3. Dünyanın Batılılaştırılması

Paul Harrison
Sınavların bunca önemli olması sebebiyle öğrenciler, birşeyler öğrenmekten çok kendilerini ve ailelerini tatmin edecek notları almanın peşinde koşarlar.
Sayfa 203Kitabı okudu
Fukaralar, karınlarını doyuramadıkları
Fukaralar, karınlarını doyuramadıkları, sağlıklarını koruyamadıkları, giyinip kuşanamadıkları, başlarını sokacak sağlıklı bir ev bulamadıkları için mutsuzdurlar.
Sayfa 323Kitabı okudu
Reklam
İnsanlık uzak yıldızlara elini uzatmış ama
İnsanlık uzak yıldızlara elini uzatmış ama henüz her üç insandan birinin insan gibi yaşayamamasına engel olamamıştır.
Sayfa 314Kitabı okudu
Bir ülke ne kadar yoksulsa insanları siyasi ve medeni haklarından o derece mahrum olmaktadır.
Sayfa 308Kitabı okudu
Gelişmekte olan ülkelerin gelişmişlere teknoloji açısından ölümüne muhtaç olmasının sebebi, bilim adamlarının ve araştırmacıların tamamına yakınının Batı'da bulunuyor olmasıdır.
Sayfa 242Kitabı okudu
... Zenginler, kolayca organize olabildikleri için daha zengin olmakta, fukaralar organize olamadıkları için giderek fukaralaşmaktadırlar.
Sayfa 236Kitabı okudu
Reklam
aşırı derecede fukara çok sayıda insanla aşırı derecede zengin az sayıda
"Bir toplum, aşırı derecede fukara çok sayıda insanla aşırı derecede zengin az sayıda insandan meydana geliyorsa, mevcut yönetim tarzı ne olursa olsun, ya oligarşiye ya da diktatörlüğe evet demek durumunda kalacaktır." Seymour Martin Lipset
Sayfa 291Kitabı okudu
yoksulluğun kökünü kazımak
Kalkınma olgusunun eğer beşeri bir boyutu varsa, ilk işi, yeryüzünden mutlak yoksulluğun kökünü kazımak olmalıdır.
Sayfa 315Kitabı okudu
Alışkanlıkları değiştirmek zordur
Bir toplumun kazandığı alışkanlıkları bugünden yarına değiştirmek, bu alışkanlıklarla bezenmiş bedenler toprak olmadan ortadan kaldırabilmek çok zor bir iştir.
Sayfa 294Kitabı okudu
Teknolojik gelişmeler, günün en öldürücü silahları ile donanmalarını sağlamıştı. Avrupa mozayiğinin bölünmüşlüğü ve bunun bir sonucu olarak aralarında hiç eksik olmayan savaşlar, askeri alandaki yeteneklerini geliştirmişti.
Reklam
Köylerin kanı, kentlerin görkemli binalarının yapımında kullanıldı
"İngiltere, Hindistan'ın kentlerini sömürdü. Hindistan'ın kentleri ise kırsal kesimini sömürdü. Köylerin kanı, kentlerin görkemli binalarının yapımında harç niyetine kullanıldı." Gandhi
siyasi ve medeni haklar
Fukaralığın ve eşitsizliklerin koyu olduğu bir ortamda siyasi ve medeni haklardan söz etmenin fazla bir manası yoktur.
Sayfa 313Kitabı okudu
Bartolomé de Las Casas
Bir Cizvit gözlemcisi, Bartolome de Las Casas, o günkü izlenimlerini şöyle anlatmaktadır: "Bu insanlara yapılan muamele ve sırtlarına yüklenen yük, vahşi hayvanların bile tahammül edemiyeceği kadar ağırdı."
Filistin halkının görüşü alınmadı
Orta Doğu açmazını Üçüncü Dünya'nın başına saran da Batı'dır. Filistin'in İngiliz mandası olduğu yıllarda. İngiltere, bu toprakların uzun yıllardır Avrupalıların zulmü altında inlemiş olan Yahudilere vatan olarak tahsis edilmesine karar verdi. Bu kararını verirken Filistin halkının görüşünü almak aklının ucundan bile geçmedi.
Sayfa 289Kitabı okudu
orta yolcu diktatörlükler
Refahın geniş halk kitlelerine yayılmadığı, mutlak fukaralığın önce azaltılıp sonra kökünün kazınmadığı bir ortamda ister sağcı, ister solcu, ister orta yolcu diktatörlükler var olmağa devam edeceklerdir.
Sayfa 313Kitabı okudu