Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Avusturya Büyükelçisi'nin Gözüyle

1930'larda Ankara

Norbert von Bischoff

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gelenek Nedir?
Gelenek nedir ? Gelenek, geleceği inşa etmek için geçmişi yorumlamak, geçmişte yaşananları değerlendirerek geleceğin kuruluşunda faydalı olacak unsurları geçmişin karanlığına itilecek olanlardan ayırmak, yani seçmek ve ayıklamaktır.
Sayfa 49 - Tarihçi KitabeviKitabı okudu
Türk Halkı
Bu toplumda kalıcı bir sosyal yapı olmadığı gibi, güvenilir bir siyasal yapı da yoktur. Sık sık değişen yönetimlerin altında ayrışmış olan halk, o sıradaki koşullar gereği bir araya gelir, kısa bir süre sonra da başka gereklilikler nedeniyle dağılır.
Sayfa 50
Reklam
Türkün Ateşle İmtihanı
Selçukluların bu başarısı, Türklerin Anadolu'da egemen olma iddialarına, tarihin mahkemesi önünde yaklaşık altı yüz yıl boyunca meşruluk kazandırdı. Bu durum, ülkenin yeniden ihmal edilmesi, geri bırakılması üzerine, tarihin verdiği kararı değiştirme sürecine girmesine kadar sürdü. Bu karar aşamasında ise, bugünkü Türk ulusu sahneye çıktı ve aynı üstün başarıyı, aynı kahramanlığı göstererek Anadolu'daki Türk egemenliğini tarihe yeniden tescil ettirdi.
Sayfa 39 - Norbert von Bischoff
Çöküş
Bankalardan demiryollarına, havagazı işletmelerinden şehir suyu şebekelerine, ormanlardan maden ocaklarına kadar her şey yabancıların elindeydi; her şey yabancılar tarafından yapılmıştı ve onların çıkarlarına göre yönetiliyordu.
İşgal
Dünya Savaşı'ndan önce Osmanlı padişahının elinde sadece payitaht İstanbul, Doğu Trakya'da küçük bir toprak parçası, Anadolu ve Arap yarımadası kalmıştı; Ermenilerin yaşadığı Doğu vilayetleri, 1878'den beri Rus işgali altındaydı.
Ottomans
Türklerin anavatanı, padişahın onları yolladığı yerdi, aslında bütün bu topraklar padişahın mülküydü, yasal anlamda Türklere ait değildi. Türklerin başka bir vatanı, üzerinde herhangi bir hak iddia edebilecekleri bir yurtları olmadığı gibi, böyle bir yurda sahip olma hakları da yoktu.
Reklam
Kapitülasyonlar
Sonuçta bu haklar adına, Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan insanlar iki sınıfa ayrılmış oldular. Birinde her hakka sahip olanlar, yani yabancılar; diğerinde ise ancak yabancıların izin verdiği haklara sahip olanlar, yani yerliler vardı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.