Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ferdi Bişkin

285 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Seneca, öğretici, okuması zevk veren, eserlerinden bazıları günümüze kalan, MÖ 4. yüzyılda yaşamış Roma dönemi Stoa filozoflarından biri. İyilikler Üzerine isimli kitabı da ilk kez Türkçemize çevrilmiş. Kendi içinde yedi kitaptan (bölümden) oluşan eserde, iyilik ediminin, yapılan iyiliğe karşılık vermenin, minnettarlığın meziyetleri, şahsi şükran, cömertlik ve sevecenlik duyguları olmanın ötesinde sosyal ahlâka dönük yönleriyle tartışılıyor. Kitabın başında, kitapta geçen özlü sözler, Latinceleriyle birlikte, toplu olarak verilmiş. Bir tanesi şöyle: "Non vulneres me malo quam senes. Beni sonradan iyileştirmektense, başta yaralamamanı tercih ederim."
İyilikler Üzerine
İyilikler ÜzerineSeneca · Doğu Batı Yayınları · 202312 okunma
Reklam
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Othello oyunu için anahtar kelimeler çıkarılacak olsa şu kelimeler yeterdi sanırım: kıskançlık, gurur, güven, dedikodu, intikam, pişmanlık ve aptallık. İnsan ilişkilerine tiyatral bir bakış. Othello ilk kez 1 Kasım 1604 yılında sarayda oynanmış olsa da bu oyun, her gün her yerde tekrar ediliyor. "Allah iyi insanlarla karşılaştırsın" denir ya, işte bu söz Othello'nun mottosu olabilirmiş.
Othello
OthelloWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202020,3bin okunma
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Salecl çok yönlü bir sosyolog. Bu çok yönlülüğü kitabına da yansımış. Özellikle pazarlama konularıyla ilgili tespitleri oldukça yerinde. Özellikle, günümüz işletmelerinin tüketicilere fazlaca seçenek sunmaları nedeniyle, tüketicilerin yaşadığı kaygıyı anlatan "özgürlük zulmü" ifadesi dikkat çekici. Kitapta altı bölüm var. Bunlar: Savaş Zamanlarında Kaygı, Başarısızlıkta Başarı: İnsanların Yetersizlik Hissine Bel Bağlayan Hiperkapitalizm, Aşk Kaygıları, Annelik Kaygısı, Tanıklık Kaygıya Deva Olur mu? isimlerini taşıyor. Kitap, kapağıyla da ilgi çekici.
Kaygı Üzerine
Kaygı ÜzerineRenata Salecl · Metis Yayınları · 2021270 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Türkçe yazılmış ilk psikanaliz kitaplarından biri olduğunu sanıyorum bu kitabın. İlk baskısı 1989 yılında yapılmış. Beş alt bölümden oluşan eser, kısa bir psikanaliz tarihçesi ile başlıyor ve Freud ve Lacan değerlendirmeleriyle son buluyor. İddialı olmayan kitap, psikanaliz, Freud ve Lacan hakkında giriş kitabı niteliğinde. Tura'nın konuları ele alırken kurduğu samimi cümleleri ise bir zamanlar, yazmanın ne büyük bir sorumluluk olarak görüldüğünün işareti.
Freud'dan Lacan'a Psikanaliz
Freud'dan Lacan'a PsikanalizSaffet Murat Tura · Metis Yayınları · 2021167 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Freud'un ders notlarından oluşan kitapta dört alt başlık var. Freud'un psikanalize yönelik yaklaşımlarını okuma imkanı da veren eser, psikanalize giriş serisinin birkaç kitabından biri. Freud'un hatalı eylem tanımı şöyle: Biri, "müdahaleye uğrayan;" diğeri de "müdahale eden düşünce" olarak adlandırılan iki farklı düşüncenin karşılıklı çatışması. Hatalı eylemler olarak sıralanan eylemler de şöyle: dil sürçmesi, hatalı okuma, hatalı işitme, unutkanlık vb. Freud'un kendi alanına yönelik eleştirileri ele alışı, en azından onlardan bahsetmesini samimi buldum. Okumam zaman zaman kendimi onun dersindeymiş gibi hissettirdi.
