Saklı Tarih - Kitap 1

2012 Marduk'la Randevu

Burak Eldem

2012 Marduk'la Randevu Sözleri ve Alıntıları

2012 Marduk'la Randevu sözleri ve alıntılarını, 2012 Marduk'la Randevu kitap alıntılarını, 2012 Marduk'la Randevu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evrenin her yerinde olan ve hiçbir yere sığamayacak kadar yüce olduğu vurgulanan, göze görünmez bir tanrı, “bir evde oturmaya” gereksinim duyabilir mi?
Sayfa 495 - İnkilap Kitapevi 2003Kitabı okudu
Tek Tanrılı dinler,erkek-egemen dünyanın Tanrı katında onaylanması için atılan büyük adımlardan biridir. Artık kadınlar Tanrıça yada kurtarıcı olamayacaklardır. Onlara en fazla ''Kutsal Ruh'tan'' hamile kalıp Mesih'e analık payesi verilecek yada ''Maria Magdelena ''gibi yanlışlıktan dönen fahişe''rolü uygun görülecektir.
Reklam
Alışılmış fikirlere benzemediği için insanı tedirgin eden yeni fikirlerin boğulması, din ve siyaset çevrelerinde görülebilir. Fakat böyle bir şey, bilgiye götüren bir yol değildir.
Sayfa 426Kitabı okudu
Toplumsal bellek bir çok konuda zayıf düşebilir ya da kolektif çabayla zaman içinde kişi ve mekanlarla ilgili bilgileri, gerçeğin çok uzaklarına taşıyacak biçimde değiştirebilir.
Sayfa 154Kitabı okudu
Astronom rahiplerin sahip olduğu bilgelik eğer toplumdaki mutlak iktidarın sahibi kralın elindeki güç haline geliyorsa, bu bilginin "çıplak gerçeklik" olarak bütün halk tarafından erişilir biçimde serbest bırakılması artık mümkün değildir.
Sayfa 388Kitabı okudu
Venüs'e benzeyen bir yer insanoğlunun batıl inançlarında, kültüründe ve efsanelerinde yaratılmıştır. Buraya Cehennem diyoruz. (...) Sıradan bir kimsenin Cehennem hayali -yakıcı, boğucu, kötü kokulu ve kırmızı- Venüs'ün yüzeyini tanımlayabilir.
Sayfa 444Kitabı okudu
Reklam
Tepeden inme, hegemonyacı ilişkilerin zoruyla empoze edilecek zorlama korkulardan çok daha eski, köklü ve etkili bir korku, binlerce yıldır bu gezegen üzerinde yaşayan en güçlü duygudur.
Sayfa 566Kitabı okudu
Eğer zarı attığınızda 6 gelmesi, altıda bir olasılıksa, bu ancak atmadan önceki yaklaşık bir tahmin olarak işinize yarar. Ama yerde yuvarlanıp 6 rakamı tepede olmak üzere durduğunda, artık olasılığın hiçbir yararı yoktur sizin için: Yüzde yüz 6 gelmiştir çünkü! Uzayda da durum bundan farklı değil.
Sayfa 431Kitabı okudu
İyi ama Tanrı kimdir ya da nedir? Tam bu noktada devreye geleneksel olarak bağlılık girer. Tanrı'nın kim ya da ne ol olduğunu, nereden geldiğini bilmemiz beklenmez, çünkü Tanrı gizemli ve bilinemeyen bir varlıktır. Onun yerine bize, dinin özünün bu kavrayamayan varlığa Ve Tanrı'yla insan arasındaki biricik bağlantı olarak Kilise'ye bağlılık olduğu anlatılır. Böylece bilginin kökünden uzaklaştırılır ve onun yerine ikame etmek üzere bize bağlılık önerilir.
Sayfa 434Kitabı okudu
Bölgedeki hükümranlığına isyan eden Yahuda krallığını cezalandırmak için, Babil Kralı II. Nabukadnezar MÖ altıncı yüzyılda ülkeyi işgal eder. Yahuda'nın başına "kukla" bir hükümdar oturtan II. Nabukadnezar'ın tutsaklarıysa, yaklaşık 47 yıl Mezopotamya'da sürgün yaşamına katlanmak durumunda kalacaklardır. Bu dönemin, İbrani tarihindeki en
Reklam
Ama ne yapalım ki, sandığımızın aksine çok da "ahlâklı" ve erdemli bir tür değiliz hayvanlar aleminde.
Sürgündeki İbranilerin Babil kozmogonisinden esinlenerek kendi etnik ve dini kimliklerine bir evrensel başlangıç ekleme çabaları olarak niteleyebileceğimiz Genesis, yalnızca dünyanın ve insanın yaratılışını anlatmakla yetinmez; Yahudiler için "ilk başlangıca" dayanan bir soyağacı çıkarma ihtiyacıyla, Exodus'a dek dayanacak bir "resmi ve dini tarih" biçimlendirme uğraşını da içerir. Sürgündekilerin Babil'de karşılaştıkları tek etkileyici mit Enuma Eliş değildir; Babil kültürel birikimi, yüzlerce "mit" ve tarihsel doküman da içermektedir. Yaratılışın Yedi Tableti'nden yola çıkarak, evrenin ve insanın yaratıldığı altı gün ve onu izleyen "dinlenme" günüyle süreci yediye tamamlayan Genesis yazarları, ilk insan prototiplerinin oluşturulmasından söz eden Sümer kökenli mitlerden esinlenerek, Adem, Havva ve "Cennetten kovulma" temalarını da biçimlendirirler.
“Tanrı, Mısır’ın başına dehşet verici felaketler getirir: Nehirler kıpkırmızı kana dönüşür; Mısır’da üç gün güneş görünmez ve ülke karanlıklara gömülür; kentleri ve kırsal alanları çekirgeler basar; gökyüzünden ilkin kurbağalar, ardından da korkunç bir dolu yağar; hayvanların ve ekinlerin hepsi ölür, sular zehirlenir, ateş ve kükürt yağmuru yaşanır. Bütün bunlar, Mısır firavununa gücünü gösteren İbranilerin Tanrı’sınca yaratılmış “mucize”lerdir.
“Bugün hala dini kurumların dolaylı etkisi altında bulunan yüzlerce eğitim kurumu var. Daha da ciddisi, üniversiteler birer “kamu kuruluşu” çoğu ülkede. Dolayısıyla, ne denli “özerk” oldukları iddia edilirse edilsin, toplumun tutucu olduğu ülke ve kentlerde, maaşları bu insanlar tarafından ödenen araştırmacıların, “inanç dünyası”na aykırı tezlerden ince eskivlerle sıyrılmaya ve mümkün olduğunca uzak durmaya çalışacağını tahmin etmek hiç de zor değil.”
“Evrenin ve güneş sisteminin nasıl oluştuğuna, yeryüzünde yaşamın nasıl başladığına ilişkin sorulara da, yine küçücük verilerden yola çıkarak “Big Bang” benzeri hikayeler uyduruyoruz, uydurmaya da devam edeceğiz uzun süre. Bunların ne kadarının gerçek olduğunuysa, belki hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.”
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.