Biruni hakkında bir şey söylemek istiyorum. Büyük coğrafyacı, büyük tarihçi, medeniyet tarihçisi. Biruni küresel trigonometriyi hocalarının buluşlarına dayanarak bir bilim dalı olarak kuran adam. Boylam derecesini ölçmek çok zor bir şeydir. Yunanlılar sadece ay tutulmasına göre bu ölçümü yapıyorlardı ve ölçümleri 10 dereceye kadar hatalı sonuçlar veriyordu. Sonra 10. ve 11. yüzyıldan itibaren Müslümanlar buna yeni metotlar getirdiler. Bu metotlardan bir tanesini getiren de Biruni'dir. Ne yaptı Biruni? İşe Gazne'den başladı. Evvela 2.5m. çapında yarım bir yer küresi yaptı. Bulduğu neticeleri üzerine kaydediyordu. Önce Gazne'nin enlem boylan derecelerini ölçüyor, O küreyi ve bütün malzemelerini develere yükleyerek öbür şehre gidiyordu. Giderken yolu arşın arşın ölçüyordu. Gittiği şehrin de enlem derecelerini ölçüyor ve orada bir küresel üçgen oluşturuyordu. Böylece neredeyse 5 bin km'lik yolu katırla ve belki de deveyle giderek ölçüm ve gözlem yaptı. İki yıl sonra 60 yerin boylam derecelerini bize bıraktı. Bilimler tarihinde böyle meşakkatli bir çalışma tanımıyorum. Gerçekten muhteşem bir şey... İnşallah bu yolun şemasını, açılacak müzede göreceksiniz.
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Medeniyet kelimesinin gerçek manada ne demek olduğunu Saadettin Ökten hocanın konuşmalarından öğrendim. İslam Medeniyeti Tasavvuru; bilim, felsefe, edebiyat, sanat, mimari, sosyoloji vb. her alanı kapsıyor ve biz kendimiz oldukça yani müslümanca düşünmeye başlayınca hayatımızı İslam Medeniyeti Tasavvuruna göre şekillendirip hayattaki gayemizin idrakinde olduğumuzda yani Allahın rızasını kazanmaya niyet ettiğimizde her şey daha da anlamlaşıyor ve varoluyoruz.. Kitaptan birçok alıntı paylaştım feyz almanız dileğiyle, kütüphanenizde mutlaka bulunması gereken bir eser. Kemal Sayar ve Saadettin Ökten hocalar başta olmak üzere eserde emeği geçen herkesten Allahu Teala razı olsun inşallah. Bir dosttan hediye gelen kitabı okumak güzeldi vesselam…
Dünyaya Geldim Gitmeye
Dünyaya Geldim GitmeyeKemal Sayar · Turkuvaz Kitap · 20192,926 okunma
Reklam
302 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Dünyanın İncisi
Ah, benim zavallı Endülüs'üm! Ah, benim kanlı Endülüs'üm! Ah, benim kimsesiz Endülüs'üm!.. Meğer Endülüs neymiş böyle, ne vahşetlere dayanmış yürek kaldırmaz. İlk kısımda siyasi tarih hakkında bilgi alıyoruz. O kısımların bilgisi biraz sıkabiliyor ama bırakılmamalı! Vicdanı sızlatacak, dizleri dövündürecek, yürekleri dağlatacak
Kayıp Gerdanlık Endülüs
Kayıp Gerdanlık EndülüsMustafa Uluçay · İnsan Yayınları · 09 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
HÜSEYİN AVNİ CİNOZOĞLU'NUN "Taşra Berberi" İncelemesi
ÇAĞDAŞ EDEBİYATTA BİR ANTİ KAHRAMAN: ADEM YOKSUN. POLAT ONAT TUTUNAMAYANLAR VE BEYAZ GECELER iLE BİRLİKTE BENZER İRTİFALARA SAHİP MUHTEŞEM BİR ESERLE 2013 DAMGASINI VURACAK BELLİ Kİ. Hüseyin Peker'e, Orhan Pamuk'un YENİ HAYAT ve diğer Bazı romanlarının zayıf eserler olduğunu Orhan Pamuk'un dünya edebiyatına SELİM IŞIK,
İntihar Etmiş Bir Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve Önsözü
İntihar Etmiş Bir Taşra Berberinin Şiir Kitabı ve ÖnsözüPolat Onat · Yasakmeyve Yayınevi · 201215 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Güzel analizlerle gelecek hakkında kesine yakın tahmin etmesi bilimin ve kişinin etrafında etkilendiği kaliteli insanların olmasının önemi bir kere daha kanıtlamıştır. Salgını 7 yıl gibi gayet kabul edilebilir bir yanılgı payıyla, o yıllar yaşadığı şehirlerin kendinden bir asır sonraki nüfuslarını bile doğru tahminde bulunmuştur. İnşallah diğer tahmin ettikleri doğru çıkmaz. 2070 yılında yaşayan günümüz insanın gözünden bu günlerimiz anlatılıyor. Medeniyet, bilim ve kültürün önemini tekrar tekrar anlamış oluyorsunuz. Kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
Kızıl Veba
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202031,9bin okunma
Bîrûnî Müthiş Bir Âlim!
Biruni hakkında bir şey söylemek istiyorum. Büyük coğrafyacı, büyük tarihçi, medeniyet tarihçisi. Biruni küresel trigonometriyi hocalarının buluşlarına dayanarak bir bilim dalı olarak kuran adam. Boylam derecesini ölçmek çok zor bir şeydir. Yunanlılar sadece ay tutulmasına göre bu ölçümü yapıyorlardı ve ölçümleri 10 dereceye kadar hatalı sonuçlar veriyordu. Sonra 10. ve 11. yüzyıldan itibaren Müslümanlar buna yeni metotlar getirdiler. Bu metotlardan bir tanesini getiren de Biruni'dir. Ne yaptı Biruni? İşe Gazne'den başladı. Evvela 2.5m. çapında yarım bir yer küresi yaptı. Bulduğu neticeleri üzerine kaydediyordu. Önce Gazne'nin enlem boylam derecelerini ölçüyor, O küreyi ve bütün malzemelerini develere yükleyerek öbür şehre gidiyordu. Giderken yolu arşın arşın ölçüyordu. Gittiği şehrin de enlem derecelerini ölçüyor ve orada bir küresel üçgen oluşturuyordu. Böylece neredeyse 5 bin km'lik yolu katırla ve belki de deveyle giderek ölçüm ve gözlem yaptı. İki yol sonra 60 yerin boylam derecelerini bize bıraktı. Bilimler tarihinde böyle meşakkatli bir çalışma tanımıyorum. Gerçekten muhteşem bir şey... İnşallah bu yolun şemasını, açılacak müzede göreceksiniz.
Sayfa 83