Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

2000'li Yıllarda Türkiye'nin Toplumsal Yapısı

21. Yüzyılda Türkiye

Emre Kongar

21. Yüzyılda Türkiye Gönderileri

21. Yüzyılda Türkiye kitaplarını, 21. Yüzyılda Türkiye sözleri ve alıntılarını, 21. Yüzyılda Türkiye yazarlarını, 21. Yüzyılda Türkiye yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arabesk kültür, feodal yapıdan kopmuş ama kentleşememiş, yağmacı ve hem "bencil" hem de "ben merkezci" bir kültür. Bu kültür zaman içinde siyaset ile de bütünleşerek, tüm Türkiye'yi pençesine alan rüşvet ve yolsuzlukların da destekçiliğini yapmaktadır.
Sayfa 28 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Ülke çapında sürekli bir aydınlık için bir dakika karanlık eylemi......
Reklam
..Sivas olayları demokratik rejime karşı savaş stratejisinin ürettiği " düşman" kavramının ortaya koyduğu bir trajedidir.
Kamplaşma, temelinde, bir " iktidar mücadelesidir".
Bütün bu süreç içinde, bir düşünceyi ya da ideolojiyi eyleme aktarmada en işlevsel araç, bir "ortak düşman" ın varlığıdır. Böylece ortak düşman tehdidi karşısında, hem grup üyeleri kişisel kimlikleri ve güvenlikleri için birbirlerine daha yakınlaşır, hem de grup, " kendini korumak için" "en iyi savunma saldırıdır" anlayışı içinde eyleme geçer. " Ortak düşman" kavramı, sosyal psikolojinin en iyi bilinen ve uygulamada da en çok kullanılan kurallarından biridir.
Reklam
Her düşünce ya da ideoloji, eyleme geçmek için destekleyici bir gruba gereksinme duyar.
Bugün kü dünyada insanlararası farklılıklar artık esas olarak kültüreldir. Eskiden insanlara " Hangi taraftansın?" diye sorarlardı. Şimdi "Kimsin?" diyorlar.
En sonunda kapınızı çalacaklar, size kendinizden başka yardım edecek kimse kalmayacak! ( Edebiyatçılar Derneği, 1994)
Toplumsal olaylar durup dururken, birdenbire ve hiçbir işaret vermeden ortaya çıkmazlar. Ayrıca her toplumsal olayın ardında birden çok neden, yani birden çok belirleyici öğe vardır. Bu her iki ilke, Sivas olaylarının çözümlenmesinde de aynıyla geçerlidir.
Reklam
Özal'ın " dinin siyasallaşmasına" ve " siyasal İslam"a verdiği önemli destek, 1950 yılından beri görülen " siyasette İslam motiflerinin kullanılması" olayının, artık açıkça " şeriat devleti" kurma çabalarına dönüşmesine de yol açtı.
Bu arada tarikatlarla da işbirliği yoluyla, İslam dini " siyasallaştırılarak" toplumsal değişmenin önemli bir ekseni olarak kullanılıyordu.
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.