İnsan, kendininkinden çok daha güçlü bir insan doğası olasılığını idrak eder. O böyle bir doğayı elde etme yolunda hiçbir şey görmedikçe böylesi yetkinliğe götürecek her türlü araca iyi der. Yüce iyi, eğer olanaklıysa, öteki insanlarla birlikte böylesi bir doğadan zevk almaktır. Bu doğanın, zihnin doğanın bütünüyle olan birliği olduğunu yeri geldikçe göstereceğim. Arzuladığım amaç, böylesi bir doğaya ulaşmak ve birçok insanın ona benimle birlikte ulaşmasına çalışmaktır. Mutluluk arayışım, us ve arzuları benimkiyle tam bir işbirliği içinde olacak şekilde, başkalarının da benimle aynı uslamlama gücüne ulaşma çabaları olmaksızın tam olamaz. Bu amaç için, şeylerin doğasına ilişkin yeterli bilgi elde etmeli ve olabilecek en büyük sayıda insanın barış içinde ve yersiz güçlükler olmaksızın amaca ulaşmasını sağlayacak toplum türünü kurmalıyız. Bu eğitim teorisinin olduğu kadar ahlak felsefesinin de incelenmesini gerektirecektir. Amacımıza giden yolda sağlığın önemi hiç de az olmadığı için tıp da dahil edilmelidir. Mekanik bilimler küçümsenmemelidir, çünkü sanat yoluyla çok yorucu şeyleri kolaylaştırabilir ve böylelikle yaşamımızda daha fazla zaman ve rahatlık elde edebiliriz. Her şeyden önce anlığı geliştirecek yollar bulunmalı ve daha başlangıçta anlık olabildiğince araştırılmalıdır; öyle ki yanılgılarla engellenmesin ve şeyleri gerektiğince anlasın. Tüm bilimleri bir son ve amaca yöneltmek isterdim: En yüksek insan etkinliğine ulaşılması. Bilimlerde buna ulaşmaya engel olan ne varsa atılması gereklidir. Düşüncelerimizin olduğu kadar eylemlerimizin tümü bu amaca yöneltilmelidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
245 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
"İnsan" Olmak?
* evet tabii ki spoiler içerir _Okurken bazen kendimden geçtiğim hayretler içerisinde gülümsediğim... Maslow'un tabiriyle doruk deneyimler yaşadığım bir kitaptı Neden mi? Hemen izah etmeye başlıyorum... Diyor ya hani Bahtiyar Vahapzade: "Kalbin gözü yanmazsa, görünmez göze Allah" youtu.be/hWEM9KHWlkA?si=... Bir
İnsan Olmanın Psikolojisi
İnsan Olmanın PsikolojisiAbraham Maslow · Kuraldışı Yayıncılık · 2020775 okunma
Reklam
Kategorilerin Doğası syf.13-16
Kategorilerin doğasının ve onların bilgilenme sürecindeki rollerinin ve yerlerinin tanımı, nesnel gerçeklikte ve bilinçte tekil ve genel arasındaki bağlantı (correlation) probleminin çözümüne ve düşünsel (idéel) özlerin kaynağının ve bu özlerin maddesel oluşumlarla, nesnel gerçekliğin görüngüleriyle ilişkisinin ortaya konulmasına doğrudan
Sayfa 13 - Yordam KitapKitabı okudu
Tanrı bir insan buluşudur. O yüzden Tanrı’nın doğası yüzeysel bir gizemdir. Asıl büyük gizem insanın içinde yatmaktadır.
360 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Bülbülü Öldürmek
Bülbülü Öldürmek; Harper Lee tarafından kaleme alınan ırkçılık, adalet, ahlak ve insan doğası gibi konuları ele alan etkileyici bir Amerikan edebiyatı klasiğidir. 1960 yılında yayımlanan romanda Atticus adındaki bir avukatın, siyahi Tom Robinson'ın tecavüz suçlamasıyla yargılandığı bir dava sırasında savunmasını konu alıyor. Atticus, adaletin
Bülbülü Öldürmek
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Epsilon Yayınevi · 202071,5bin okunma
Beyniniz, siz öyle yapmasını istemeseniz dahi kendini diğerleriyle kıyaslar. İnsanın doğası gereği kendini başkalarıyla kıyaslaması hayatta kalmasına katkıda bulunur. Sizi kaybedeceğiniz savaşlara girmekten korur. Beyniniz, sizin başka bir bireyden zayıf olduğunuzu gördüğünde kortizol salgılayarak riski hatırlatır. Bu sayede, hayat mücadelesindeki çıkarlarınızı geliştirme isteğinize rağmen geride durursunuz.
