Kadim İsmet Paşa'mız iyidir, hoştur amma Yandık yine hortlarsa milli şeflik günleri
Sayfa 168Kitabı okudu
"Hiçbir yerde, Mustafa Kemal'in İsmet Paşa'ya, İsmet Paşa'nın Mustafa Kemal'e çektiği telgraflar, alevden birer satır halinde, gökyüzüne çizildi mi?"
Reklam
Kazım Karabekir Paşa için okuşturulan mutaassıp imajı'n hilafına:
Erkânıharp Kolağası İsmet, Erkânıharp Kolağası "Kåzım Karabekir" de okula gelip bizlere hürriyet ve istibdatı anlattılar. Artık memleketin kurtulduğunu, hür ve mutlu olduğunu söylediler. İşte biz 1908 Devrimini böyle gördük. Üç gün üç gece çılgınca inkılâbı kutladık. Kollarımıza birer kurdele bağlandı. Üstünde "Hürriyet, müsavat, adalet, uhuvvet" yazılıydı. Her yerde konferans meraklıları bir kürsünün üstüne çıkıyor, avaz avaz bu kelimelerin manasını halka anlatmaya uğraşıyordu.
Kâzım Karabekir Paşa (Devamla): İşte efendiler! Bizim endişemiz böyle elastiki ve böyle her şeye cezb edilebilir ve istenildiği şekle sokulabilir bir kanunla, hakk-ı hürriyeti tahdid etmemek içindir. Binaenaleyh bu kanunun kabulüyle matbuat, memleketimizde tamamıyla takyid edilmiş olacaktır (Asla sesleri). İnşallah öyle olur ve muhalefet erkânına karşı ve yahut herhangi bir yerde siyasi, taazzuvlara karşı zan ve vehimlerle birçok icraata kıyam edebilmek daima muhtemeldir. Maarif Vekili Hamdullah Subhi Bey (İstanbul): Merak etmeyiniz. Kâzım Karabekir Paşa (Devamla): Ben şunu arz ederim ki bi’l-hassa İsmet Paşa Hazretleri’ne yirminci asırda zan ve vehimle millet idare edilemez (Sağdan alkışlar). Receb Zühdi Bey (Sinop): Vehim sizdedir Paşa!
Kâzım Karabekir Paşa (İstanbul): Efendim! Receb (Peker) Beyefendi bi’l-hassa İstanbul matbuatını hedef ittihaz ederek lazımı kadar beyanatta bulundular. İsmet Paşa Hazretleri de herhangi zatın beyanatı karşısında muhalif fırkanın hiçbir söz söylemediğini söylediler. Şimdi esasen bu kanunun bi’l-hassa birinci maddesinden endişemiz bu iki vehim ve zandandır. Bugün matbuat bu milletin makes-i efkârıdır.
İstiklal Mahkemelerine gelince: İstiklal Mahkemeleri isminin medlulü vechle, istiklal harplerimiz esnasında yapılmış ve yapılması lazım gelen bir mahkeme idi. Binaenaleyh bunların tarihe karıştırılması da Meclis-i Âliniz için tarihî bir şereftir. İsmet Paşa Hazretleri eğer İstiklal Mahkemelerini ıslahat aleti zannediyorlarsa pek ziyade yanılıyorlar.
Kazım Karabekir
Kazım Karabekir
Reklam
26 Mart 1922 günü İsmet Paşa ile trenle seyahat ederken aralarında konuştukları konuların arasında "eğitim" ve "ekonomi"nin olduğu da dikkate değerdir.
Sayfa 393 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Atatürk'ün not defterlerinden,
9 Mart 1922: Saat 07.00'de kalktım. Biraz kitap okudum. Saat 09.00'da hareket. 1. Tümen 5. Alay'ı teftiş. Memnun olduk. Saat 11.15'te Belpinar'a hareket. 3. Alay'ı teftiş. Düşman durumunu inceledik. Saat 17.00'de Aziziye'ye hareket. Ordu Komutanı ve İsmet Paşa geldi. Önce yemek yenildi. Siyasi durum hakkında malumat verdim. Ondan sonra hafıza Kur'an okuttuk. Gece rahat ve yeterince uyuyamadım. Bir saat yattık. 6-7.00'de uyandım. Tekrar yattım. 07.20'de uyandım. Bununla birlikte sıhhatçe fena değilim.
Sayfa 387 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
"Onun yerini hiç kimse asla dolduramaz!"
... radyolar Atatürk'ün o sabah öldüğünü duyurdular. O akşam yalnız Ata'nın anısına kadehler kaldırıldı. (...) Gözler sulandı. Herkes "Şimdi ne olacak? diye soruyordu. Hepsinin umudu İnönü'ndeydi. "İsmet Paşa onun yerini doldurur," diyorlardı. Ama "Onun yerine hiç kimse asla dolduramaz!" diyenler ağırlıktaydı. Herkes Gazi'nin ağır bir hastalığa yakalandığını biliyor ama onun yok olacağını hiç kimse aklına getiremiyordu.
