Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine

Muhammed b. Âdem el-Kevserî

40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine Gönderileri

40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine kitaplarını, 40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine sözleri ve alıntılarını, 40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine yazarlarını, 40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Düğün Yemeği
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه انه كان يقول : " شَرُّ الطَّعَامِ طَعَامُ الْوَلِيمَةِ يدعى لها الأغنياء ويترك الفقراء ، ومن ترك الدعوة فقد عصى الله تعالى ورسوله صلى الله عليه وسلم". رواه البخاري ومسلم Ebû Hüreyre (r.a) şöyle demiştir: "Zenginlerin davet edilip, fakirlerin davet edilmediği ziyafet en kötü yemektir. Davete icabet etmeyen kimse Allah'a ve Resûlü'ne isyan etmiş olur. (Buhârî 4882, Müslim 1432) 》Ebû Hüreyre (r.a)'ın bu ifadesi Allah Resûlü (s.a.v)'den nakledildiği için Ebû Hüreyre'den sâdır olan bu ifadeler aslında Allah Resûlü (s.a.v)' in bir hadisidir. 》Hadis bizlere insanlara samimi ve sade bir şekilde sırf Allah'ın rızasını kazanmaya matuf bir formda ikramda bulunmamızı öğütlüyor. Eğer bu, az gelişmiş ülkelerdeki yetim ve öksüzleri doyurmak şeklindeyse, bunu yapın! Gönülden ve samimi bir şekilde verilen basit bir yemek, gönülsüz bir şekilde verilen şatafatlı yemeklerden çok daha evladır! Ama öyle anlar oluyor ki insanların açlıktan öldüğü bir zamanda çok fazla yiyecek israf oluyor ki bu kelimenin tam anlamıyla cinayettir!
112 syf.
10/10 puan verdi
Evlilik hakkında öğrenmemiz gereken az ama öz bilgi günümüzde yapılan evlilikleri göz önüne getirdiğimizde bizleri derin düşüncelere sürüklüyor. Günümüzde evlenmek, mutlu olmak, doğru insanı bulmak neden bu kadar zorlaştı? Bu eser Aslında Evlilik islami yani gerek kuralları ve şartları ile en baştan en sonuna kadar dinimiz üzerine yapıla bilse aslında hiç zorlanmadan yapabileceğimiz mutlu yuvalar oluştururken sağlam bi yapıda temellerini atabileceğimizi anlatırken günümüzden de evliliklerin veya düğünlerin gösterişlerin aldığı kimin ne giydiği veya takı olarak ne taktığına kadar haddi aşan adetler yerini aldığını hatırlatarak bizlere ailelerin parçalandığı şiddet ve ölümlerin artığı bi duruma geldiğini vurgulatıyor. Herkese hayırlı okumalar...
40 Hadis Şerhi Evlilik Üzerine
40 Hadis Şerhi Evlilik ÜzerineMuhammed b. Âdem el-Kevserî · Rihle Kitap · 202052 okunma
Reklam
Bakara, 286
"Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez."
Sayfa 102 - Rihle Kitap
Ebû Hüreyre (r.a)'ın ettiğine göre Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Bir erkek karısının yatağına çağırır da karısı gelmez ve erkek ona dargın olarak gecelerse, melekler o kadına sabaha kadar lanet ederler."
Sayfa 101 - Rihle Kitap
Kadın fiziksel manada eşine çatmaktan sakınmalı, ona agresif bir şekilde davranmamalı, kötü söz etmemeli, küfür, iftira, dır dır etmemeli, görgüsüz ve gayr-i ahlâki davranışlardan uzak durmalı, kocasının karşılamaya gücü yetmeyeceği gereksiz isteklerde bulunmamalı. Eğer kadın bunlardan kaçınacak olursa sadece kocasından da benzer hassasiyet ve sevgiyi görmekle kalmayacak aynı zamanda Allah'ın rızasını kazanmış ve sevaba nail olmuş olacak.
Sayfa 100 - Rihle Kitap
Ümmü Seleme (r.anhâ)'nın rivâyet ettiğine göre Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Kocası kendisinden razı olduğu halde hangi (mü'mine) kadın ölürse cennete girer."
Sayfa 98 - Rihle Kitap
Reklam
Saygı, kadın düşüncelerini ifade edebilecek olmasına rağmen kocasının görüşlerine katılmasa bile eşinin kararlarını kabul etmesi manasına gelmektedir. Yani kocasını dinlemesi, düşüncelerine saygı duyması, eşine karşı sorumsuz bir çocuk gibi değil zeki bir yetişkin gibi davranması demektir! Evlilikle alakalı her meselede kocanın hakkı olan itaati gerektirir. Saygı duymak Allah ve Resûlü (s.a.v)'in emir ve yasaklarına muhalif olmamak kaydıyla ve kadının haklarının ihlal edilmemesi şartıyla! Diğer bir hadiste Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurur: "Bir kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, namusunu muhafaza eder ve kocasına itaat ederse kendisine 'İstediğin kapısından gir cennete' denilir."
Sayfa 97 - Rihle Kitap
Kadın, kocasını evin reisi olarak görmeli ve ona saygı duyup sözünü dinlemelidir. Kadın için Allah ve Resûlü (s.a.v)'den sonra, kocasından başka bir kimse saygı, sevgi ve hayranlığa daha layık değildir.
Sayfa 97 - Rihle Kitap
Nisa, 36
Erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. Çünkü Allah birini (cihad, imamet, miras gibi işlerde) diğerinden üstün yaratmıştır. Bir de erkekler mallarından (aile fertlerine) harcamaktadırlar. İyi kadınlar, itaatkar olanlar ve Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır."
Sayfa 96 - Rihle Kitap
Ebû Hüreyre (r.a)'ın rivâyet ettiğine göre Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "İnsanın insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadının kocasına secde etmesini emrederdim"
Sayfa 95 - Rihle Kitap
Reklam
Muâviye el-Kuşeyrî (r.a) rivâyet ediyor: Allah Resûlü (s.a.v)'e; "Bizim birbirimizin üzerinde, zevcesinin hakkı nedir?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi; "Yediğin zaman ona da yedirmen, elbise aldığın zaman ona da almandır. Yüze vurma, (onu) kötüleme, evin dışında (onu) terk etme!"
Sayfa 92 - Rihle Kitap
Bizim ödevimiz iyilikleri görmek, birtakım olumsuzlukları ise affetmek olmalıdır. Allah bizlere böyle davranabilmeyi nasip etsin, âmin...
Sayfa 91 - Rihle Kitap
Her zaman olumlu özellikleri düşünmek memnuniyeti hâsıl eder ve kişiyi eşine karşı kaba saba davranışlar sergilemekten alıkoyar.
Sayfa 91 - Rihle Kitap
Ebû Hüreyre (r.a)'ın rivâyet ettiğine göre Allah Resûlü (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse hanımına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse bir başka huyunu beğenir."
Sayfa 91 - Rihle Kitap
Hz. Muhammed (s.a.v)
"Sizin en hayırlınız ehline karşı hayırlı olanınızdır. Ve ben ailesine karşı en hayırlı olanınızım."
Sayfa 88 - Rihle Kitap
207 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.