Reklam
Bedenin doğası ile toplumun ahlakı arasında soluk almanın ete kemiğe bürünmüş zorluğuydu.
165 syf.
7/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Zamanın ve Uzayın Doğası
Bu kitap, sanki evrende bir yolculuğa çıkmışsınız gibi hissettiriyor. Kitabı okurken , evrenin büyüklüğü karşısında insanın ne kadar küçük olduğunu bir kez daha hatırlıyorsunuz. Evrenin gizemleriyle dolu bir bulmacanın parçalarını birleştirirken, kendi varlığınızın anlamını da sorguluyorsunuz. Her sayfa, sizi bilgiye ve merakın sonsuz dünyasına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Bu kitap evrenin büyüleyici sırlarını keşfetmek isteyen herkese ilham verici bir deneyim sunuyor.
Zamanın ve Uzayın Doğası
Zamanın ve Uzayın DoğasıStephen W. Hawking · Alfa Kitap Yayınları · 2019172 okunma
İster duygusal ilişkilerde İster arkadaşlık ilişkilerinde olsun,tarafların ortaya koyduğu çabanın birbirine yakın olması gerekir. İnsanın doğası gereği hiçbir ilişkide, taraflar ortaya eşit miktarda emek koymaz. Her zaman bir taraf daha fazla sever ve çaba gösterir. Bu belli seviyelerde olduğu müddetçe sorun değildir. Ama sen 7 birim çaba gösterirken karşı taraf 3 gösteriyorsa ve bu durum senin aleyhine daha da artıyorsa ortada sorunlu bir ilişki var demektir.
Sayfa 218Kitabı okudu
Otorite.
"Evet, yeteneği, uzmanlığı, bilimselliği, deneyim ve kıdemliliğiyle emir verenin üstünlüğünü tanıyorum, yöneticinin meşruluğunu ve hiyerarşinin yasaya uygunluğunu tanıyor ve ken- dime onun emir ve talimatlarını sorgulama iznini vermiyorum." Bu türden bir itaate örnek vermek için geçici ama direngen, apaçık ama kıyısından benzerliğiyle
Sayfa 53 - Cogito / YKY YayinlariKitabı okudu
Reklam
Tarih boyunca duyguların kutsanması çoğu zaman -çok da haklı olarak- kınanmış, yerilmiştir. İnsanoğlu, kendi sinden daha güçlü olan arzu ve duygulara karşı içgüdüsel bir korku beslemiş, bunların kendisinden daha az gelişmış yaşam biçimleriyle aralarındaki ortak özellik olduğunun bilincinde olmuştur. Oysa Dorian Gray'e duyguların gerçek doğası hiçbir zaman tam olarak anlaşılamamış gibi geliyordu; duygular, güzellik içgüdüsünün karakterize ettiği yeni bir ruhaniliğin bileşeni olarak kabul edilmek yerine vahşi ve hayvani addedilmiş, aç bırakarak itaate zorlanmış ya da acı çektirerek öldürülmek istenmişti. Dorian Gray insanlığın tarih boyunca gelişimine bakınca bir tür kayıp duygusuna kapılıyordu. İnsanoğlu nelerden vazgeçmişti! Hem de ne kadar değmeyecek şeyler uğruna! Bu tarih, türlü türlü çılgınca kasıtlı retler, canavarca kendi kendine işkence etmeler ve kendi kendini inkârlarla doluydu; tüm bunların kökeninde korku vardı, sonuçsa cehaletin bedeli olarak insanın kaçmaya çalıştığı yozlaşmanın çok daha beterine mahkûm olmasıydı. O muhteşem çelişkileriyle Doğa, münzevileri çölde yabani hayvanları avlamak zorunda bırakmış, keşişlereyse yârenlik etsinler diye tarladaki hayvanları vermişti.