Psikanalize Giriş
Psikanalize GirişSigmund Freud · Cem Yayınevi · 2018793 okunma
Reklam
250 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlk baskısı 1963 yılında yapılan, içinde 100 fıkranın anlatıldığı nefis kitap. Olaylar kronolojik bir sırayla ele alınmış. Bu bağlamda, ilk olay, Antik Yunan'da başlıyor; son olay ise 1600'lü yıllara dayanıyor. Fıkraların büyük kısmı ise Osmanlı dönemine ait. İbretlik olayların yanında, komik denebilecek hikâyelere de yer verilmiş. Bunların yarısına yakın bir kısmı benim için ilgi çekici oldular. Hikâyelerin dipnotlarında verilen bilgiler de okurun olayı anlamasını kolaylaştırıyor.
Yüz Fıkra Yüz Tarih
Yüz Fıkra Yüz TarihSelahattin Tansel · Türk Tarih Kurumu · 201893 okunma
288 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Kişiler arası iletişimin daha çok, dijital ekranlar üzerinden yürütüldüğü günümüzde, dijital beden dilinden bahsetmek anlamlı bir girişim elbette. Kitapta da buna dair bilgiler var ancak çok sınırlı düzeyde. Eserin konusu daha çok, farklı ülkelerde yaşayan farklı kültürlere sahip, aynı proje üzerinde çalışan insanların uyumlaştırılmasını içeriyor. Özellikle e-posta aracılığıyla iletişime odaklanan eser, yazarının konu hakkındaki deneyimlerini de yer veriyor. Kitapta aradığımı bulamadım ama aramadığım bazı bilgileri sayesinde edindim.
Dijital Beden Dili
Dijital Beden DiliErica Dwahan · Timaş Yayınları · 014 okunma
157 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Firmin, Firmin, Firmin sen en sevdiğim faresin; Mickey de kimmiş? Firmin 13 kardeşin sonuncusu olarak Boston'da bir kitapçının bodrumunda doğar. Kardeşleri arasında en çelimsizi olduğundan annesini ememez ve açlığını gidermek için kitapları kemirmeye başlar. Kitapları yedikçe okumayı öğrenen Firmin, zamanla kitapçıdaki bütün kitapları okur. Hümanist, entel, medeni bir fare olan Firmin'in, insanlarla iletişime geçme çabası, yaşadığı yabancılaşma, hayalleri ve hayal kırıklıkları okurla paylaşılır. O, kitaplar için şöyle düşünür: "Tadı güzelse okuması da güzeldir." Kitap faresi Firmin doğduğu kitapçının bulunduğu semtin değişimine tanıklık ederken okuru da buna ortak eder. Bir farenin okumayı öğrenmesi ilginç bir hikâyeye başlangıç oluşturuyor. Kitaplarla dost olan bir fare de olsa her okurun dostudur. :)
Firmin
FirminSam Savage · Özgür Yayınları · 2009598 okunma
384 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
İrade Terbiyesi denilince akla ilk olarak Jules Payot'un İrade Terbiyesi kitabı gelir. Bu kitabın bu kadar bilinmesinin sebebi de Cemil Meriç'in övdüğü İrade Terbiyesi isimli kitabın Jules Payot'un bu kitabı olduğunun sanılmasıdır. Halbuki, Meriç'in övdüğü kitap, Ethem Bakar'ın kitabıdır. Ketebe Yayınları bu hadiseye dayanarak, Ethem Bakar'ın kitabını hem orijinal metin hem de sadeleştirilmiş metin olarak yayınlamış. Kitabın orijinal baskıları 1909 ve 1926 yıllarında yapılmış. Kitap kendi içinde alt bölümler halinde 25 başlıktan oluşuyor. Dönemin bilimsel gelişmelerinin izlerini eserde okumak farklı bir deneyim oldu. Payot'un kitabından da epeyce alıntı yapılmış. Yazarın özellikle, kültürümüzdeki bazı atasözlerini yorumlamasında hatalar olduğunu düşünüyorum. Yayınevi de aynı fikirde olmalı ki, kendileri de buralara bazı açıklamalar eklemişler. Bununla birlikte, Meriç'in bulduğu, övgüye değer tadı da yakalayamadım sanıyorum.
