Türkiye Ekonomisinden Örneklerle

100 Soruda Ekonomi El Kitabı

Sadun Aren
'...sosyalizm,ancak üretim teknolojisinin ileri bir düzeye ulaştığı ve ülkenin tamamiyle sanayileştiği zaman gerçekleşebilir.'
Sayfa 34
'Marksist iktisatçılar,sadece maddi mal üretimini üretim saydıklarından,tüketim hizmetlerini mal saymadıkları gibi milli gelir hesaplarına da sokmazlar.Buna karşılık burjuva iktisatçıları,hizmetler arasında hiçbir fark gözetmezler ve maddi mallar gibi tüketim hizmetlerini de milli gelir hesaplarında gösterirler.'
Reklam
Tüketicinin belirli bir maldan ne kadar satın alacağı 4 öğeye bağlıdır. Bunlar; 1. Gelir düzeyi 2. Zevk beğeni sistemi 3. O malın fiyatı 4. Diğer malların fiyatı.
Sayfa 117Kitabı okudu
Işsizligin nedenlerini 4 başlık altında toparlanabilir. 1. Rekabet sonucu küçük üreticilerin ve işletmelerin işlerini terk etmesi 2. Teknolojik gelişme sonucu aynı üretimin daha az işçi ile yapılabilmesi 3. Kadın ve çocuklarında iş piyasasına çıkıp iş sunumunu arttırmaları 4. Işcilerin daha uzun ve daha yoğun çalışarak iş (emek) sunumunu arttırmaları
Sayfa 225Kitabı okudu
..enflasyon yaratılarak, parasal ücretler değil ama gerçek ücretler (ücretin satın alma gücü) pekala düşürülebilir. Nitekim bu yola sık sık baş vurulduğunu görüyoruz. Ülkemizde de uzunca bir süredir bu yolla gerçek ücretlerin sürekli düşürülmekte olduğuna tanık oluyoruz.
Işsizi şu şekilde tanımlayabiliriz; Çalışacak durumda olup da cari ücret karşılığı çalışmak istediği halde iş bulamayan kimseye işsiz denir. 
Sayfa 228Kitabı okudu
Reklam
Zengin kimseyi istediği kadar tüketim yaptıktan sonra önemli miktarlarda tasarruf yapabilen kişi olarak tanımlayabiliriz.
Milli gelirin hesaplanmasında üç ayrı yöntem olduğunu görüyoruz. Bunlar; 1. Üretim yöntemi 2. Gelir yöntemi 3. Harcama yöntemi
Bazı kimseler lüks malları daha cok harcıalem malları daha az vergileyerek dolaylı vergilerinde  müterakki, yani adaletli bir hale sokulabileceğini söylerler. Bu ilk bakışta göründüğü kadar geçerli bir iddia değildir. Çünkü lüks malları, bir kaç istisna dışında, tanımlamak çok güçtür. Zengin ile fakiri ayıran özellik, bunların farklı mallar almaları değil fakat daha ziyade aynı malları zenginlerin daha çok, fakirlerin daha az almalarıdır.
Sayfa 193Kitabı okudu
İnsanlari tasarruf yapmaya iten hastalık ve yaşlılık gibi durumlara karşı kendini ve ailesini güvenceye almak endişesinin, sosyal güvenlik sisteminin gelişmesine koşut olarak sürekli zayıflaması, diğer nedeni de daha iyi yaşama özleminin sürekli ağır basmasıdır.
Reklam
İşçi sınıfının sömürü oranını arttırma yolları; Çalışma süresinin uzatılması Fazla mesai Emeğin yoğunluğunu arttırmak Emeğin verimliliğini arttırmak Ücretin düşürülmesi.
Işçilerin ne kadar sömürülmekte  oldukları, yarattıkları artı değerin aldıkları ücrete bölünmesiyle ölçülür .
Tüketim, ekonomik faaliyetlerin amacı ve son aşamasıdır.
1947, Türkiye'de Amerikan yardımının başladığı yıldır.
Sayfa 211Kitabı okudu