Mustafa

127 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Şair adaylarına!
Edebiyat Yazıları 1 adı altında basılan özelinde ise Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir ismiyle gördüğümüz, şiir dünyasında kendine has bir yeri olan, bu dünyanın neredeyse gezilip görülmedik yerini bırakmayan üstat Sezai Karakoç’un kendi dili, üslubu ve bakış açısıyla yazdığı, şiire dair yazılarından oluşan bir kitap. Kitap başlangıçtan itibaren bölümlere ayrılarak; sanattan edebiyata, edebiyattan da şiirin özeline inen bir yol izleyerek şiire yaklaştıktan sonra, biçimi, özü, oluşumu, mantığı ve gelenekle ilişkisini inceleyerek -tabiri caizse yüzyıllardır gelişimi devam eden bir vücudu güncel haliyle tanımlar gibi- şiiri tanımlamış. Üstat sanat ummanına dalıp, edebiyat okyanusuna kulaç attıktan sonra şiirin denizinde yüzerken, bu sonsuz güzellikleri barındıran denizi, yazarımızın da kendi tabiriyle söylemek gerekirse metafizik ve madde aleminin şartlarıyla ele alarak, gözlerimize ve zihnimize bir şölen bir eğlence panayırını gezer gibi bize sunmaktadır. Bu sonsuz şiir denizini bir de Üstat Sezai Karakoç’un rehberliğinde gezmek isteyen bütün şair adaylarına kitabı okumasını öneririm.
Edebiyat Yazıları 1
Edebiyat Yazıları 1Sezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 2012322 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Roman değil!
Başlığı bu kelimelerle atmamın sebebi, kitabı aldığımda kitabı Orwell’ın bir romanı sanmamdı. Orwell’ın bu kitabı maden işçileri özelinde olmak üzere hem onların yaşam standartlarını hem de genel olarak işçilerin ve işsizlerin yaşamına dair bilgi niteliği taşıyan bir kitap olmuş. Önemli olan kısım şu ki, Orwell bu kişilerin yaşam yerlerini gezerek, onlarla iletişime geçerek ve bilgi alarak bu kitabı hazırlamış. Hatta okuyucunun anlayışını kolaylaştırmak için kitaba bu ilgili yerlerin fotoğrafları da konulmuş. Orwell bu bilgileri okuyucuya kimi zaman nesnel kimi zaman ise sosyalist bakış açısıyla değerlendirerek okuyucunun düşünce dünyasında bir kıvılcım bir hareketlenme oluşturmak istemiş. Bu fikre, gerek bazı bölümlerin sonlarında gerekse kitabın sonunda bizlere sunduğu çözümlemelerden ulaşıyoruz. Biraz uzasa da son olarak bir zamanın İngilteresinin iş, sosyal hayat ve politik hayatına dair bilgiler ve değerlendirmelerde sunması açısından dönem kitaplarını sevenler için de önerilebilecek bir kitap. Keyifli okumalar.
George Orwell
George Orwell
Wigan İskelesi Yolu
Wigan İskelesi YoluGeorge Orwell · Can Yayınları · 20191,594 okunma
460 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Şiir-hikaye yazan ve şairler için.
Zarifoğlu’nun Mavera dergisinde okuyucularla adlı bölümde dergiye gelen şiir ve hikaye çalışmalarına yaptığı değerlendirmelerin toplandığı kitap. Bu nedenle kitap içinde şiir ve hikaye çalışmaları yapanlar için önemli uyarılar ve öneriler bulundurmaktadır. Bazı uyarılar sert olabilmektedir. Öyle ki bir okuyucuya “Bu yazdıklarınızı rahatlıkla yırtabilirsiniz.” başka bir okuyucuya “Bu işi ciddiye almıyorsunuz Şiirin ne olduğundan haberiniz yok gibi.” bir başkasına “ Şiiriniz tek kelimeyle berbat şiir yazmamış uydurmuşsunuz.” diyebilmektedir. Yukarıda yazdıklarımdan hep katı eleştirilerde bulunuyormuş havası oluşsa da birkaç çalışmaya verdiği cevap şöyledir: “Bir şairle karşı karşıyayız.” Mavera da bu bölüm kapandıktan sonra Zarifoğlu kadın ve aile dergisinde bu değerlendirmelerle ilgili fikrini şöyle açıklamıştır: “Oradaki uyarılarımı bazıları sert hatta kırıcı bulmuşlardır. Bunun bilinmesini isterim. Bu edebiyata olan saygımdan ileri gelmiştir. Şahısları hedef almamıştır. Zira gerçekten bir edebiyat yeteneği görsem onun elinden tutarım ve bu eli hiç bırakmak istemem.” Okumak isteyen ve şiir ve hikaye denemeleri yaparak kendini değerlendirmek isteyenlerin keyifle okuyacağını düşünüyorum. Keyifli okumalar.
Okuyucularla
OkuyucularlaCahit Zarifoğlu · Beyan Yayıncılık · 2009131 okunma