Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l Hikme

Yüksel Kanar
10/10
2 Kişi
4
Okunma
2
Beğeni
380
Görüntülenme
Doğuşundan kısa bir süre sonra evrensel bir niteliğe kavuşan İslam toplumunun oluşum yıllarıyla ilgili olarak yapılan çağdaş çalışmalar sayısal olarak çok kabarık olmasına rağmen, ağırlık İslam dünyası dışında kalmakta ve sömürgeci/oryantalist metotlarla gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Bu yolla oluşan hegemonik bilimsel otorite, ne yazık ki maruz kalan dünyanın fertleri tarafından da gerçek olarak savunulmakta, doğru bilgiye ulaşmanın önünde engel oluşturmaktadır. Kitabın ana konusunu oluşturan Beytü’l-Hikme konusundaki çarpıtma bunun apaçık bir örneğidir. Burada tarihsel, kültürel ve siyasi anlamda önemli bir kurumun planlı bir biçimde ve büyük bir ustalıkla küçültülmesi söz konusudur. Böylece, devlet yönetimiyle ilgili çok geniş ve sağlam bir yapı, ancak parçalarından bir bölümü olan bir kütüphane mesabesine indirilmiş ve bu şekilde tanıtılmıştır. Gerçi bu kütüphane her zaman için muhteşem bir yapı olarak tasvir edilmiş, tarihteki örneklerinin en parlağı olarak sunulmuştur; ancak ciddi bir araştırma, bu görkemli sunuşun, asıl yapıyı karartmak amacına yönelik olduğunu açıkça gösterir. Nitekim, hem de bir övgü halesi içinde, Beytü’l-Hikme etrafında artık neredeyse aşılmaz bir yanlış imaj, kültür dünyasına tam olarak yerleştirilmiştir. Bu kitap, Beytü’l-Hikme’yi gerçek yönüyle tanıtmakta ve onun etrafında oluşturulan Avrupamerkezci/oryantalist kabuklaşmanın ve şablonlaşmış yanlış anlayışın yıkılmasına çalışmaktadır.
Yazar:
Yüksel Kanar
Yüksel Kanar
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 112Basım Tarihi: Temmuz 2017Yayınevi: Mahya Yayıncılık
ISBN: 9786055222482Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
·
Puan vermedi
Kitaptan önemli mesajlar: Oryantalist tarih anlatımı, Yunan felsefesinin etkisiyle Mutezileyi özdeşleştirir. Ardından antik bilimlerin İslam medeniyetine girişinde Mutezilenin, Ehli Sünne vel Hadis ekolünün "bağnazlığına, karşı çıkışına rağmen", büyük rol oynadığını anlatır. Bu anlatıma göre ana akım, geleneksel İslam inancının(Ehli
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l Hikme
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l HikmeYüksel Kanar · Mahya Yayıncılık · 20174 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Bilgelik Evi
Harun Reşid Döneminde Yapımına Başlanan Ve Halife Memnû Zamanında Bütün Görkemiyle Beliren Kapısında Buraya Matematik bilmeyenler Giremez Yazısının Yer aldığı, Bir dönem Harezmi nin Baş müderisliğini yaptığı ibni sina farabi Ebu Nasır Mansur bin Ali bin Irak ın Biruni’nin ve hemen hemen her müslüman Filızofunun Sabahlara Kadar Kandilinin Yandığı Dünyanın Her yerinden ve her dilden eserlerin kervanlarla getirtildiği Ve Gönderildiği çevirmenlere çevirdikleri kitapların ağırlığınca Altın verildiği Yapıdır Beytül hikme.
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l Hikme
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l HikmeYüksel Kanar · Mahya Yayıncılık · 20174 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
Kısa bir araştırma - inceleme kitabı olmasına rağmen yavaş yavaş okuyup sindirebildigim bir kitap. Konu itibariyle Beytü'l Hikme'yi ele alan , kurumun daha iyi anlaşılması için Abbasi Devletinin kuruluş tarihiyle ve Bağdat şehrinin oluşumu-kuruluşu ile ilgili sosyolojik, tarihi, kültürel bilgiler edindiğim kitapta yazar ; düz çevirisi hikmet evi veyahut kütüphane kavramlarına indirgenen (basitleştirilen) kurumun hakettiği değeri almadığına ve hakkındaki inceleme-araştırmaların azlığına değinerek; "İslam Rönesansı, İslam Altın Çağı " gibi kavramların tarihi oluşumunu anlatıp, oluşan algıları zengin kaynakçasıyla silmeye ve aslını öğretmeye çalışmış. Akademik acıdan kaynak niteliği taşıdığını düşünüyorum. Konuyla akademik şekilde ilgilenenlerin veya merak edenlerin okuyabileceği özenli bir araştırma.
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l Hikme
Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü’l HikmeYüksel Kanar · Mahya Yayıncılık · 20174 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.