Sayfa 150
Ekler (II)
Çünkü insan doğası gereği birlikte düşünme, yani görüş paylaşımı sırasında (tarihsel konuşmalar hariç) A kişisi B kişisinin aynı konudaki düşüncelerinin kendininkilerden farklı olduğunu öğrendiğinde ilk yaptığı hatasını bulmak için kendi düşüncesini gözden geçirmek olmaz, hatanın karşı tarafın düşüncesinde olduğunu varsayar: Yani insan doğası gereği "hep haklı olduğunu" savunur; onun bu özelliğinden kaynaklanan şeyleri de benim diyalektik olarak adlandırmak istediğim disiplin öğretir, ancak yanlış anlaşılmayı önlemek için buna "eristik diyalektik" diyeceğim. Buna göre eristik diyalektik, insanın doğal hakkı çıkma dürtüsünün nasıl işlediğinin öğretisidir.
Sayfa 55 - Can YayınlarıKitabı okudu
400 syf.
9/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Bu kitap benim kalbimi kırdı..
Kitabın konusu bir uyarlama olmasına rağmen çok ayrı bir kurguymuş gibi hissettirdi. Yazarın üslübu, akıcılığı mükemmel. Serilda çok sevdiğim karakterlerden birisi oldu. Olaylara karşı bakış açısı, davranışları, düşüncesi çok güzeldi. Gild, bir insanın geçmişe dair hiçbir şey hatırlayamaması, bir duygu hissedememesi ya da bir kalp atışınızın olmadığını düşünün, nereden geldiğinizi bile hatırlayamıyorsunuz. Erlking, bu karakter has kötü. Adam doğası gereği kötü olarak doğmuş, bir sebepten dolayı kötü olmamış onun ruhu zaten karanlıkmış. Öyle bir karakter. Karakterlerin hepsi ince ince işlenmişti. Mekan tasvirlerini okurken hayal edebiliyorsunuz. 2. Kitabın çok acil gelmesi gerekiyor. Büyük ihtimalle sonu mutsuz bitecek ve ben bunu hiç kaldıramayacağım.
Gilded
GildedMarissa Meyer · Ephesus Yayınları · 2023256 okunma
Durumların onların etki alanına giren insanın düşüncelerini, hislerini ve eylemlerini dönüştürme gücünü anlamadığımız çok açık. Sistemin pençelerinin içine giren bir insan, meydana gelen olaylara o an, o mekânda cevap vererek sadece uyum sağlar. Eğer güçlü bir Sistemdeki tuhaf ve acımasız bir Durumda kalırsanız, bu insan doğası potasının içine girenle ayrı insan olamazsınız. Olduğunuz şeyi aynada gösterdiklerinde kendinizi tanıyamazsınız. Hepimiz kendi içsel gücümüze, kişisel hüküm duyumuza, Stanford Cezaevi Deneyi'ndeki dışsal durumsal güçlere karşı koyabilme gücümüze inanmak isteriz. Bazıları için bu inanç doğrudur. Bu insanlar genelde azınlıktadır, nadir görülürler. Böyle insanları sonradan kahraman olarak niteleyerek değerlendireceğim. Çoğu için ise etkili durumsal ve sistemik güçlere karşı koyabilecek kişisel iradeye inanmak dayanıklılık illüzyonunu garantiye almaktır. Paradoksal olarak bu illüzyonu sürdürmek, onları istemeden etkileme girişimlerine karşı tetikte olmasını engelleyerek insanı manipülasyona karşı daha zayıf hale getirir.
insan doğası ifadesinin bildik kullanımı, ifadenin gerçek anlamını aldatıcı bir sıradanlıkla örtmüştür. Doğa insani hale gelir; insanın etrafında ve insanın içinde doğa bir dünya, organize bir deneyim olur. Aynı şekilde insan da doğa, somut varoluş, güç haline gelir, insan emeği, insanları çevreleyen doğayı insanlaştırır. Doğa da, doğal ve pasif içgüdünün sınırlarından kurtulmuş içgüdüsel bir enerji, berrak bir yaşam gücü haline gelip içten içe insanlaşır, insan doğası bir birliktir, varlığın devinimidir, ayrımın aşılmasıdır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.