"...kayınpeder kayınvalideyle yeterince ilgilenmediği için kayınvalide oğlunun evliliğine dahil olur... Çoğu gelin-kayınvalide çatışmasının dinamiği budur, kayınpeder kayınvalide arasındaki hastalıklı ilişki bir domino taşının devrilmesi gibi en yakınlarındaki evliliğin üzerine devrilir."
Mesela bu gibi kişiler, evliliklerinde problem yaşadıkları zaman, "Kayınvalide bize büyü mü yaptı acaba?" veya "Bize nazar değdi" gibi ifadelerle sorunu dışarıda aramaya ve kendilerine düşman oluşturmaya çalışırlar. "Ben nerede hata yaptım?" deme eğiliminde bulunmazlar.
Çingiz Aytmatovun kaleminden okuduğum ilk kitap olan "Toprak ana" o kadar derin duygular bıraktı ki bende, ben bu kitap için savaş hakkında yazılmış bir kitap genellemesi yapamıyorum. Tolgonayın yaşadıkları karşısında duruşundan o kadar etkileniyorsunuz ki, bir an...
Gençlik yıllarından beri neredeyse bütün arkadaş ve dost çevresi en az bir defa evlenmiş, hatta bazıları boşanıp boşanıp evlenmişti. Ama onun hiçbir zaman böyle bir niyeti ve hevesi olmamıştı. Hayatı boyunca hep tek tabanca yaşadı. Dayalı döşeli doğru düzgün bir evi de olmadı...
Önyargıların yıkılmadığı ilişkilerde, kayınvalide genellikle kinayeli konuşmalarla gelini maniple etmeye çalışır. Bunlar ilkel, olgun olmayan tepkilerdir.