kahveniz nasıl olsun yok zahmet etmeyin daha bazı isteklerim olacak biliyorsunuz sadece kendim için gelmedim buraya fırsat düştükçe bu arada beni de rahata kavuşturacak hususlarda yardımınızı rica edeceğim biliyorsunuz
Sayfa 117 - İletişim Sinan Yayınları Üçüncü Bölüm
Reklam
Küllük Kahvehanesi ( Yazarların Kahvehanesi)
Sanmayın avare bülbüller gibi güllükteyiz. Biz yanık bir kor gibi sabah akşam Küllük'deyiz.
kahve+altı = kahvaltı
Türk'ün günü kahvaltyla başlıyordu, yani sabah yemeği yenmiyor, sırf kahve içebilmek için bir şeyler atıştırılıyordu.
cork cork kahve içilmez.
"Kahve dediğin, bizimki gibi küçük fincanlarda içilir ki, bu, o lezzetin ulaşılmazlığına, faniliğine işarettir. Sınırlı ve az bir lezzeti, değerini bilerek, kıymetini takdir ederek, sinirli bir zamanda çoğaltmak ve ebedileştirmek anlamına gelir. Öyle Amerikalılarınki gibi litrelik kağıt bardaklarda cork cork, meyve suyu gibi içilene kahve mi derim ben?"
Kahveden önce birkaç yudum su içilerek ağızdaki diğer tatların yok edilmesi gerekir; bunun için kahve yarım bardak suyla birlikte ikram edilir. Suyun sonra içilmesi ayıptır, çünkü kahvenin beğenilmediği anlamına gelir.
Reklam
Ahmet Mithat Efendi,bir yazısında Almanların biraya,Fransızların şaraba,İngilizlerin çaya düşkünlüklerinden söz ederek "memalik-i Osmanye ahalisi"nin de kahvesiz kalmayı göze alamayacağını söyler.
“Bir fincan kahvenin hakkı kırk yıl sürer” derler. Bilmem ki, bir sözün hükmü o kadar sürer mi?
Ey kırk yıl önce dudağımı değdirdiğim fincanın sahibi; müddetimi doldurduğum günden beri seni aramaktayım. Nerdesin?
En iyi kahveler Osmanlı evlerinde pişer; alafranga ve alaturka kahveyi mukayese edenler aralarindaki farkı bilirler." Ahmet Midhat Efendi
Reklam
"Türk kahve geleneğinde fincanlar kulpsuzdur. Bazı tasvirlerde kulpsuz, kallâvi kahve fincanlarının hem tabaklı hem tabaksız kullanıldığı görülmektedir. "
Ademoğlu hilebazdır kimse bilmez fendini Sen kime iyilik edersen sakın ondan kendini
Sayfa 173Kitabı okudu
Kahvelerini rahat içebilmek için sabahları yedikleri yemeğe, "kahve altı" demektedirler. Zamanla kahvaltı (breakfast,dejeuner) şekline gelmiştir.
Resim