John F. Kennedy kendisinden önceki Eisenhower gibi İkinci Dünya Savaşı kahramanı olan bir başkandı. Atılgan ve karizmatik "JFK", hizmet kaydının ve televizyonda yayımlanan münazaralardaki özgüvenli performansının da etkisiyle 1960'ta başkan seçildi. Film yıldızları ve astronotlarla arkadaşlık yapan Kennedy ve karısı Jacqueline, ünlülerle dolu Beyaz Saray'da (o dönem "Camelot" lakabını almıştı) genç bir aile kurdu. Uluslararası siyasetinin çoğu Soğuk Savaş dönemi tartışmalarıyla geçti; 1961'de Berlin Duvarı dikildi, Küba'daki müdahale toplum önünde başarısız oldu ve Vietnam çatışmaları arttı. Olumlu açıdan ise Barış Gönüllüleri'ni kurdu, uzay çalışmalarını destekledi ve 1963'te SSCB ile Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması imzaladı. Ülke içinde ise sivil haklara ilişkin kanunları başlattı.
John F. Kennedy kendisinden önceki Eisenhower gibi İkinci Joh Dünya Savaşı kahramanı olan bir başkandı. Atılgan ve karizmatik "JFK", hizmet kaydının ve televizyonda yayımlanan münazaralardaki özgüvenli performansının da etkisiyle 1960'ta başkan seçildi. Film yıldızları ve astronotlarla arkadaşlık yapan Kennedy ve karısı Jacqueline, ünlülerle dolu Beyaz Saray'da (o dönem "Camelot" lakabını almıştı) genç bir aile kurdu. Uluslararası siyasetinin çoğu Soğuk Savaş dönemi tartışmalarıyla geçti; 1961'de Berlin Duvarı dikildi, Küba'daki müdahale toplum önünde başarısız oldu ve Vietnam çatışmaları arttı. Olumlu açıdan ise Barış Gönüllüleri'ni kurdu, uzay çalışmalarını destekledi ve 1963'te SSCB ile Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması imzaladı. Ülke içinde ise sivil haklara ilişkin kanunları başlattı.
Reklam
20. yüzyılın Amerikan tarihinde Büyük Bunalım (Great Depression), 2. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş (Cold War), Küba Krizi, John F. Kennedy (1917-1963) Suikastı, Watergate Skandalı, İran'daki rehine krizi e konumuz bağlamında Vietnam Savaşı gibi sosyolojik-politik-ekonomik açılardan büyük çalkantılara neden olmuş olgu ve olaylar dizisi söz konusudur. Savaşların, ekonomik depremlerin, işsizliğin, siyasi suikastların Amerikan sinemasına eşzamanlı yansıdığını görüyoruz. Büyük çalkantılar işsizliği körüklemiş, toplumsal huzursuzluk ve güvensizliği pekiştirmiştir. Bunun psikolojik yansımaları ise yabancılaşma, yalnızlık, suça eğilim, kanun dışılık, sistem karşıtlığı, genel bir huzursuzluk, izolasyon, depresyon gibi kapitalizme özgü, bizzat sistemin sakatlığından türeyen semptomlar olmuştur.
175 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
49 Numaralı Parçanın Nidası Amerikan tarihindeki, gerek politik gerekse sosyal açıdan, en çalkantılı dönemlerden biri olan 1960'lı yıllarda yazılır. Uyuşturucu kültürü, Vietnam Savaşı, John F. Kennedy ve Martin Luther King cinayetleri, kadın hakları mücadelesi bu döneme damgasını vuran olayların yalnızca bir kısmıdır. Thomas Pynchon, bu kültürel olaylardan faydalanır: 49 Numaralı Parçanın Nidası tüm kültürel karmaşayı içinde barındırır. Oedipa Maas, kocası Mucho ile beraber yaşayan genç bir kadındır. Bir gün, eski erkek arkadaşı Pierce Inverarity'nin öldüğünü ve kendisini vasisi olarak adadığını açıklayan bir mektup alır. Vasiyeti yerine getirmeye karar veren Oedipa, San Narciso'ya yola çıkar ve bundan sonra kendisini gizemli bir dünyanın içinde bulur. Büyük bir gizemi çözmek üzere olduğuna inanan Oedipa gitgide dünyadan soyutlaşacak ve yalnızlığa gömülecektir. Oedipa'nın çevresindeki dünya uyuşturuculara, komplo teorilerine, hayallere dayalı bir yer haline gelir. Öyle sık halüsinasyon görür ki kaotik bir yabancılaşmanın içine tıkılıp kalır. 49 Numaralı Parçanın Nidası her şeyden öte kültürel kaosu ve iletişim sorunlarını kendisini çevresinde dağılıp giden halüsinojenik bir dünyanın içinde bulan genç bir kadının gözlerinden anlatan bir romandır.
49 Numaralı Parçanın Nidası
49 Numaralı Parçanın NidasıThomas Pynchon · İthaki Yayınları · 2018246 okunma
Kennedy birçok nedenle ortadan kaldırılmıştı. İsrail nükleer programına ve Vietnam Savaşı'na muhalifti, ama asıl neden faizsiz para idi. Rothschild'ler Kennedylerle o zamandan beri savaşırlar. Kardeşi Senatör Robert Kennedy ile oğlu John Kennedy Jr. da onların kurba­nıydı. Bazı araştırmacılara göre İsrail istihbarat ajansı Mossad, bu suikastler ile yakından ilgili­dir. Dünyadaki en acımasız organizasyonlardan birisi olan Mossad İsrail'i değil, İsrail'in sahibi olan Rothschild'leri temsil eder. Başkanlar, başbakanlar ve diğerleri, Rothschild'lerin bütün taleplerini yerine getirmezlerse başlarına neler geleceğini çok iyi bilirler.
John Kennedy, Vietnam Savaşı
Kennedy'yi kendisinin de yanlış bulduğu bir politikayı sürdürmeye iten neydi? Temel neden, bunu sürdürmekle insanlara ne kadar acı çektireceğini kavramasını engelleyen duygu eksikliğiydi . Sadece yeniden seçilme kaygısı içindeydi . Birkaç ay sonra Mansfıeld'e kendisinin de Vietnam'dan çekilmek gerektiği düşüncesine giderek daha fazla yakınlaştığını temin etti . "Ama bunu 1965 'den -yeniden seçilmeden- önce yapamam." İktidar onun için her şeydi, insan yaşamıysa hiçbir şey.
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam