Üç sınıf insan vardır. Ulemâ, Ümerâ ve Fukarâ. (Yani âlimler, idâreciler ve dervişler.) Ulemâ ifsâd olunca din gider, ümerâ bozulunca geçim bozulur, dervişler bozulunca ahlâk gider. Ulemâyı bozan hırstır, ümerâyı bozan adâletsizliktir, fukarâyı bozan riyâdır. Şu halde ümerâ ulemâya sırt çevirince bozulur, ulemâ ümerânın emrine girince bozulur, fukarâ da gösteriş yapınca bozulur.
Sayfa 157Kitabı okudu
Şaraba Övgü
Bırak kendi için ağlasın, hayatı boşuna geçmiş O şarabı az veya çok tadmadan giden İbni Farid
Reklam
İslam Tasavvufunun Meseleleri Hakkında Bir Değerlendirme!
"Bu yönüyle tasavvuf, yaşadığımız gündelik hayattan tecrit edilemez. Bugün mücerret bir tasavvufi hayatı mümkün görenler "camide Allah'la, ticarethanede şeytanla " birlikte olmakta bir mahzur görmeyenlerdir." Erol Güngör
Neler Okunmalı;
1) Bir Dinozorun Anıları, Mina Urgan 2) kırk Yıl, Halit Ziya Uşaklıgil 3) Tarihin Saklanan Yüzü -- İdam Edilen 44 Vezir-i Azam'ın Dramı, Öldürülmüş Şehzadeler ve Devrilmiş Padişahlar & Çetin Altan 4) Bir Türk Ailesinin Öyküsü & İrfan Orga 5) Meral Çelen'in Anıları, Çocukluk ve ilk gençlik Yıları & Aziz Nesin'li
Kronik
İslam Tasavvufunun Meseleleri/ Erol Güngör
Erol Güngör ve ben İstanbul Üniversitesi’nin Psikoloji Bölümü’nde Prof. Dr. Mümtaz Turhan’ın asistanıydık; aynı ofisi paylaştık. Maalesef genç yaşta rahmetli oldu. Tasavvuf ve İslam meselelerine ilgi duyardı.Dedesi müderrismiş ve torununa daha beş yaşından itibaren Osmanlıca ve eski yazıyı öğretmeye başlamış. Yani Güngör, Latin alfabesiyle beraber Osmanlı alfabesini de öğrenmiş. Kendisi sosyal psikolojinin kavramlarıyla tasavvuf yaklaşımını bir araya getirip bir analiz yapmıştır. Güngör’ün kendi başına bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Tasavvuf konusunu ele aldığı bu eserinde;bir sosyal bilimci olarak tasavvufun tarih,felsefe ve sosyal psikolojinin ışığında nasıl teşekkül ettiğini ortaya koymuş ve İslamiyet’teki yeri konusunda değerlendirmeler yapmıştır. Sosyoloji, İlahiyat ve Eğitim Fakültesi öğrencilerine özellikle öneririm.
Sayfa 298Kitabı okudu
Reklam
Tarikatlerin 19. yüzyıldan itibaren bozulması cemiyetteki genel bozulmanın tasavvuf sahasına da aksetmesinden başka bir şey değildir.
İnsan burada kendi kendine bir yol bulamaz mı? Gazali hariç, bütün Sufi teorisyenleri mürşitsiz hakikate varmanın imkansız olduğunda müttefiktirler. Aslında Gazali de tasavvufa bir şeyhle girmiştir, fakat kitaplarında bir insanın kendi başına hakikati bulabileceğinden bahsetmiştir.
Gazali'ye göre tasavvuf, dinin hakikatlerine nüfuz edebilmek için tutulacak en iyi yoldur.
Mutasıvvaflar hiçbir zaman dini bizim anladığımız manada bir ilim konusu olarak görmemişler, dinin ancak yaşandığı zaman bir manası olabileceğini söylemişlerdir. Fıkıhçının şekilciliği ile mutasavvıffın hissi hayatı arasında görülen tezat daha sonra zahir ilmi batın ilmi diye bir kutuplaşmaya yol açacaktır.
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bakış açısı bozuk. Bir kere isimlendirme yanlış; İslam mistisizmi. İlk kırk sayfa Hint felsefesi ve Yunan felsefesi var; saçmalık. 50. Sayfaya kadar devam ediyor saçmalık, yahudi, Hristiyan, Yunan, İran, Roma, Hint dünyadaki bütün saçmalıkları Tasavvufu yazmak için kullanmış. Tasavvuf sözde İran menşeliymis. Bütün Hristiyan araştırmacılar öyle
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996121 okunma
Tasavvuf, dini sadece kaideler olarak almayıp onun deruni manasına nüfuz etmeye çalışmak ve dolayısıyla manevi hayatı maddi hayata üstün kılmak, Allah'la kul arasındaki münasebeti iyice derunileştirmek şeklinde alınırsa, İslam ile tasavvuf hemen hemen aynı manaya gelir. Nitekim hicretin ilk üç asrında gördüğümüz başlıca mutasavvıfların esas karakteri bu olmuştu.
Tasavvuf, İslam dininin belli bir yorumudur. Bazı müslümanlar hicretin 2. ve 3. asırlarından itibaren özellikle fıkıhçıların şekilci yorumları ile mutezilenin rasyonalist yorumu karşısında, bunlardan farklı bir din anlayışı ortaya atmışlar, önce kendi hayat tarzlarıyla gerçekleştirdikleri bu anlayış, sonraları teorik bir yapı kazanmış, hatta teşkilatlanmıştır. Tasavvufi dini anlayışın belirgin vasıfları Kur'an ve sünnette zahirden ziyade batına önem vermektir.
Neler Okumalı?
Kültür, din, toplum, değişim üstüne; Beyaz Zambaklar Ülkesinde / Grigory Petrov İslam Tasavvufunun Meseleleri /Erol Güngör Garplılaşmanın Neresindeyiz? / Mümtaz Turhan Bir Medeniyet Teorisi & Kültür ve Medeniyete Yeni Bir Bakış / Yılmaz Özakpınar
207 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.