-"Geçici düzenler köpükler gibi uçar gider." -"Aynen öyle, köpükler gibi, geçici. İnsanın bu dünyadaki bütün çalışması köpükten öte bir şey değil. İnsan kendine faydası olacak hayvanları evcilleştirip düşmanca davrananları yok etti, toprağın yabani bitki örtüsünü temizledi. Ama sorıra insan yok oldu ve ilkel hayat geri dönüp onun elleriyle yaptığı her şeyi sildi süpürdü. Arazileri orman oldu, tarlaları yabani otlarla doldu, sürülerini yırtıcı hayvanlar yedi. Baksanıza Cliff House sahilini bile kurtlar basıyor."
Babanın emeğinin yabancılaşması ile baba da yabancılaştı evlerimize... Evde geçirdiği vakit azaldı. Sınırsız varsayılan ihtiyaçları karşılamak için daha uzun çalışması gerekiyordu.
Reklam
Birinci makalenin hakikati, Hristiyanlığın psikolojisidir: hıncın ruhundan Hristiyanlığın doğuşu, hep sanıldığı gibi "tin"den değil, -özü gereği bir karşı hareket, seçkin değerlerin egemenliğine karşı büyük ayaklanma. İkinci makale vicdanın psikolojisini verir: bu da sanıldığı gibi "tanrının insandaki sesi" değildir - daha fazla dışarıya doğru boşalamadığında geriye yönelen bir gaddarlık içgüdüsüdür. Kültürün en eski ve en olmazsa-olmaz temellerinden biri olarak gaddarlık, burada ilk kez gün ışığına çıkarılmıştır. Üçüncü makale çileci idealin, rahip-idealinin tam bir zararlı ideal, bir yok olma istenci, bir dekadans ideali olduğu halde sahip olduğu muazzam gücünün nereden geldiği sorusuna yanıt verir. Yanıt: sanıldığı gibi, rahibin arkasında tanrının faal oluşundan değil, aksine faute de mieux, - şimdiye kadar biricik ideal olduğu için, rakipleri bulunmadığı için. "Çünkü insan hiçbir şey istememektense, hiçi istemeyi tercih eder"... Her şeyden önce bir karşı-ideal yoktu -Zerdüşt'e kadar.- Anlaşıldım. Bir psikoloğun, tüm değerlerin yeniden değerlendirilişi için üç belirleyici ön çalışması. Bu kitap ilk rahip psikolojisini içerir.
... kim dönüp kendi gölgesine bakardı ki? Gölgesinin sadakatle sürünerek ve sessizce adımlarının arkasından geldiğini hissederdi insan, bazen bilincine varmadığı bir dilek gibi önünden acele ettiğini de bilirdi, ama gölgenin parodi yaparcasına aldığı biçimleri gözlemlemeye ve bu çarpıtılmış şekillerin içinden kendi varlığını seçmeye çalışması çok nadirdi.
Sayfa 34 - İş Bankası Kültür Yayınları | Modern Klasikler Dizisi - 98 | 20. basımKitabı okudu
Ama ruh ve zihin, bedeni idare eder, dedi büyükbabam, en güçsüz beden bile güçlü bir ruh, akıl, ya da ikisinin ortak çalışması ile kurtarılabilirdi.
Sel YayıncılıkKitabı okudu
"Bu iyi.bir aile trajedisinden sonra herkesin hayatına devam etmeye çalışması ve geçmişi Ait olduğu yerde, geçmişte bırakması en iyisidir"
Reklam
İnsanın bu dünyadaki bütün çalışması köpükten öte bir şey değil.
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Ötekiler de...
İncil ilginç bir şiirsel kurgu çalışması olabilir ancak çocuklarınıza ahlaklarını şekillendirmeleri için vermeniz gereken türden bir kitap değildir.
Sayfa 237 - Kuzey YayınlarıKitabı okudu
Hz. Ömer'in ayetleri toplayıp kitap haline getirme çalışması bir yana; kendisi kimi ayetleri bugün mevcut olan Kur'an'dan farklı bir şekilde okuyordu ve en başta bunun örneği Fatiha suresinde geçiyordu. Fatiha'da geçen 'Sıratellezin enamte aleyhim' yerine; Ömer, 'Sırate men enamte aleyhi' şeklinde okuyordu. Yine Fatiha'da geçen 'Dallin' kelimesine ilaveten ôm.er, 'Gayriddallin' diye okuyordu.
Sayfa 53 - İbni Ebi Davud, Kitabu'l Mesahif, Hz. Ömer'in Mushafı başlığı altında, c.1 /284, no: 143- 149Kitabı okuyor
"Dünyada bana hiçbir şey, üzgün bir insanın zorla gülmeye çalışması kadar acı gelmemiştir..
Reklam
Müslüman düşünürler, Marx'a değişik vesilelerle defalarca atıf yapmışlardır. Bunların, Haçlı-kapitalist kotarimda olmayanları, başka bir ifadeyle, kelimenin gerçek anlamıyla düşünür olanları Marx'ı sadece övmekle yetinmemiş, deyim yerinde ise onu yüceltmişlerdir. Bunların başında yirminci yüzyılın en büyük İslam düşünürü sayılan Muhammed
Resûlullah'ın (sav) sünnet-i seniyyesinin yaşanması, İslâm'ın hayata hâkim kılınması tabiatın gereğidir. Birkaç misâl verelim: Uyurken sağ tarafa dönüp yatmak. Kalbin üzerine yatıl- dığında, kalp sıkışır, rahat çalışması engellenir. Sağ tarafa doğru yatılması kardiyovasküler sistemimizin çalışmasını ve kalbimizin yeni günün temposuna çok daha kolay ayak uydurmasını sağlar. Banyo yaptıktan sonra ayaklara soğuk su dökmek. Kan dolaşımımız hızlanıyor ve sıcak sudan dolayı genleşmiş damarlarımız içindeki kanın aktivasyonu artıyor. Tansiyonumuz düşmüyor. Savunma mekanizmamız güçleniyor. Tuvalete girerken sol ayakla girmek. Kaygan olan zeminde ayağımızın kayması durumunda, sola göre çok daha güçlü kaslara sahip olan sağ ayağımız devreye girecek ve düşmemizi engelleyecektir. Yemeğe tuz ile başlamak. Beyin tarafından gönderilen bir uyarı sâyesinde midede mukus sıvısı salgılanmaya başlar. Bu mukus sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşturur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmamasını sağlar. Sindirim problemleri için soda yerine, Efendimiz (as)'ın bu güzel sünneti tavsiye edilir.
yaşam bizzat "dengesizliğe" dayanır.
yaşam bizzat "dengesizliğe" dayanır. Çünkü bedenin içi ve dışı arasında sürekli bir farklılık vardır. Bu farkı korumak adına bedenlerimiz devasa miktarda enerji harcar. O nedenle bedenimizin içi sürekli olarak "sıcak"tır. Bu sıcaklık, her bir hücremizin hücre zarının içi ve dışı arasındaki madde farkını muhafaza etmeye çalışması sırasında harcadığı enerjinin bir sonucudur.
ortada bir sorun yoksa bilinçli beynimiz adeta devreden çıkar. Bu, bildiğimiz uyuşukluk ya da uykululuk hali gibidir. Sorun, sürpriz, rahatsızlık ve zorluklar beynimizin uyanık kalıp çalışması için gereklidir.
Resim