İrade Terbiyesi
İrade TerbiyesiEthem Bakar · Ketebe Yayınevi · 2023372 okunma
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Sigmund Freud'un "Ödip (Oidipus) Kompleksi"ne adını veren hikâyedir bu. Bir kehanetin kurbanı olarak, terk edilen Oidipus, ne yaparsa yapsın kehanetten kaçamaz. Çevirmen Bedrettin Tuncel'in kitabın başındaki bilgilendirmede belirttiğine göre bir tiyatro oyunu (tragedya) olarak, MÖ 430'da Atina'da sergilenen oyunu izleyenlerin ne hissettiği bilinmese de günümüz okuruna hem Yunan mitolojisinin tadı hem de okumanın hazzını yaşatıyor. Tuncel'in bilgilendirmesindeki nahif cümleler de insan nezaketinin örneği olarak kayıtlara geçmiş.
Kral Oidipus
Kral OidipusSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198,7bin okunma
Reklam
216 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
"Perakende markası"nı icat eden, 1981-1995 yılları arasında iki dönem görev yapan Fransa Başkanı François Mitterrand'ın seçim kampanyasını yöneterek siyasal alanı pazarlamaya açan, "Hollywood Daha Beyaz Yıkar" kitabıyla birlikte, "Anneme Reklamcı olduğumu Söylemeyin!.. O Beni Bir Genelevde Piyanist Sanıyor!" ve "Yarın Çok Star Olacak" kitapları Türkçeye de çevrilen, Fransız reklamcı Jacques Séguéla, okuması hayli zevkli ve bilgi dolu bir kitaba imza atmış. Kitabın orijinal baskısı 1982 yılında yapılmış. Okuduğum baskı 2021 Türkçe baskısıydı. Her paragrafından tecrübe akan eser, marka konusuna bir film yıldızı metaforuyla yaklaşıyor. Markaları film yıldızlarına benzeten Séguéla, bu benzetmenin altını da dolduruyor. Kitabın kurgusu da bir filmi andırıyor. Normalde "İçindekiler" olarak isimlendirilen kitap bölümüne, "Dekupaj"; "Dizin" adını taşıması gereken bölüme "Jenerik" adları verilmiş. İlk sayfalara da "Birinci Perde" başlığıyla adım atılıyor. Bol esprili kitabı, pazarlama, özellikle reklam alanına meraklı olanlar kaçırmamalı. Okurken, "bitmesin" dedim.
Hollywood Daha Beyaz Yıkar
Hollywood Daha Beyaz YıkarJacques Seguela · Reklam Akademisi Yayınları · 202110 okunma
176 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ne çekici bir başlık değil mi? "Sahtekârlar ve Eleştirmenler - Batı İlim Dünyasında Yaratıcılık ve Düzenbazlık" İçerik? Maalesef. Adıyla, kapağıyla ilgimi çeken kitap maalesef neredeyse hiçbir şey edinemeden bitti. Okuması da zordu açıkçası. "Batı İlim Dünyasında Yaratıcılık ve Düzenbazlık" denilince okur, sadece sahte kitapları bulmayı beklemiyor. Özensiz bir dizgisi var kitabın. İçindekilerde belirtilen sayfalar tutmuyor, bazı özel isimler aynı sayfada bile farklı şekilde yazılıyor. Sahte kitaplar konusuna ilgi duyanlar için faydalı bir kitap olabilir. Eserde yer alan sahte kitap kapakları dikkat çekici ama bunlar da kitabı benim için cazip hale getirmedi. Uzun zamandır ellerimi boş bırakan böyle bir okuma yapmamıştım.
