Oku dinle

Oku dinle
@kiraathanem
Oku,dinle/(din'len); çünkü öğrenirsin. Bisiklet-kitap en hoş seyahatler. İki günü eşit olan ziyanda. Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırım. İlim,amel,ihlas. Hayrı yayalım ki kötülük bitsin! Türkçe öğrt./ilahiyat
Öğrenen ve öğreten..
birbuçuk lisans
Erzincan
78 okur puanı
Ağustos 2018 tarihinde katıldı
Dünyada neden kıskançlık ve hased var?
Çünkü kıskançlık ve hasedin sebebi bir tek şeye çok eller uzanmasından ...muzaheme, münakaşa, müsabaka sebebiyle gıptaya sonra kıskançlığa düşerler. Dünyada bir şeyi vahide çoklar talip olduğundan ve dünya dar ve muvakkat olması sebebiyle insanın hadsiz arzularını tatmin edemediği için rekabete düşüyorlar...Fakat ahirette medarı rekabet diye bir şey yoktur.
Reklam
Zeki olanların rızkı çok, güçsüz olanlarınki az mı olur??
Hırs ve kanaatin tesiratı, zîhayat âleminde gayet geniş bir düstur ile cereyan ediyor. Ezcümle rizka muhtaç ağaçların fıtrî kanaatleri, onların rızkını onlara koşturduğu gibi; hayvanatın hırs ile meşakkat ve noksaniyet icin de rizka koşmaları, hırsın büyük zararını ve kanaatin azim menfaatini gösterir. Hem zayıf umum yavruların lisanı halleriyle kanaatleri, süt gibi latif bir gıdanın ummadığı bir yerden onlara akması ve canavarların hırs ile mülevves riziklarina saldirmasi , davamızı parlak surette isbat ediyor.Hem semiz baliklarin vaziyeti kanaatkâranesi mükemmel riziklarına medar olması ve tilki maymun gibi zeki hayvanların hırs ile rızık peşinde dolaşmakla beraber kâfi derecede bulamamalarindan cılız ve zayıf kalmalari, yine hırs ne derece sebebi meşakkat ve kanaat ne derece medar-ı rahat olduğunu gösterir. Hem yahudi milleri hirs ile riba ile hile dolabi ile rızıklarını zilletli ve sefaletli , gayri-meşru ve ancak yaşayacak kadar rızıklarını bulması ve bedevilerin kanaatkârane vaziyetleri izzetle yaşaması ve kâfi rızkı bulması, yine mezkûr davamızı kat'i isbat eder..
Sayfa 145
Bir şeyi hırs ile istersek ne olur?
Rızkı helal, acz ve iftikara göre gelir; iktidar ve ihtiyar ile değil. Belki o rızkı helal , iktidar ve ihtiyar ile makûsen mutenâsiptir. Cunki çocukların iktidar ve ihtiyarı geldikçe rızkı azalır, uzaklaşır, sakilleşir.
Sayfa 146

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Felakete düşmek isterseniz..
Abdullah Ensari:"Ya rabbi, dostlarını öyle yaptın ki onları tanıyan sana kavuşuyor, sana kavuşmayan onları tanımıyor." Bu büyüklere düşmanlık etmek sonsuz ölüme sürükleyen bir zehirdir...(Ya rabbi, her kimi felakete düşürmek istersen onu bizim üzerimize atarsın)
Sayfa 156 - Hakikat kitabevi
Cehennem nefse hoş gelen şeylerle çevrili..
Oğlumuz şeyh Bahaeddin, Allah adamlarıyla görüşmekten sıkılıyor. Zenginlerle, dünyaya düşkün olanlarla bulunmak istiyor. Onlarla düşkün kalkmanın insanı felakete götüreceğini anlayamıyor . Onların yağlı, tatlı yemeklerinin zehir gibi gönlü öldüreceğini, ahlâkı bozacağını düşünemiyor.Aman aman kötü arkadaşlardan sakınınız.
Reklam
Gençlikte yapılan ibadetler neden daha değerli?
Düşman saldırdığı zaman askerin ufak iş görmesi pek kiymetli olur. Genclerin ibadet etmeleri de bunun icin daha kıymetlidir. Çünkü nefislerinin kötü isteklerini kırmakta ve ibadet etmek istememesine karşı gelmektedirler. (85. Mektup)
Böyle kılacağına hiç kılma dememelidir..
Insanı kötülükten alıkoymayan namaz doğru namaz değildir. Görünüşte namazdır . Bununla beraber doğrusunu yapana kadar görünüşü yapmayı elden bırakmamalıdır. Büyüklerimiz "Bir şeyin hepsi yapılamazsa hepsini de elden kaçırmamalıdır. Rabbimiz görünüşü hakikat kabul edebilir.
Namaz da namaz..
Ibadetlerin hepsini kendinde toplayan ve insanı Allahü teâlâya en çok yaklaştıran yarar şey namazdır. (85.mektup)
Niçin tarikat yoluna girilir?
Bir kimse Hace Nakşibend hazretlerine sordu ki; "Tasavvuf yoluna girmek ve ilerlemek niçindir?" Cevap olarak buyurdu ki; "Kısa ve toplu olan bilgilerin genişlemesi için ve düşünerek anlaşılan bilgilerin keşf yoluyla bulunması içindir.."
Reklam
Nefsine uyan ilim talebesi, nefsiyle cihad eden sufiden nasıl üstün olabilir?
Ilim öğrenen kimse nefsine uymakla kendine zarar verse de herkes onun ilminden faidelenir. Kendini yakarsa da başkalarının kurtulmasina sebep olur. Sûfi ise kendini kurtarmakla uğraşmaktadır. Baskalarina faidesi yoktur.islamiyyet, insanların saadetine çalışanları, kendini kurtarmaya çalışanlardan daha üstün tutmaktadır. (Ibni abidin)
Sayfa 85
Cenneti isterken ben :(
Kendimi Yusuf aleyhisselamı birkaç iplikle satın almak için pazara çıkan kocakarıya benzetiyorum..
Sayfa 83
905 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.