Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
Aslına bakılırsa filmin başarısı, buz altındaki volkanik patlamaları betimleyebilmesinden, kar altındaki ateşi ortaya çıkarabilmesinden gelir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
Hangisine daha çok saygı duyarsın ? Birinin paraları ateşe atabilme kahramanlığı göstermesine mi yoksa Hamdi’nin gururunu hiçe sayıp annesine, ailesine bakıyor olmasına mı? Gerçek fedakarlık hangisi? (Ceylan, röportaj altyazi.net)
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
İsmail’in yüzündeki gülümseme nasıl yorumlanmalı? Kesin olan bir şey var: İsmail için etrafındaki her şey bir yığın sahte olaydır; boş, kronolojik zamanın fars kabilinden bir akıştır. Benjamin “cehennem” diye izah eder: salt tekrar, hiçbir fark üretmeyen aynı gayri-olayların bengi dönüşü. Böyle deneyimlenen bir dünyadaki tek radikal edim “acil durum freni” gibi çalışan bir edim olabilir. İçinde “zamanın hareket etmeyip durduğu” bir olay. İsmail parayı yaktığında Nihal’in yüzündeki dehşetin nedeni budur: Neler olduğunu kavrayamaz çünkü kafası geçmiş (borç) ile şimdi (hayır yaparak aileyi borçtan kurtarmak) arasındaki nedensel, kronolojik ilişkilerle meşguldür. Gelgelelim İsmail’in ediminin zamanı, kronolojik zaman değildir. İsmail için “mutluluk” , salt tekrardan neşeyle ayrılıştır.
Sayfa 174Kitabı okudu
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
(…)kapitalizm bizatihi dinin kendisinden kaynaklanmaktadır. Kapitalizm denen dinin yaptığı suçu bağışlamak değil , bilakis üretmektir.(Benjamin) Suçluluk (borç, kredi) mekanizması yoluyla, değer artı-değer diye bir şey yaratıverir: Bir tanrının kendisini yoktan var etmesine benzeyen bir süreçtir bu. (WernerHamacher) Marx’ta değer yasasının metalar arasındaki denklik ilişkilerini yöneten soyut bir yasa olarak, içkin denklik ilişkilerinde aşkın bir uğrak olarak işlemesinin nedeni budur. “Dolayısıyla para, metalar arasında tanıdır”(Marx)
Sayfa 167Kitabı okudu
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
İslamcı neoliberalizm ve neoliberal İslamcılık çeşitleriyle deneyler yapan İslamcı bir yönetimle kutuplaştırılmış bir ülkede, Hamdi bir din eleştirisi yapmak için fazla kolay bir hedeftir. Belki de Aydın dini yanlış yerde arıyordur. Sonuçta günümüzün dünyasında kapitalizm dine ve din de kapitalizme dönmüştür. Bundan böyle dini, teolojik kategorilerde değil kapitalizmde aramamamız gerekmektedir.
Sayfa 166Kitabı okudu
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
Entelektüel düşüncenin gerçek hedefi, verili bir oyunu oynamak, resmen tanınmış ihlallerin keyfini sürmek değil, bizzat oyuna meydan okumaktır. Böyle bir düşünce, başka türlü söylenebilecek, görülebilecek ve düşünülebilecek olan için alan açmak amacıyla akla uygun olanın verili çerçevesinden ayrılmayı, bir özdeşleşmeme sürecini gerektirir. (Ranciere, Uyuşmazlık)
Sayfa 166Kitabı okudu
Reklam
Kış Uykusu: Toplumsal Topoloji Olarak Kayboluş
Borç, eşitsiz bir ilişkidir: Borç veren ile alan arasındaki ilişki “sözleşmeye dayalı” olsa bile, daima bi güç asimetrisini barındırır. (Nietzsche Ahlakın Soy Kütüğü)
Sayfa 163Kitabı okudu
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Nuri Bilge Ceylan Sineması – Türkiyeli Bir Sinemacının Küresel Hayal Gücü Bir Nuri Bilge Ceylan hayranı olarak kitabı çıktığı gibi edindim. Kitabın yazarlarından Bülent Diken’i Doğu-Batı dergisi için özel hazırlanan Sinema Tutkusu serisinin ikinci kitabındaki Kış Uykusu filmi üzerine yazdığı incelemeyle tanımıştım. Filmi derinlemesine inceleyen
Nuri Bilge Ceylan Sineması
Nuri Bilge Ceylan SinemasıBülent Diken · Metis Yayıncılık · 201881 okunma
Resim