Geleneğin Lütfunu Yakalamak
✿ ✿ ✿
Geleneksel bilim ve ezelî hikmet duyuş ve algısı icabıyla unutulmuş ve yitirilmiştir. Modern çağın bilimcilik ve pozitivizmi totaliter iddia ve yayılmacılığı tüm bilgiyi tekeline almıştır. Fiziksel gerçeklik ile epistemolojik ve metodolojik boyut çerçevesinde bilimcilik ve pozitivizmi
_Napolyon Bonapart_
_Devlet, benim.
_Para, para, para. (Başarının sırrı)
_Felaketlerin üstünde dimdik oturan insan soylu ve cesurdur.
_Gerçekler, büyük ruhlu insanları besler, küçük ruhları ise yaralar.
_Yapıcı eleştiri, akıllı insanları güçlendirir. Ahmakları öfkelendirir.
_Düşmanınız hata yaparken araya girmeyin.
_İki şey
GAZZÂLÎ’NİN İSLAM AHLAK DÜŞÜNCESİNDEKİ YERİ
Gazzâlî İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahiptir. Gazzâlî’nin ahlak hakkındaki en önemli eseri İhyâü ulûmi’d-dîn’dir. Ancak adından da anlaşılacağı üzere eser sadece ahlak kitabı olmayıp ahlakın yanında tasavvuf, kelam ve fıkıh konularını da ihtiva etmektedir. Gazzâlî’nin İhya’sında ve diğer eserlerinde sergilediği ahlak anlayışı tasavvufi özellik taşır. Bu tasavvufi ahlak telakkisi İslam ahlakından ve Hz. Peygamber’in yaşadığı Kur’an ahlakından farklı bir şey değildir. Gazzâlî’ye göre ahlak, insanı yaratılış gayesine uygun hâle getirir. Din ve ahlak aynı gayeye yönelirler. Bu sebepten dini ahlaktan, ahlakı dinden ayrı düşünmek mümkün değildir. İslam dini, insan hayatının her sahnesine nüfuz eder. Allah düşüncesinden kaynaklanan her fiil, gerçekleştiği an ahlaki bir davranış olur. Bu nedenledir ki İhya kitabında inanç ve ibadet bütünlüğünü vurgular. Gazzâlî’nin ahlak telakkisi Kur’an’la aydınlanmış, akılla yönlendirilmiş, felsefi temelli bir ahlak anlayışıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı
Tesbihatında, nefsini terbiye, zühd gayretinde olanlarla bir derdimiz yok. Biz de bunları yapma çabasındayız.
Ama adını koyalım ki Tasavvuf İslam'dan ayrı bir dindir, denildiğinde coşanlar, dinlerinden habersiz olanlardır. Tüm Tasavvuf literatürü bunu, İslam'a benzetilmeye çalışılan bu dini anlatır.
Vahyin (İslam vahyi, kendi
*****
(Vücûduke zenbun lâ yukâsu bihî zenbun). Allah var ama ben de varım, demek tasavvuf akaidine göre şirktir. Yalnız Allah var, diyenler muvahhidlerdir. Muvahhid, birlemiş olana denilir.
*****
bu velhamdulillah vessalatu vesselamu Ala rasulillahi Ah ah Şeytan insanları
boş boş hayaller L avutuyor boş kuruntularla onları oyalayıp duruyor
çölde yol alanlar zaman zaman serap görürler değil mi Onu gerçek zannederler
ve ümitle oraya doğru koşarlar Halbuki
bir hayalin peşinde koşturup dururlar geç anlarlar aynen onun gibi Şeytan
Mustafa Öztürk'ün "Çağdaş İslam Düşüncesi ve Kur'ancılık" kitabı günümüzde İslâm'ı anlama noktasında farklı metotlara sahip olan akımları ve bu akımlardan geçmişle bağını tamamen koparan Kur'ancılık akımını incelemektedir.
Bu kitapta Mustafa Öztürk, çağdaş İslâm düşüncesi adına kalem oynatan birçok kişiden önemli