Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Değişim bazen iyiye doğrudur bazen de değildir. Sifonlu modern klozetler kesinlikle iyiye doğru bir değişimdir. Kariyersiz kasalarsa kesinlikle değiller. Bazı şeyler hem iyiye hem de kötüye doğru değişimdir. Mesela İnternet. Ya da dijital klavye. Hazır dövülmüş sarımsak. İzafiyet teorisi.
20. yüzyılın en büyük fizikçisi olarak nitelendirilen Albert Einstein, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere ve ABD'de yaşadı. Buralarda onuruna pek çok yemek verildi. Bu yemeklerin birinde sohbet esnasında ev sahibesi, ünlü bilim insanına "izafiyet teorisi"ni sorar. Albert Einstein'ın 1918 yılında öne sürdüğü izafiyet teorisi;
Elma YayıneviKitabı okudu
Reklam
:D :D
20. yüzyılın en büyük fizikçisi olarak nitelendirilen Albert Einstein, Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere ve ABD’de yaşadı. Buralarda onuruna pek çok yemek verildi. Bu yemeklerin birinde sohbet esnasında ev sahibesi, ünlü bilim insanına “izafiyet teorisi”ni sorar. Albert Einstein’ın 1918 yılında öne sürdüğü izafiyet teorisi zamanın göreceli bir
Kelebeklerin bir gülünün onlar için kırk yıl gibi geçtiğini düşünürdüm hep. Bu tıpkı şu birkaç saniyenin benim için birkaç güne bedel olması gibiydi. İzafiyet Teorisi tüm gerçekliği ile ensemdeydi."
Indigo YayınlarıKitabı okudu
Gıda maddesi almak için kıyıya giden mürettebat, gemiye döndüğünde şaşırtıcı bir haber getirir: Kıyıda günlerden perşembedir, oysa gemide onlara o günün çarşamba olduğu söylenmiştir. Pigafetta çok şaşırır, zira üç yıldan beri süren seferde hiç aksatmadan her gün günlük tutmuştur. Hiç ara vermeden bütün hafta boyunca saymıştır; pazartesi, salı,
Sayfa 240Kitabı okudu
144 syf.
9/10 puan verdi
İzafiyet Teorisi
Bu kitap, kuramsal fiziğin matematiksel yönünü pek tanımayan okuyucuların İzafiyet Teorisi’ni anlayabilmesi için sade bir dille yazılmıştır. Kitap hem bilim meraklıları hem de genel okuyucular için keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.
İzafiyet Teorisi
İzafiyet TeorisiAlbert Einstein · Say Yayınları · 2015853 okunma
Reklam
Uzay kavislidir ve uzay ile zaman İlişkili olduğu için zaman da kavislidir. Genel izafiyet teorisi der ki; çekim güçlüyken zaman daha yavaş, çekim zayıfken de daha hızlı akar Bunun, tümü birbiriyle ilişkili çok çeşitli sonuçları vardır. İlki kendine has nitelikleri nedeniyle kozmostaki her cismin kendi çekim kuvveti olmasıdır, bu da evrenin her köşesinde zamanın farklı aktığı anlamına gelir. İkinci sonuç ise Ay'daki zamanın Dünya"dakinden ve Dünya'daki zamanın da Ay'dakinden daha farklı aktığıdır. Cismin hacmi ne kadar büyükse yüzeyindeki zaman da o kadar hızlı akar. Aşın derecede güçlü çekim gücüne sahip olan nesneler kara delik olarak bilinirler, yani bir gemi kara deliğe yaklaşırsa geminin mürettebatı evrenin tarihinin hızlanarak aktığını ve sona erdiğini görebilir"
İzafiyet Teorisi / İmkan Delili
Zamanın varlığının ancak zamanın yaratılmasının açıklanmasıyla yeterli bir açıklamaya kavuşturulabileceği, zaman ve zihin arasındaki uyumun ancak zaman ve zihin dışı bir ayarlayıcı ile mümkün olabileceği, zamanın da mümkün bir varlık olup Zorunlu, Mutlak bir Yaratıcıya gereksinimi olduğu “imkan delili”nin açıklamalarıyla birleştirilip kullanılırsa kanaatimizce kullanışlı felsefi argümanlar elde edilecektir.
İzafiyet Teorisi
“Eğer bir tramvay, ışık hızıyla saat kulesinin önünden geçse ne olur?” diye düşündü Einstein. Kuledeki saat dururmuş gibi görünür ama tramvaydaki herhangi bir kol saati çalışmaya devam eder.
Genel izafiyet teorisi der ki; çekim güçlüyken zaman daha yavaş, çekim zayıfken de daha hızlı akar Bunun, tümü birbiriyle ilişkili çok çeșitli sonuçlan vardır. İlki kendine has nitelikleri nedeniyle kozmostaki her cismin kendi çekim kuvveti olmasıdır, bu da evrenin her köşesinde zamanın farklı aktığı anlamına gelir. ikinci sonuç ise Aydaki zamanın Dünya'dakinden ve Dünya'daki zamanın da Ay'dakinden daha farklı aktığdır. Cismin hacmi ne kadar büyükse yüzeyindeki zaman da o kadar hızlı akar.Aşırı derecede güçlü çekim gücüne sahip olan nesneler kara delik olarak bilinirler, yani bir gemi kara deliğe yaklaşırsa geminin mürettebat evrenin tarihinin hızlanarak aktığını ve sona erdiğini görebilir. "
Reklam
Immanuel Kant
Uzay ve zamanı algılamamızı sağlayan şey, zihinlerimizin koşullanmışlığıdır.
404 found
İnsan olmak zordur: Bunun tek nedeni yalan müessesesinin insan yaşamının bir parçası olmasıdır. Yalan söylemeden, yani doğru olmayan bir şeyi doğru farz edip dile getirmeden insan olunmaz. Tüm keşif ve icatların anası yalandır. Tabiî yukarıdaki “yalan” ile kastettiğimin varsayımlar olduğunu anlamışsınızdır. Adı üzerinde varsayım, yani var olduğunu bilmediğimiz bir şeyi var saymak; yani onun hakkında yalan söylemek. Bu yalanları uyduranları mazur göstermek için deriz ki, ama onları söyleyenler yalan olduğunu bilmiyorlardı. Bu doğru, değil. Gerçi Newton “hypothesis non fıngo” (varsayım yapmıyorum) demişti ama, Einstein söylediklerinin varsayımdan ibaret olduğunun bilincindeydi. Bir gün diyordu: İzafiyet teorisi de çöpe gidecek, ama yerine daha iyisi gelecek. İyi yalanı, kötü yalandan söyleyenin niyetinden başka hiçbir şey ayırmaz. Aynı yalan bazı durumlarda iyi, bazı durumlarda kötü olabilir. Yalanla başa çıkmanın zorluğu, yarattığı alternatif dünyanın keşfedilmesinin güçlüğünden ibarettir. Yalan insan kafasında yaratılan gerçek dünyaya alternatif dünya veya dünyalardır. Bu dünyaların öğeleri kontrol edilebilir olabilir veya kontrol edilemez olabilir. Kontrol edilemeyen yalanlar en kötü olanlardır, çünkü yalanı işitenin onun doğru olup olmadığını öğrenme şansı yoktur. Onun için bilimde kontrolü mümkün olmayan varsayımlar bilimsel addedilmezler. Herbilimsel olmayan varsayım mutlaka kötü demek değildir; yeter ki onların tartışması esnasında kontrolü mümkün olan varsayımlara ulaşabilelim
Sayfa 119
829 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.