını verirken herhalde daha başka ölçülere değer vermiş olacaktı. Albay İsmet Bey, hem Kurmay Başkanı, hem daha sonraları aynı zamanda Garp Cephesi Kumandanı olarak vazife gördü. İnönü muharebeleri onun adını ön plana çıkaran ilk olaylar oldular. Büyük taarruzda hem garp, hem güney cephelerinin birleştirilmesinden meydana gelen Garp Cephesi Kumandanıydı. Mudanya mütarekesinde başkumandanlığın temsilcisi olarak dikkati üzerinde topladı. Gazi Mustafa Kemal'in onu Bursa'da hem sulh müzakereleri Murahhaslar Heyeti Başkanı, hem Hariciye Vekili olarak seçmesiyle de, onun askerlik hayatı bitti ve İsmet Paşa pek az zamanda, Mustafa Kemal'den sonra gelen İkinci Adam olarak Türkiye'nin siyaset sahnesine girdi.
Sayfa 49 - Remzi kitabeviKitabı okudu
İnönü muharebeleri, Milli Mücadele'de Muntazam Ordu'nun ilk savaşı ve ilk zaferi olmuştur.
Sayfa 440 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Atatürk
Yaşamının tüm yönleriyle büyük lider Atatürk… *Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mani olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı`ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur.* - İlber Ortaylı Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabı, evvela imparatorluğu dirilten nesil olan 1880`liler kuşağı, Balkan coğrafyası ve Mustafa Kemal`in aile kökeni ile başlıyor. Akabinde Atatürk’ün askeri eğitimi, Manastır yılları, Milliyetçilikler Dönemi, İttihat ve Terakki, 2. Abdülhamid, Enver Paşa, Ziya Gökalp, Trablusgarb, Balkan Savaşları ve Sofya yıllarıyla devam ediyor. Ordumuzun İtilaf devletleriyle sekiz cephede mücadele ettiği Birinci Dünya Savaşı, kutlu zaferlerimiz Çanakkale ve Kutü’l Amâre, Mondros, son padişah Vahideddin, bir milletin ve ülkenin ölüm fermanı olan Sevr… Tüm detaylarıyla Milli Mücadele dönemi, 23 Nisan 1920 ve sonrasında muhalefete rağmen verilen Kurtuluş Savaşı, İnönü Muharebeleri, Lozan Konferansı, Büyük Taarruz ve Cumhuriyet’e giden yol... Saltanat ve hilafet tartışmaları, Lozan, On İki Ada, mübadele, Osmanlı`dan kalan borçlar, Musul ve yakın tarihin en önemli meselesi olan inkılablar... Son olarak kişisel özellikleriyle, dünyada, anılarda, hafızalarda kalan izleriyle modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk... İlber Ortaylı bu ilk biyografisinde yaşamının tüm yönleriyle büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ü anlatıyor. Türk tarihçiliğine hiç unutulmayacak ve sürekli başvurulacak bir rehber kitap daha kazandırıyor...
"İsmet İnönü bütün muharebeleri kazandığı için savaşa soyadı olan İnönü ismi verildi"
Sayfa 110Kitabı okudu
“Eğer İnönü muharebeleri başarıya ulaşmasaydı, öyle sanıyorum ki artık İsmet Bey yoktu…”
94 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.