A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi

David A. Leeming

A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi Sözleri ve Alıntıları

A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi kitap alıntılarını, A'dan Z'ye Dünya Mitolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sümerlere göre, yarı-tanrı kahraman-kral Enmerkar, savaşta, bir habercinin karmaşık bir mesajı tam olarak tekrar edemediğini anlayınca ("Söylediği anlaşılmıyor" diyerek) yazıyı icat etmiştir. Başvurduğu yegane yol, bir tabletin üzerine resimden kelimeler oluşturup kazımak olmuştur.
Sayfa 29 - Ortadoğu mitolojileriKitabı okudu
Afrodit
Kronos ile Rhea'dan doğmayıp, ilk gökyüzü tanrısı hadım edilmiş Uranos'un genital organlarından doğan antik tanrıça. Bazen Zeus'un kızı olarak anılır fakat durum böyle idiyse de, en iyi ihtimalle evlat edindiği kızı olurdu.
Sayfa 100 - Dünya Halklarının Tüm Yaratılış, Tanrı ve Kahraman MitleriKitabı okudu
Reklam
Gılgamış, Utnapiştim'den (Nuh) ayrılmadan önce yaşlı adam, karısının ısrarıyla, en azından gençliğini muhafaza edebilecek bir sualtı bitkisinden bahseder. Urşanabi, onu sandalıyla Ölüm Suları'ndan geçirerek geri götürürken kahraman suya dalıp, bitkiyi almayı başarır fakat bir kez daha uykuya dalar ve bir yılan bitkiyi çalar. Yılanlar bu yüzden eski derilerini atıp, yenisiyle değiştirebilirler.
Sümerlere göre, yarı-tanrı kahraman-kral Enmerkar, savaşta, bir habercinin karmaşık bir mesajı tam olarak tekrar edemediğini anlayınca ("Söylediği anlaşılmıyor" diyerek) yazıyı icat etmiştir. Başvurduğu yegâne yol, bir tabletin üzerine resimden kelimeler oluşturup, kazımak olmuştur.
Sayfa 29 - Say Yayınları - 4.Baskı (2020) / pictographs
Roma Tanrısı - Yunan Tanrısı
Jüpiter - Zeus Juno - Hera Neptün - Poseidon Pluto - Hades Ceres - Demeter Minerva - Athena Diana - Artemis Vesta - Hestia Venüs - Afrodit Cupid - Eros Mars - Ares Vulcan - Hephaistos Dionysos - Baküs
Sayfa 145 - Dünya Halklarının Tüm Yaratılış, Tanrı ve Kahraman MitleriKitabı okudu
Eğer dünyanın her tarafında insanlar,dinleri,asılsız,rüya benzeri öykülere dayandırarak yaratmışlarsa bu öykülerin(bu "mitlerin") gerçek bir değeri var mıdır yoksa bütün insanların aldatılmış olduğu sonucuna mı varmamız gerekir?
Reklam
Aesir'in iki önemli tanrısı Odin ve Thor'du. Odin, Herkesin Babası'ydı ve insanları onun yarattığına inanılırdı. Odin' in tek gözü vardı ve daima sihirli mızrağı Gungnir'i taşırdı. Odin'in Frigg'den (Yeryüzü) doğan oğlu Thor, çok farklı türde bir tanrıydı; yasa ve düzeni temsil ederdi. Güçlü arabasının tekerlekleri, gök gürültüsünün kaynağıdır, İngilizcedeki gök gürültüsü kelimesi (thunder) onun isminden türetilmiştir.
Sayfa 185 - Say Yayınları. Dünya Halklarının Tüm Yaratılış, Tanrı ve Kahraman MitleriKitabı okudu
Hindistan'ın bir başka Himeros'u, önemli Hint Destanı Ramayana'yı yazan efsanevi Valmiki idi. Efsaneye göre Valmiki, bir kuşun bir avcı tarafından katledilmesi nedeniyle duyduğu kederi duygusal kelimelerle dile getirince şiir icat edilmiş oldu.
İskandinav Kozmolojisi
İskandinavların efsanevi evreni, birbirlerinden boşlukla ayrılmış üç kademeyi içeriyordu. En üstte, Odin ile Thor'un yönettiği savaşçı tanrılar Aesir'in mekanı Asgard vardı. Asgard'daki büyük salon, katledilen savaşçıların dövüşmeye devam edip, sonra dirildiği Valhalla idi. Valhalla'da Odin'in bakire yardımcıları Valkürler, ölen savaşçılara domuz eti ve bal şarabı ikram ederlerdi. Üst kademe aynı zamanda, önceden Aesir'e karşı çıkmış olan antik bereket tanrıçaları Vanirlerin de mekanıydı. Elfler de üst kademede, Alfheim denen bir yerde yaşarlardı ve erdemli ölüler de orada Gimli'de bulunurlardı. Evrenin orta kademesi, insanların oturduğu Midgard'dı. Kendi kuyruğunu ısırıp, dünyayı bir arada tutan bir kemer oluşturan dünya yılanı Jormungand'ın yaşadığı bir okyanus Midgard'ı cevreliyordu. Aesir'e karşı çıkan korkunç devler, bu kademedeki Jotunheim denen yerde yaşarlardı. Cüceler veya karanlık Elfler de bu kademedeki Nidavellir ve Svartalfheim'da yaşarlardı. Evrenin en alt kademesinde, kötü ölülerin evi Niflheim vardı. Burada, Hel adlı kraliçenin yönettiği Hel Kalesi bulunmaktaydı. Bu evrenin ekseni, yani axis mundi, kökleri Hel'e ve Midgard'a uzanan kozmik dişbudak ağacı Yggdrasill, yani dünya ağacıydı. Ağacın dibinde, Uror (Kader) pınarı ve Mimir (Bilgelik) kuyusu bulunurdu.
Sayfa 184 - Say Yayınları. Dünya Halklarının Tüm Yaratılış, Tanrı ve Kahraman MitleriKitabı okudu
Reklam
antik mitler, bizim ilk kültürel öykülerimizdir. mitler yaratıyoruz çünkü buna mecburuz, çünkü doğuştan öykücüyüz.
Eski insanlar nasıl diğer düşünce sistemlerine inanıyorlar idiyse biz de bilime "inanıyoruz".
Sayfa 310 - Say YayınlarıKitabı okudu
İlyada'da ve Odysseia'da, kahramanların her yaptıklarının tanrılar tarafından kontrol edildiği görülüyor. Bir tanrı, Truva önündeki çarpışmalarda bir kahramanın ölümden kurtulmasına yardım ederken bir diğerinin ölümünü kesinlestirmektedir. Athena sürekli Odysseus'un tarafını tutar ve onu kurtarır. Yunan bakış açısına göre, tanrıların kahramanın hayatındaki mevcudiyetleri, onun kahramanlık statüsünün göstergesidir. Tanrılar, kahramanlarla, sıradan insanlarla olduğundan daha özel şekillerde ilgilenirler.
Sayfa 86 - Mikenler ve Homeros - Yaptıkları tanrılar tarafından kontrol ediliyorsa o kişiye nasıl kahraman denilebilir?Kitabı okudu
Harfi harfine ya da körü körüne inanmak bir şeydir, insanlığın kolektif karakterini göz önünde tutmak ise başka bir şey.
49 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.