18. Yüzyıl Türkiyesinde Örf ve Adetler

Ignatius Mouradgea d'Ohsson
6.8/10
8 Kişi
16
Okunma
5
Beğeni
1.675
Görüntülenme
XVIII. Yüzyıl Türkiye'sindeki Örf ve Adetler'in ikinci büyük kısmında ise her sınıftan halkın giyimi incelenmiş, ardından ev döşemesi ve nihayet her çeşit tabakadan hallkın, seyahat vasıtaları ele alınmıştır. Bundan sonra da ticaret, denizcilik gibi konularda bilgi verilmiştir. Eserin en önemli kısımlarından biri de ahlaktan bahseden bölümleridir. Burada hayırseverlik, hâyâ duygusu, toplum görevleri, namusluluk, yeminlere saygı hususunda, eskiden beri süregelen ve o devirde yaşamakta olan örf ve adetler bütün teferruatiyle ve büyük bir ustalıkla gözler önüne serilmiştir. Kitabın son bölümlerinde, çeşitli oyunlar, musiki, resim alanlarında zamanın inanışları yer almaktadır. Eserin yazarı d'Ohsson Ermeni asıllıdır. İsveç tabiiyetine girmiş, İsveç'in İstanbul elçiliğinde görev almıştır. Buradaki ilk görevi tercümanlıktır. Daha sonra doğrudan doğruya maslahatgüzar olmuş, ardından İsveç Kralı tarafından şövalyelikle taltif edilerek asalet pâyesi verilmiştir.
229 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

229 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
38 günde okudu
Eserin yazarı D'ohsson Ermeni asıllı bir İsveçlidir. İsveç'in İstanbul elçiliğinde görev almış ve ilk etapta önce tercümanlık sonrasında ise maslahatgüzar olmuştur. Elçiliğinde uzun süre çalıştığı için dönemin padişahı olan III. Selim devri hakkında yakından bilgi sahibi olmuştur. Kendisi Türkçeyi de iyi seviyede bilmektedir. Okumuş olduğum eser D'ohsson'un Tableau General de l'Empire Ottoman adlı eserinin dördüncü cildinin önemli bir kısmını içermektedir. Yazar ülkemizde bulunduğu sürece bizler hakkında ki gözlemlerini, tespitlerini ve düşüncelerini olabildiğince objektif bir şekilde yazmaya çalıştığı görünüyor. Eserde geçen başlıca konu başlıkları şu şekilde: Temizlik, Zekât, Mektepler, Yiyecekler, Giyim, Çalışmaya Dair, Denizcilik, Tarım, Mimarlık, Ahlâkî Özellikler, Doğruluk, Dürüstlüğe Dair, Hayır İşleri. 18. Yüzyılda bir yabancının kaleminden bize ait gözlemleri okumak isteyen okurlara eseri tavsiye ediyorum. Herkese faydalı okumalar dilerim.
18. Yüzyıl Türkiyesinde Örf ve Adetler
18. Yüzyıl Türkiyesinde Örf ve AdetlerIgnatius Mouradgea d'Ohsson · Tercuman Yayın · 198016 okunma
229 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Türklərin bu günki sosial və mədəni vəziyyətlərini anlamaq üçün Osmanlı dövrünün adət-ənənələrini araşdırmaq lazımdır. Bu barədə yazılmış ən yaxşı kitablardan biri sözsüz ki, budur. Müəllif milliyətcə erməni olsa da, İsveç təəbəliyinə keçərək İsveç səfirliyində çalışıb və daha sonra Fransaya köçüb. O nəinki türklərin, o cümlədən Osmanlı ərazisində
18. Yüzyıl Türkiyesinde Örf ve Adetler
18. Yüzyıl Türkiyesinde Örf ve AdetlerIgnatius Mouradgea d'Ohsson · Tercuman Yayın · 198016 okunma

Yazar Hakkında

Ignatius Mouradgea d'Ohsson
Ignatius Mouradgea d'OhssonYazar · 1 kitap
Ignatius Mouradgea d'Ohsson, İsveçli bir Ermeni oryantalist, tarihçi ve diplomattı. 1768'de yüce tercümanlık yaptı, daha sonra İsveç asaletine yükseldiğinde, Fransızca olan isimler d'Ohsson'a katıldı. Ünlü Moğol Tarihi'nin yazarı Abraham Constantin Mouradgea d’Ohsson oğluydu. Fransa'da uzun yıllar yaşadı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.