Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
10/10 puan verdi
Altıncı kitap, İspanya’da Pardayan’ı bıraktığımız yerden devam ediyor. Şövalye, verilen görevi tamamlamak üzere Fransa Kralı Henri de Nevarre’nin elçisi olarak gittiği bu ülkede dostu Don Cesar ile yeni maceralara atılırken bir yandan da ön göremeyeceği kötülüklerle karşılaşıyor. İspanya kralı Felipe, şövalyenin can dostu ve aynı zamanda aşığı
Pardayanlar 6 - Chico’nun Aşkı
Pardayanlar 6 - Chico’nun AşkıMichel Zevaco · DEDALUS KİTAP · 202152 okunma
I. Elizabeth
"Başta İspanya Kralı II. Felipe olmak üzere pek çok taliplisi vardı. Ancak Elizabeth 'İngiltere'yle evli olduğunu' söyleyerek tüm taliplilerini reddetti."
Sayfa 250 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türklerin ilgisini çektiği düşünülebilecek Otuz Yıl Savaşı, daha çok eski bir tarihçenin çeviriyazımından oluşan birkaç sayfayla geçiştirilmiştir; o kadar ki vakanüvis düzeltmeye bile tenezzül etmemiştir: IV. Felipe'den bahsederken "bugün ha.la İspanya Kralı'dır" der. Kral Felipe, Naima on yaşındayken, 1665 yılında ölmüştür. Osmanlıları dış dünyayı bu hep yaptıkları gibi küçümsemeleri ile Amerikan İç Savaşı'ndan 1863-64 Polonez ihtilaline kadar birçok meseleyi duyuran ve tartışan 1860'ların Türkçe gazeteleri arasındaki zıtlık çok çarpıcıdır.
Kıbrıs ve İnebahti ( Lepanto) , 1570-1571
1559 Cateau- Cambresis Antlaşması, Avrupa'da büyük mücadeleye İspanya lehine son verdi, İspanya kralı 2.Philip ( Felipe) Avrupa'nin hâkimi görünüyordu.
Sayfa 166Kitabı okudu
"İspanya Kralı II.Felipe'nin, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından bin yıl sonra, 1584'te Hollandalı Oranj Prensi I.William'a suikast düzenlemesini teşvik etmesine kadar Batı'daki hiçbir suikast girişimi başarılı olamamıştı."
Sayfa 97 - Kronik KitapKitabı okudu
Cervantes'in İspanyası da tıpkı bu köhnemiş ifade biçimleri kadar köhnemiş bir dünya görüşünü sürdürme ye çalışan bir ülkeydi. Ispanya'da resmi ideoloji hâlâ bütün dünyayı Ispanya kralı II. Felipe hükümdarlığında tek bir din -Katoliklik-alunda birleştirme peşindeydi. Cervantes hicivci bir gerçekçilikle bu köhnemiş özlemlerin donkişotluğunu sergilemek üzere yola çıktı. Dünya değişiyordu ama Ispanya bunu fark etmemekte direniyordu. Oysa Ispanya bir yandan da bu değişen dünyada çok önemli bir rol oynamaktaydı. Avrupa ticaretinde etkin olmasına rağmen feodal yapılarını henüz kıramamıştı.54 İşte Cervantes'e Don Quijote fikrini veren, bu ideolojik köhnemişlikle edebi köhnemişliği bir arada ele almaktı.
Reklam
Macellan ve ekibi
Ardından, (İspanya kralı II. Felipe'nin adını verdikleri) Filipin adalarına ulaştılar..
Sayfa 166Kitabı okudu
Doğu'da düzenli bir kayıt sistemi çok sonradan gerçekleşti. Naima, eserini yazarken Otuz Yıl Savaş'ını birkaç kelimeyle geçiştirmiştir. İspanya Kralı olarak IV. Felipe'yi gösterse de Felipe, Naima on yaşındayken ölmüştür.
Çikolata, Avrupa'ya 1544'te bir grup Maya'nın müstakbel İspanya kralı II. Felipe'ye bir ziyarette bulundukları sırada geldi. Bu Maya grubu II.Felipe 'ye çikolata, mısır, tatlı sakız,saparna ve chilli biberi getirmişti. Kakao çekirdekleri İspanya'ya ticari olarak 1585'te gelmeye başladı. 17.yuzyılda İspanyol sarayı, Avrupa'nın her yerine çikolatalı içecekler yapmaktaki maharetiyle ün salmıştı.
Sayfa 235 - Kitap yayıneviKitabı okudu
Karl'ın güçlü halefi İspanya kralı II. Felipe'ye (1556-1598) başkaldıran Hollandalıları, İspanya Morisco'larını, Avrupa Protestanlarını ve Kalvencilerini Osmanlı sultanı mektup ve ajanlarıyla teşvik ve himaye etmekteydi. Kuşkusuz, Osmanlı gücü, Avrupa Devletler Sistemi'nin işleyişinde üstün bir rol oynamaktaydı. Mesela, Lehistan'a bir kral seçme sorunu ortaya çıktığında (1573) Rusya ve Habsburglara karşı Osmanlı kendi namzedini (Fransa krallık ailesinden Henri'yi) Lehistan tahtına oturtacaktır.
Reklam
İstanbul Sokaklarında İspanyolca Öğrenmek: Salerno'da Bir Bursalı Sipahinin Sıradışı Hikâyesi modern istihbarat teşkilatlarının kurulmasından yüzyıllar önce, serhaddin öte yanında casusluk yapmak için gerekli bilgi ve becerileri sağlayabilecek eğitim kurumları yoktu. Ancak, gene de Osmanlı casusları arasında Batı Akdeniz'le herhangi bir
Gabriel Defrens'in İki Buçuk Yılı Osmanlı ve Avrupa belgelerinin titizlikle karşılaştırılmasıyla hikâyesi bilimsel bir makaleye konu olmuş ilk Osmanlı casusu, esas adı Gabriel de Bourgogne/Frenk Mahmud b. Abdullah olan Gabriel Defrens adlı bir Fransızdır. Susan Skilliter'in kısa ancak çığır açıcı nitelikteki çalışmasına göre, 1554 ya da
İspanya kralı il. Felipe Portekiz'i yönetimine aldıktan sonra, 1594'te Hollandalıları, bu ülke ile ticaret yapmaktan yasaklamak isteyince, onlar da kendi hesaplarına Cava ve Molük adalarında yerleşmeye karar verdiler. Böylece Hollandalılar 17. yüzyılda -Portekizliler, İspanyollar ve İngilizler zararına- dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Doğu Hint sömürgesini kurmayı başardılar.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.