Hayatın Anlamı
4.Kısım Insan kendi kaderini kendisi mi çizer? Wittgenstein'ın diyebileceği gibi, "hayat" sözcü- ğünü tıpkı "domates" sözcüğü gibi tekil halde üreten dilbilgimiz tarafından büyülenmiyor muyuz? Dilimizin belki de yalnızca do- ğası gereği şeyleştirmesi nedeniyle bir "hayat" sözcüğümüz var. Öz',
İnsan kaderin mahkûmu mudur yoksa kendi kaderini kendisi mi çizer? Yüzyıllardır İslam bilginleri tartışıyorlar..
Kapı yayınları
Reklam
İnsan kaderin mâhkumu mudur, yoksa kendi kaderini kendisi mi çizer.
144 syf.
·
Puan vermedi
Kitap dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm: "Sorular ve Yanıtlar". Yazar ilk bölüme hayatın anlamı nedir? Sorusuyla başlıyor. Neden var? Neden yok? Nereden geldi? gibi soruları filozoflardan örnekler vererek açıklıyor. Bölümün sonunda başlangıçta bir anlam olmadığını, hayatın anlamını her birimizin sonradan inşa ettiğimizi söylüyor. İkinci bölüm: "Anlam Sorunu". Bu başlıkta ise "Anlam" ın farklı anlamları "hayatın anlamı nedir?" sorusuna ne kadar ışık tutar diye soruyor ve "hayatın anlamını bulmak belki de beklediğimiz gibi değildir." diyor. Üçüncü bölüm: "Anlam Tutulması". "Bir anlam yok mu?" sorusuyla birlikte Çehov'un oyunundan örnekler vererek başlıyor üçüncü bölüm. Edebi eserlerden hareketle modern ve postmodern karşılaştırması yapıyor. Hiçbir şeyin mutlak olmadığını söyleyen yazar; "hayat anlamdan yoksun da diyemeyiz, anlamı var yanılsamasına tutsak da kalamayız." diyor. Aslında kitabın özeti de bu alıntı diyebiliriz. Dördüncü bölüm: "İnsan Kendi Kaderini Kendisi mi Çizer?". Şimdiye kadar "anlam"ı inceleyen yazar son bölümde "hayat" üzerinde duruyor. Aristo, Nietzsche, Darwin ve Spinoza gibi birçok filozoftan örnekle hayatı inceliyor. Eagleton son olarak, "modernitenin bir özelliği hiçbir sorunu çözüme bağlamamaktır." diyor. Herkese iyi okumalar.
Terry Eagleton
Terry Eagleton
Hayatın Anlamı
Hayatın AnlamıTerry Eagleton · Ayrıntı Yayınları · 2015431 okunma
"Mutlu olamıyorsanız, suç sizin. İnsan, kendi kaderini kendisi çizer. Eğer isterseniz, siz de mutlu olabilirsiniz... Ama siz mutluluktan kaçıyorsunuz.'' ... "Doğa, insana belli bir yaşa gelince sevmeyi dayatıyor. Bu dönem geldi mi sev sevebildiğin kadar! Ama kimsenin doğanın emrini dinlediğini sanmıyorum..."
Sayfa 21 - EZR YayıncılıkKitabı okudu
Evlenmeyen insan mutlu olamaz
-Bu zamanda mutlu birini görmek şaşırtıcı. Beyaz fil görmek gibi bir şey! Böyle insanlara o kadar az rastlanıyor ki... İvan Alekseyeviç: -Bunun suçlusu kim? Mutlu olamıyorsanız, suç sizin. İnsan, kendi kaderini kendisi çizer. Eğer isterseniz, siz de mutlu olabilirsiniz... Ama siz mutluluktan kaçıyorsunuz, dedi. Başka bir yolcu atıldı: - Nasıl kaçıyoruz? -Doğa, insana belli bir yaşa gelince sevmeyi dayatıyor. Bu dönem geldi mi sev sevebildiğin kadar! Ama kimsenin doğanın emrini dinlediğini sanmıyorum. Üstelik yurttaşlık yasasında herkesin evlenmesi gerektiği yazılı... Evlenmeyen insan mutlu olamaz. Kim bilir siz ne bekliyorsunuz?
Sayfa 21 - Mutlu adamKitabı okudu
Reklam
111 syf.
