Bir kahve içer misiniz? ☕️ Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesidir. Kaffa'daki ormanlarda yetişen Arabika kahve ağaçları, çekirdekleri işlenen ilk kahveler olarak bilinir. Etiyopya'da o dönem köle ticareti yapılan yol üstünde yaya olarak yolculuk eden ve yorulan köleler, yol kenarındaki kahve ağaçlarının meyvelerini çiğneyerek tükürürdü. Çiğnenen bu kırmızı meyve, kölelere enerji verir ve yolculuklarına devam etmelerini sağlardı. Bu durumu gören bazı tüccarlar da ağaçlardaki meyveleri ve meyvenin içindeki kahve çekirdeklerini toplayarak ticaretini yapmaya başladı. Yemen'de ise ilk kez 13. yüzyılda fırınlanan kahvenin ortaya çıkışı da keçilerini otlatmaya götüren bir çobanın yorgun ve uyuşuk keçilerinin kahve ağacının meyvelerini yemesi ve canlanmasına dayanır. Çobanın bu durumu fark etmesiyle de kahve ağacının kullanımı başlamıştır. Yemen Valisi olan Özdemir Paşa 15. yüzyılda Yavuz Sultan Selim'e hediye olarak getirmesiyle sarayda çok sevilen bir içecek olmuş ve Anadolu'da yaygınlaşmıştır.
Kahvehanelerin mekân olarak ortaya çıkışı, kahvenin orada içilmesiyledir. Bugün çayın içildiği yerlere isim de olsa oraların şöhreti, 15. yüzyıldan itibaren kahve ile başlar. Tabii, topluluk olur da sohbet olmaz mı! Kahvenin yanına konuşmalar, günlük havadisler, hatta yersiz dedikodular eşlik ederdi. Ne acayiptir ki bazıları kahvenin yanına Avrupa'nın Amerika'nın keşfiyle meydana çıkan, bir bela olan tütünü koydu. Bunun yanında geceleri uykum gelmesin diye kahve içip sabahlara kadar ilimle meşgul olanlar da vardı. Onlar, kahvenin yanına kitabı yakıştırmışlardı. Demek ki herkes mizacına uygun olanı, kahveye iliştirmekteydi.
Reklam
Müzik dehalarının şaşırtıcı hayat hikayeleri..
1-  MOZART Mozart hakkında herkesin bildiği 2 şey vardır. Bunlar, 6 yaşında beste yapabildiği ve 35 yaşında öldüğünde kimsesizler mezarlığına gömüldüğüdür. İnsanlık tarihinin belki de en yetenekli bestecisi olan bu özel şahsın saray ahalisi tarafından el üstünde tutulan bir müzisyenken nasıl sefalet içinde öldüğü halen bir muammadır. Yine de bu
318 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Altı içecekle insanoğlunun geçmişine tanıklık edilmiş. Bira, şarap, damıtık içkiler tarihin tozlu raflarında sosyal statünün ve gücün bir simgesi olarak görülmüş. Kahvenin ortaya çıkışı entelektüel bir ortamın yani kahvehanelerin temelini oluşturmuş. Çay ise çalışanın içeceği olarak bilinir olmuş. Küreselleşmenin içeceği olarak coca-cola her yerde satılmaya başlamış. Bu altı içeceğe oranla insanoğlunun gelişiminin seyrinin ilk belirleyicisi olan su yazarında deyimiyle tekrar dümene geçmiş bulunuyor.
Altı Bardakta Dünya Tarihi
Altı Bardakta Dünya TarihiTom Standage · Merkez Kitap · 2015725 okunma
Kahvenin Ortaya Çıkışı
Kahve’nin hikayesi Yemen’de başlıyor. Bir çoban her gün olduğu gibi yine keçilerini takmış peşine gütmeye götürüyor. Belli bir yerde hayvanlar yayılıyor. Ancak bir tanesi her defasında gözden kaybolup bir yerlere savuşuyor. Çoban merak içinde kaybolan keçiyi ararken bir yerlerden çıkıp geliveriyor. Tabii çobanı bir meraktır alıyor. Bu keçi
Sayfa 195 - Timaş YayınlarıKitabı okudu