Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Beynimizdeki su bir zamanlar yağmur olup antik topraklara yağmış, artık tarihe karışmış okyanuslarda kabarmıştır. Bu bakış açısıyla bedenin kendisi akan bir nehir ya da yanan ateştir; anı anına uymaz. Bedenlerimiz büyürken ve iyileşirken, uyum sağlarken ve yaşlanırken kaçınılmaz olarak değişir; zihnimiz de uyku, bellek ve öğrenmeyle değişir.
Sayfa 5 - Domingo Yayınları
Ergenlik görünenin ötesinde dönüşümlere yol açar; beyinde önemli değişikler olur. Erkeklerde risk alma davranışı ve saldırganlığın artması ile beyin korteksinin prefrontal alanlarının olgunlaşmasındaki gecikme arasında bir bağlantı kurulmuştur. Soyutlama ve sosyal ipuçlarını algılama kapasitemizin yirmili yaşlarda gelişmeye devam ettiği düşünülüyor. Açıklığa kavuşmamış sebeplerle ergen beyni farklı ve daha geç bir beden saatine ayarlıdır. Ortalama bir ergen sabah 7.00' de, orta yaşlı birinin sabah 5.00'te hissettiğini hisseder. Tanner 1955'te ergenlikle ilgili halk inanışını şöyle karikatürize etmiştir. ''Gençliğin ansızın ivme kazanmasıyla ortaya çıkan tabloda ergen, yeni hormonların etkisiyle bocalar. Karşılıklı uyumsuzluk gösteren dürtüler ve hisler de aynı anda uyanır ki bunların bir çoğu daha sonra, birey kaçınılmaz olarak şu yerine bu yolu seçtikçe azar azar elenir ya da baskılanır.
Sayfa 118 - Domingo YayıneviKitabı okudu
Reklam
Grotesk imge, dönüşüm halinde olan bir fenomeni yansıtır: Do­ğumdan ölüme, büyümeden oluşa doğru giden henüz tamamlanma­mış bir metamorfoz. Zamanla ilişkisi, grotesk imgenin belirleyici özelliklerinden biridir. Bir diğer kaçınılmaz özellikse müphemlik­tir. Zira bu imgede, dönüşümün iki kutbunu bir arada görürüz: Es­kiyle yeniyi, ölmekte olanla döllenmekte olanı, metamorfozun ba­şını ve sonunu.