1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi

Beşir Ayvazoğlu
9/10
54 Kişi
242
Okunma
59
Beğeni
6,6bin
Görüntülenme
Abdülhak Hamid, Mehmed Akif, Süleyman Nazif, Cenab Şahabeddin, Sami Paşazade Sezai ve Midhat Cemal Kuntay'ı mevsim çiçekleriyle bezeli mükellef bir yemek masasında gösteren ünlü bir fotoğraf vardır. Bu fotoğrafın âdeta içine girerek davetin verildiği Mısır Apartmanı'nın kapısından 1924 yılına çıkan Beşir Ayvazoğlu, bu kitapta, Mehmed Akif'i merkeze alarak, söz konusu davetin sebebini, nerede ve niçin verildiğini, karede yer alan şair ve yazarların birbirleriyle ilişkilerini, o günlerde yaşadıkları dramları, henüz ilân edilmiş olan Cumhuriyet'in hayatlarına nasıl yansıdığını anlatıyor. Karede görünmeseler de, fotoğrafın içine girildiğinde hemen karşılaşılan Faruk Nafiz Çamlıbel, Abbas Halim Paşa ve Fuad Şemsi İnan gibi renkli şahsiyetlerin de yer aldıkları bu kitap, kültür ve edebiyat tarihimizin bazı karanlık noktalarına ışık tutuyor.
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 24 dk.Sayfa Sayısı: 332Basım Tarihi: Temmuz 2022İlk Yayın Tarihi: 2006Yayınevi: Kapı Yayınları
ISBN: 9786054322275Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

351 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Mükellef Hazırlanmış Bir Edebiyat Sofrası
. Kitap Mısır apartmanında Akif’in “Asım” şiirinin basımı için tertiplenen buluşmada çekilen bir fotoğrafı anlatıyor. Açıkçası insan böyle düşününce kılı kırk yaran yorumlara sahip sıkıcı bir kitap bekliyor ama bilakis kitap güzel olduğu gibi aynı zamanda akıcı bir eser. Bahsedilen fotoğrafın edebiyat tarihimiz için mühim bir vesika olduğunu söyleyebiliriz. Zira Mehmet Akif, Mithat Cemal, Cenab Şahabettin, Abdülhak Hamit, Süleyman Nazif Sami Paşazade Sezai ve Mithat Cemal gibi o dönemin edebiyat dünyasının önemli yazarları fotoğrafta kendilerine yer bulmuşlar. Kitap bizlere bu şahsiyetleri anlatarak başladığı için bir edebiyat şöleni sunuyor desek yeridir. Bu bahsedilen kişiler dışında ise Abbas Halim paşa gibi Akif’in hayatında önemli yer tutan simalara da kitapta yer verilmiş. Bu anlamda kitap Akif’in efradını dolayısıyla Akif’i anlamak için ideal bir eser. Bunların dışında ise kitap bize o dönemin siyasi çehresiniz de izah ediyor. Burada bilhassa Sayın Ayvazoğlu’nun kültürel devrimleri eleştiren pasajlarını beğenerek okudum. Kitap bizlere mükellef hazırlanmış bir edebiyat sofrası kurduktan sonra bahsettiği karakterlerin vefatları ile son buluyor. Kitabın başladığı sahnede yani aynı odada bitmesi de bizlerde farklı bir hüzün bırakıyor. Velhasıl Akif’i, Akif’in efradını o dönemin siyasi çehresini anlamak ve edebiyata dair çok güzel yakalanmış lahzaları okumak isteyenler için tavsiyemiz olsun. Harika bir kitap.
Mehmet Akif Ersoy
Mehmet Akif Ersoy
Safahat
Safahat
Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi
1924 Bir Fotoğrafın Uzun HikâyesiBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 2022242 okunma
Reklam
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.