Sahtekarlar ve Eleştirmenler
Sahtekarlar ve EleştirmenlerAnthony Grafton · İz Yayıncılık · 20224 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
On ikinci yüzyılda kendi türünün Batı'da tek örneği olan Âlimin Eğitimi, Hindistan'dan Mısır'a kadar uzanan Doğu dünyasında şekillenen hikâyelerin bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Bu hikâyeler hem basit hem de kısa. Hikâyelerin nerelerden alındığına dair bir işaret yok. Bazılarını daha önce okuduğum için o hikâyelerin kaynaklarını çözebildim. Decameron ve Bin Bir Gece Masallarıydı bunlar. Hikâyelerin Türkçe ve Latincesinin bir arada okunabildiği kitap, kapağıyla da ilgi çekiyor. Benim dikkatimi çeken şeylerden biri de kitabın ilk hikâyesi ile son hikâyesinin aynı adı taşıması: "de Timore Dei" yani "Tanrı Korkusu". Yazar Petrus Alfonsi'nin okurdan bir de isteği var: "Eğer birisi bu küçük eseri insani ve dünyevi gözle okuyup insan doğasını zedeleyecek bir içerikle karşılaşırsa, o kişinin metni tekrar tekrar gönül gözüyle okumasını temenni ediyorum."
Âlimin Eğitimi
Âlimin EğitimiPetrus Alfonsi · Pinhan Yayıncılık · 20239 okunma
107 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Sinoplu Diyojen MÖ 412 yılında doğmuş bir Yunan filozofu. Babası Hicesias bir darphanede para basıyordu. Diyojen ve babası, sahte para basmak suçlamasıyla sürgüne gönderildi. Sürgündeki Diyojen, nasıl yaşaması gerektiğini öğrenmek için Delphi Tapınağı'na gitti ve oradan şu kehaneti aldı: "Paracharattein to nomisma", yani "parayı boz" veya "parayı tahrif et". Kehanetteki "nomisma" ifadesi, para anlamına gelmekle birlikte (nümizmatik, paraları inceleyen disiplinin adı da bu kelimeden gelir), Antik Yunanca'da "nomos" (kanun) ve "nomisma" (gelenek, ölçü ve sikke) anlamlarına geldiği için sadece parayı değil, geleneği de bozması gerektiğine karar verir ve kinik felsefeyi kabul ederek, onun en bilinen temsilcilerinden biri olur hemşehrimiz. Kitap, Diyojen'e atfedilen söz ve anekdotları temele alan, kurgusal altı diyalogdan oluşuyor. Bunlar, "Diyojen'in Feneri", "İmparator ve Dilenci", "Platon ve Diyojen'in Cumhuriyeti", "Endişeli Oligarklar", "Kaçak" ve "Diyojen Hapiste" isimlerini taşıyor. Diyojen hakkında bilgi sahibi bir okur için basit sayılabilecek kitap, onu tanımayanlar için iyi bir başlangıç olabilir. Özellikle üçüncü bölümde, kendi ideal devletini açıklayan "Devlet" isimli kitabın yazarı Platon'u "Öyle devlet olmaz, bak böyle olur" diyerek ikna edişini ironik buldum. Kitabın çevirisini yapan Onur İşçi de kendisine "çevirmen" değil, "Türkçe söyleyen" sıfatını uygun bulmuş, hoş olmuş.
Parayı Tahrif Et
Parayı Tahrif EtSamuel Alexander · Heretik Yayıncılık · 201853 okunma
736 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitaplarla bu kadar çok ve yakından ilgilenen, dünyaca bilinen bir Orta Çağ tarihçisinin romanında yine kitaplar üzerinden bir hikâye anlatması sürpriz olmayabilir. Sürpriz olan, kitapların insanları değiştirme gücünü de ciddiyetle ele alıp, bir kitap yüzünden insanların birbirini öldürmesini üzerine bir ironi kurması. Başka bir durum da
Gülün Adı
Gülün AdıUmberto Eco · Can Yayınları · 202012,5bin okunma
548 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.