·
Puan vermedi
SAYAMADIM KAÇ AH DÖKÜLDÜ DALLARIMDAN
Ben Bir Gürgen Dalıyım’ı ilk kez iki yıl önce okudum. Geçen günlerde bir arkadaşıma bu kitabı önerince ben de tekrar okumak istedim. Hasan Ali’nin bütün kitaplarını çok severim ancak bu kitabın yeri bende ayrıdır. Diğer kitaplardan farklı bir havasının olduğuna inanırım. Kütüphanemde hüzünlü bir şarkı söylediğini düşünürüm diğer kitaplara. Sözleri
Ben Bir Gürgen Dalıyım
Ben Bir Gürgen DalıyımHasan Ali Toptaş · Everest Yayınları · 20196,7bin okunma
308 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
“Ruh Adam” Romanı Eleştirel İncelemesi
#Hüseyin Nihal Atsız: 12 Ocak 1905’te doğmuş, 11 Aralık 1975’te vefat etmiştir. Yazar, şair, düşünür ve aynı zamanda öğretmendir. Türk tarihini konu edindiği edebi eserleri ve tarih araştırmaları vardır. Babası Gümüşhaneli, annesi Trabzonludur. Türk tarihine ve edebiyatına meraklıdır. İstanbul’da edebiyat okumuştur. Yaptığı çalışmalar özellikle
Ruh Adam
Ruh AdamHüseyin Nihal Atsız · Ötüken Neşriyat · 201926,7bin okunma
Hayatın Anlamı
Hayatın Anlamı
“Gizemli olan ,dünyanın nasıl var olduğu değil, onun var olmasıdır “Wittgeinstein Sayfa sayısına ve cümle kişisel gelişim kitabıyla benzerlik gösteren ismine bakarak ,elimde kahve veya plajda okurum derseniz kitaba haksızlık etmiş olursunuz.Dili yalın olmakla beraber zaman zaman akıcılığını kaybediyor.Felsefi görüşler ve filozoflardan bolca bahsedildiği gibi keyif aldığım edebiyat eleştirileri de vardı.Filozofların düşüncelerini okumamışların,az biraz felsefi okuma yapmayanların bu kitabı okurken sıkıntı duyacağı varsayımını gözardı etmeyin derim (özellikle Wittgenstein okumuş olmak-bol gönderme ve alıntı var ) Kitap dört bölümden oluşuyor ; Sorular ve Yanıtlar Anlam Sorunu(Anlam kavramı analiz edilmiş) Anlam Tutulması İnsan Kendi Kaderini Kendisi mi Çizer? Hayatın anlamı için aday gösterilen ve tek tek değerlendirilen ( mutluluk, güç, ölüm, tefekkür, refah, arzu, sevgi ..) kavramların olduğu son bölümü ilgim artarak okudum.Ama tam işte hayatın anlamının tanımını yapıyor diye düşünürken yeni bir sorunla tanımı hükümsüz kılıyor yazar.Hayatın bir anlamı varsa da anlamın bizimle ilgili olduğunu,belki an’da olduğunu, anlamı inşa ettiğimizi düşündürüyor. İnsanın anlam arayışını sorgularken ortak anlamlar bulmadaki başarısızlığımızı kitabın son cümlesi olarak söylemesi umutsuzluğa düşürmesin sizi , okumanızı tavsiye ederim.
Bunun suçlusu kim? Mutlu olamıyorsanız,suç sizin. Insan,kendi kaderini kendisi çizer. Eğer isterseniz, siz de mutlu olabilirsiniz... Ama siz mutluluktan kaçıyorsunuz,dedi Başka bir yolcu: Nasıl kaçıyoruz? Doğa,insana belli bir yaşa gelince sevmeyi dayatıyor. Bu dönem geldi mi sev sevebildiğin kadar! Ama kimsenin doğanın emrini dinlediğini sanmıyorum.
Reklam
İnsan kendi kaderini kendisi mi çizer?
Sayfa 103
İnsan Kendi Kaderini Kendisi mi Çizer?
Modernitenin bir özelliği, neredeyse hiçbir önemli sorunun çözüme bağlanmamasıdır. Daha önce belirttiğim gibi, modernite en hayati ve temel meselelerde bile uzlaşamadığımızı kabul etmeye başladığımız çağdır. Muhakkak ki hayatın anlamı üzerine sürdürdüğümüz hırgürler, yaratıcılık ve üretkenlik sağlayacak. Fakat yoğun olarak tehlike içinde yaşadığımız bir dünyada ortak anlamlar bulmadaki başarısızlığımız canlandırıcı olduğu kadar korkutucudur da.
Sayfa 127 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
İnsan Kendi Kaderini Kendisi mi Çizer?
Sevgi dediğimiz, kendimizi gerçekleştirme arayışımızı toplumsal hayvanlar olduğumuz gerçeğiyle uzlaştırabilmemizin yoludur. Çünkü sevgi bir başkası yararına, onun sağlıklı biçimde gelişebileceği ve aynı anda onun da bunu sizin için yaptığı bir mekan yaratma anlamına gelir. Her birimizin kendini gerçekleştirmesi, diğerininkinin temeli olur.
Sayfa 123 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
İnsan Kendi Kaderini Kendisi mi Çizer?
Sevgi zihinsel bir durum değil, bir pratik ya da bir yaşama biçimidir; şevkli ihtiraslar ya da kişisel yakınlıklarla alakalı değildir. Öyleyse hayatın anlamı sevgi midir? Sevgi kesinlikle birçok zeki gözlemcinin, özellikle de sanatçıların popüler adayı olageldi. Sevgi, temel kavram ve başlı başına bir amaç gibi göründüğü için mutluluğu andırır ve mutluluk gibi o da doğamızla bağlantılı görünür. ... ... Fakat sevgi ve mutluluğun aynı yaşam tarzının farklı tanımlarıyla sonuçlandıklarını söylemek hala mümkündür. Bunun bir sebebi şudur: Mutluluk aslında sevinçle parlayan bir yüz ya da hantal bir hoşnutluk değil, en azından Aristotales’e göre, insanın yetenek ve kapasitelerinin özgürce gelişmesinden kaynaklanan bir yaşam kalitesi halidir. Sevgi, aynı halin ilişkisel deyiler içinde görülmesi ve bir bireyin gelişmesinin başkalarınım gelişmesi sayesinde meydana gelmesi durumudur.
Sayfa 121 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Resim