77 Kişi
Okunma
Beğeni
6,7bin
Görüntülenme
Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdullah Efendi’nin Rüyaları hikâyesinin tefrika duyurusunda, Türk hikâyesinin bu garip kahramanını şöyle tanıtır: “Abdullah Efendi nedir? Belki de herkeste ondan bir parça vardır. Abdullah Efendi arzuyu kendisinde öldürememiş fakat ona serbestçe de yol verememiş bir tiptir. Melek değildir, fakat melek kanadı takmış bir hayvana çok benzer.” Geçmiş Zaman Elbiseleri, Bir Yol, Erzurumlu Tahsin ve Evin Rüyası’nın kahramanları da Abdullah Efendi ile aynı talihi ve trajik varoluşu paylaşırlar: “Arzuyu kendisinde öldürememiş fakat ona serbestçe de yol verememiş” bu kahramanlarda, evet, hepimizden bir parça vardır.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: 2023İlk Yayın Tarihi: 1943Yayınevi: Dergah Yayınları
ISBN: 9786256839465Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

144 syf.
10/10 puan verdi
Böylesi bir kitaba yorum yazmak öyle zor ve öyle imkansıza yakın ama ben gene de deneyeyim. Kitaba adını veren Abdullah Efendi’nin Rüyaları ve ikinci hikaye Tanpınar zirvesinin bile üzerinde hatta tüm edebiyata bedel diyebilirim. Olağanüstü ve olağandışı arasında gerçek ile gerçeküstü bilmecesine kavuşmuş ve mest olmuş okur ; üslup değil hayranlık değil aşkla okur bu iki hikayeyi. Üçüncü hikaye tavır ve tarz olarak Tanpınar evreninden bir yıldız olsa bile ilk iki hikayeye yaklaşamıyor bile . Dördüncü hikaye Erzurumlu Tahsin azıcık dinlenmene izin veren Tanpınar ‘ın seni nefes alamayacak yerlere tekrar taşıması ve Allah’ım ben nasıl bir iyilik yaptım da birine benim bu hikayeleri okumama izin verdin diyecek kadar gerçekliğe meftun olma hali. Neden mi bi okusanız beni anlarsınız . Beşinci ve son hikaye Evin Sahibi Tanpınar ‘ın diğer ulu kitaplarındaki hava ile sizi hayatın gerçekliğine bırakmak ister gibi musiki, geçmiş, gelecek , gerçeküstü hal, saadet ve hüzün ile sizi perişan etmekle kalmıyor pişman da ediyor Bu arada bir ve ikinci öyküde Tanpınar eserlerinde olmayan zevk-ü sefa halleri sizi şaşırtacak demedi demeyin. Şimdi ben bu eserin hazzı ile kalayım siz de merakla…
Abdullah Efendi'nin Rüyaları
Abdullah Efendi'nin RüyalarıAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 2023355 okunma
144 syf.
Puan vermedi
Hayal ile Hakikatin o ince sınırı
kitabı 5 güzel hikayeden oluşuyor. Ben
Ahmet Hamdi Tanpınar
‘ı okumuyorum her defasında bir perdede izliyorum sanki o kadar keyifli ki çoğu zaman kahkahalar attırıyor. Her bir öykü, karanlık ve büyülü bir rüyanın peşine takılmış gibi ilerliyor. Rüya anlatmak zordur derler ama Tanpınar öyle bir üslup yakalamış ki rüyanın içindeymişiz gibi hissettiriyor. Her şey biraz tanıdık, biraz garip. Ama rüya görürken bile ayağımızın bir ucu gerçeğe basıyor, yazar bunu çok güzel işliyor. Gerçekliğe hafiften göz kırparken, rüyaların içinde kaybolmaya devam! :)
Abdullah Efendi'nin Rüyaları
tam da o adı gibi, rüyalarla gerçeğin iç içe geçtiği, hayal ile hakikatin sınırlarının flu olduğu bir kitap.
Ahmet Hamdi Tanpınar
bu öykülerde, zihnimizi bulandırıp ruhumuzu tatlı bir esrimeye bırakıyor. Büyü tam da burada işte; rüya ile gerçek arasında o kadar zarif bir köprü kuruyor ki, birini bırakamıyorsun. “Abdullah Efendi’nin Rüyaları” sadece hayal değil, o rüyaların altında derin gerçekler var: insanın ruhsal bunalımları, modern dünyaya yabancılaşması, kendini bulma çabası… Hiiççç felsefesine, psikolojisine, metaforuna girmeyeceğim zaten kimse okumuyor:)))
Puslu Kıtalar Atlası
Puslu Kıtalar Atlası
na başlayıp “Eyvah! Türkçeyi mi unuttum acaba” derken bana ilaç gibi geldi :) umarım siz de seversiniz.
Abdullah Efendi'nin Rüyaları
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.