Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hölderlin, Kleist ve Nietzsche’de ilk göze çarpan şey onların dünyayla olan bağlantısızlıklarıdır. Şeytan Faust’ta bulduğu kişiyi gerçek hayattan koparıp atar. Üçünün de karısı ve çocuğu yoktur (tıpkı kan kardeşleri Beethoven ve Michelangelo gibi), evleri ve servetleri yoktur, sürekli bir meslekleri, güvenli bir makamları yoktur. Göçebe tabiatlıdırlar, dünya üzerinde başıboşturlar, toplum dışında, garip, hor görülen insanlardır ve tümüyle anonim bir varoluş sürdürürler. Dünyevi hiçbir şeye sahip değillerdir. Ne Kleist, ne Hölderlin, ne de Nietzsche kendine ait bir yatağa sahip oldu, hiçbir şey onların malı değildi, kiralık iskemlelerde oturup kiralık masalarda yazdılar ve yabancı bir odadan diğerine dolaşıp durdular. Hiçbir yere kök salmadılar -Dostlukları kırılgandı, konumları ufalanıveriyordu, sürekli boşluğa yazıyorlardı. Böylece, Goethe’ninki berrak, düzenli bir yörüngede ilerlerken, onların varoluşları meteorvari, tedirgin, kayan yıldızlar gibi başıboştu.
• Hölderlin • Kleist •Nietzsche
Üçü de son derece büyük, bir ölçüde dünya dışı bir güç tarafından, sıcak varoluşlarından alınıp tutkunun tahrip edici kasırgası içine atılmışlar ve yaşamları zamanından önce korkunç bir zihinsel ıstırap ve duyuların ölümcül sarhoşlugu içinde, delilik ya da intiharla son bulmuştur.
Sayfa 3 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 19. BasımKitabı okudu
Reklam
•Hölderlin • Kleist • Nietzsche
Kendi zamanıyla bağlantı kuramamış, kendi kuşağı tarafından anlaşılmamış olarak, mesajlarını bir meteor gibi kısa, parlak ışıklarla geceye yaydılar.
Sayfa 3 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 19. BasımKitabı okudu
352 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Kendileriyle Savaşanlar.. Dışarıdan bakıldığında ismi ne kadar havalı gibi dursa da içinde anlatıldığı biyografiler yönünden bir o kadar da trajik bir kitap. Stefan Zweig, bu kitapta üç önemli kişiye yer vermiştir; Alman şair Friedrich Hölderlin, yine Alman asıllı şair ve oyun yazarı olan Heinrich von Kleist ve son olarak çoğu kişinin ismen de
Kendileriyle Savaşanlar
Kendileriyle SavaşanlarStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,469 okunma
" Kleist, Hölderlin, Nietzsche hayatlarının sonunda, başlangıcındakinden daha terk edilmiş, dünyaya daha yabancı ve daha yalnızdılar, oysa Goethe her zaman, son anda bile zengindi. Sadece içlerindeki şeytan daha güçlenmiş, sadece sonsuzluk onlara daha çok hâkim olmuştu: Bu kendi güzelliği içinde hayat yoksulluğu ve kendi mutluluk yoksunluğu içinde güzellikti."
Asla Bağlı Kalmayacağım 2024 Yılı Okuma Listem ;))
🔴🟠🟡🟢🔵🟣🪻🌻♥️ Çağdaş Edebiyat 📚 - [ ] Alamut - [ ] Gazap Üzümleri - [ ] Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? - [ ] Çizginin Dışındakiler - [ ] Yüzyıllık Yalnızlık
Reklam
"Abartılı pozlar büyüklükle uyumlu değildir; Buna ihtiyacı olanlar yapmacık ve sahtedir... Etkileyici görünmeye çalışanlara karşı dikkatli olun!"
Sayfa 334Kitabı okudu
Reklam
"İnsan bence her darbeye dayanmak zorunda olmamalı.Tanrı'nın felaketine uğramışsa biri, kılıcını indirmesine izin vermeli."
Sayfa 315Kitabı okudu
"İnsan evladının deneyebileceği her şeyi, imkansızı denemeye kalkıştım."
Sayfa 305Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.