Hayatta her zaman böyle olurdu. İnsan ne kadar uzak kalmak istese de anlamsızlıklar bir şekilde insana kendisini akıtırdı. İnsanın, sussa giderek endişelenen düşleri, konuşsa giderek karmaşıklaşan gerçekleri büyürdü.
İnsan ne kadar uzak kalmak istese de anlamsızlıklar bir şekilde insana kendisini akıtırdı. insanın, sussa giderek endişelenen düşleri, konuşsa giderek karmaşıklaşan gerçekleri büyürdü.
Reklam
Babası, yorgun yolculuklarından döndüğünde, anası bahçeye masa kurar bir Yeni Rakı parasına kıyar, babasına ciğer kızartır, salatalık soyar, beyaz peynir, kavun kordu önüne. Mevsim kış ise, sobanın üstünde pastırma buğu yapardı şerefe. Soba, eski, kalın duvarlı evi çok iyi ısıtırdı, ve babası kafayı tütsülediğinde hep emeklilik düşleri kurar, rahat yüzü görecekleri günleri anlatırdı sevdiklerine. Babasının yazları, zerdali ağacına astıkları ampulün verdiği sahte masal havası içinde anlattığı, emekliye ayrılıp da çocukları da adam olduğunda sahip olacakları «kendi evlerinin», «kendi bahçelerinin» gün doğduktan sonra uyanmaların, yatakta gazete okumaların, her gün meyve, et yemelerin masalı güzeldi gerçekten.
Düşlerin bu şeyleri ifade etmedeki yetersizlikleri, düşlerin yapıl­dıkları ruhsal malzemenin doğasında yatmaktadır. Resim ve heykel gi­bi plastik sanatlar, aslında konuşmayı kullanan şiir ile aynı kısıtlamalar altındadırlar ve burada da onların yetersizlikleri bu iki sa­nat dalının bir şeyleri ifade etmek için kullandıkları malzemenin doğasında yatmaktadır. Resim, kendisine hükmeden anlatım yasalarıyla tanışmadan önce bu handikapı aşmak için girişimlerde bulunmuştur. Eski resimlerde, temsil edilen kişilerin ağzına sanatçının resimsel ola­rak temsil edemediği için üzüldüğü konuşmaları yazılı olarak içeren küçük etiketler asılırdı.
İnsan ne kadar uzak kalmak istese de anlamsızlıklar bir şekilde insana kendisini akıtırdı. İnsanın, sussa giderek endişelenen düşleri, konuşsa giderek karmaşıklaşan gerçekleri büyürdü.
Sayfa 44
Düşlerde temsil araçları
Düşlerin bu şeyleri ifade etmedeki yetersizlikleri, düşlerin yapıldıkları ruhsal malzemenin doğasında yatmaktadır. Resim ve heykel gibi plastik sanatlar, aslında konuşmayı kullanan şiir ile aynı kısıtlamalar altındadırlar ve burada da onların yetersizlikleri bu iki sanat dalının bir şeyleri ifade etmek için kullandıkları malzemenin doğasında yatmaktadır. Resim , kendisine hükmeden anlatım yasalarıyla tanışmadan önce bu handikapı aşmak için girişimlerde bulunmuştur. Eski resimlerde, temsil edilen kişilerin ağzına sanatçının resimsel olarak temsil edemediği için üzüldüğü konuşmaları yazılı olarak içeren küçük etiketler asılırdı.
Sayfa 46 - Payel Freud Kitaplığı:5Kitabı okuyacak
Resim