Sayfa 46 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Mustafa Kemal Paşa, 5 Nisan 1920'de tekrar hükümeti kuran Damat Ferit Paşa tarafından Divan-ı Harp mahkemesine verilip yargılanmış ve gıyabında idama mahkûm edilmişti. Mustafa Kemal'in rütbe, madalya ve nişanları da ikinci defa elinden alınmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Fevzi ve İsmet Paşaların teklifi üzerine, Mustafa Kemal Paşa'ya askerlik hayatının en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağı, "Gazilik unvanı ve mareşallik rütbesi" vererek ona, Türk milletinin duyduğu sevgi ve saygıyı ölümsüzleştirmiştir.
Sayfa 350 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
YEMEKTE bir ara Osmanlı borçları konusu açılmıştı. İsmet Paşa ile Dr. Rıza Nur hayli sinirliydiler. Bir aksilik vardı ama Mevhibe Hanım ne olduğunu iyi anlamamıştı. Yalnız kaldıkları zaman sordu: "Nedir bu Osmanlı borçları?" İsmet Paşa bir süre homurdandıktan sonra yanıt verdi: "Yetmiş yılda milyonlarca borç alınmış. Çoğunlukla da Fransa'dan." "Ne yapmışlar bu kadar parayı?" "Sadece 30 milyonu imara harcanmış. Kalanı ile bütçe açıkları kapatılmış, borç faizleri ödenmiş, Dolmabahçe ve Çırağan gibi saraylar yapılmış, bunlar süslenip döşenmiş." "Aaa?" "Evet, yazık ki böyle. Bu hesapsızlığı, savurganlığı, akılsızlığı temizlemek yeni Türkiye'nin üzerine kaldı. Borcun tümünü bizim ödememizi, hem de altınla ödememizi istiyorlar. Bizse borcun Osmanlı Devleti'nden ayrılan devletler arasında hakça bir ölçüde bölüştürülmesini istiyoruz. Altınla ödemeyi de kabul etmiyoruz. Kabul edersek mali geleceğimiz mahvolur. Yine köle oluruz. Şiddet ve kesinlikle reddediyorum. Onlar da şiddet ve kesinlikle kabul etmem için bastırıyorlar."
Sayfa 296 - Lozan konferansından.Kitabı okudu
İsmet Paşa dedi ki: "Herkes anlamıştır ki 'himaye, 'medeniyet yolunda rehberlik gibi kelimeler ve cümleler, istilacıların eline geçmiş milletlerin siyaseten ve iktisaden yutulması için bir vasıtadan başka bir şey değildir."
Sayfa 222Kitabı okudu
83 syf.
10/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Video: youtu.be/gNHx28QeW-o Haney Yaşamalı. Tahsin Yücel'den okuduğum 2. kitap. Haney Yaşamalı; 9 öyküden ve 83 sayfadan oluşuyor. Haney Yaşamalı, 1955 yılında yayımlanmış. 1956'da 2. Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır. Kitaptaki hikâyelerde; insanın günlük yaşantısından doğadaki diğer canlılara varıncaya kadar
Haney Yaşamalı
Haney YaşamalıTahsin Yücel · Yenilik Yayınları · 195599 okunma
372 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
•Nefes Nefese - Ayşe Kulin•
...Gücünü tarihten alan bir roman... Merhabalar... Yine hiç aklımda olmayan ama kitaplığımda okunmayanlar kısmında görüp de okumuş olduğum Ayşe Kulin eseri olan
Nefes Nefese
Nefes Nefese
'nin incelemesini yapmak istiyorum kendimce. Kitabı beğendim beğenmesine ama yaşananlar, karakterlerin evhamları ( tabiki haklı olarak ) her an tetikte olmaları, adeta bıçak
Nefes Nefese
Nefes NefeseAyşe Kulin · Everest Yayınları · 201311,6bin okunma
"Siz Yunanistan'ı yendiniz, İngiltere'yi değil. Bunu unutmayın." İsmet Paşa, 'Hayır.. diye düşündü, '..Yalnız Yunanı yenmedik, güneyde müttefikiniz Fransızları yendik, onun silahlandırdığı Ermenileri yendik, müttefikiniz İtalyanları Anadolu'dan uzaklaştırdık, sizin silahlandırdığınız Doğu Ermenilerini ve Pontus çetelerini yendik, sizin İstanbul yönetimiyle birlikte azdırdığınız isyancıları yendik, silah ve para ile desteklediğiniz Kuvayı İnzibatiye'yi yendik, en son olarak da maşanız Yunan ordusunu yenip denize döktük, Mondros'u yendik, Sevr'i yendik, Üçlü Anlaşma'yı yendik. Bunların hepsinin arkasında siz vardınız, hepsinin ipleri, dūmeni, düğmesi sizin elinizdeydi. Biz asıl sizi yendik! Hırçınlığınızın, telaşınızın, durmaksızın entrika çevirmenizin nedeni bu. Bunu örtbas etmeye, kaybınızı gidermeye çalışıyorsunuz. Biz sizi burada da yeneceğiz!'
Sayfa 188Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.