Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Adım Adım Yaratıcı Yazarlık

Can Akkiriş

Adım Adım Yaratıcı Yazarlık Gönderileri

Adım Adım Yaratıcı Yazarlık kitaplarını, Adım Adım Yaratıcı Yazarlık sözleri ve alıntılarını, Adım Adım Yaratıcı Yazarlık yazarlarını, Adım Adım Yaratıcı Yazarlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kesinlikle!
Sanatçılar, edebiyatçılar hassas ruhlu insanlardır. Gerçek yaşamlarında sessiz, sakindirler. Ne sevinçlerini ne de kızgınlıklarını öyle kolay kolay dışa yansıtamaz, tepkilerini fazla dile getiremezler. Olaylara daha duygusal, daha kırılgan yaklaşır, ince ve derin düşünceliliklerinin sonucu olarak da çoğu kez anlaşılmazlık sorunu yaşarlar.
Yazı yazmak bir çeşit terapidir.
Depresyon tedavisinin ve stresi azaltmanın en etkili yollarından biri yazı yazmaktır. Geçmişte yaşanılmış üzücü olaylar unutulmaya çalışıldıkça ve yok sayıldıkça aklımızın bir köşesini işgal etmeye devam eder ve bu durum bize yaşadığımız sürece rahatsızlık verir. Bu olayların etkisinden kurtulmanın tek yolu onlara meydan okumaktır.
Reklam
Kimi insanlar vardır ki toplantılarda mutlaka olmalıdırlar. Onlar bulundukları yerin atmosferini değiştirir, anlattıkları ilginç şeylerle sessizlikleri coşkuya çeviriverirler. En sıkıcı geçmesi beklenen toplantılar, onlar sayesinde keyif dolu hale gelir. Anlattıkları her zaman çok ilginç şeyler olmasa da anlatış şekilleri öne çıkar ve herkes onları can kulağıyla dinler.
312 syf.
·
Puan vermedi
Yazarlık eğtimi alan arkadaşlar için destek kaynak olarak alınıp incelenebilir .Sade ve açıklayıcı örnekleri ile başarılı ama çok daha başarılısı da var .Virginia Woolf’un yazarlık üzerine notlarına bakın derim .
Adım Adım Yaratıcı Yazarlık
Adım Adım Yaratıcı YazarlıkCan Akkiriş · Ozan Yayıncılık · 201521 okunma
Silahlar arabalar kamyonlar ve gemiler erkeklik gücünün simgeleridir Kahraman yüceltilip ödüllendirilirken, sıradan insan kolayca harcanır, eğer kahraman değilseniz, değerinizi yok denecek kadar azdır
312 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Yazarımız roman yazmak konusunda (anlatırken bahsettiği gibi, romanı anlatarak; aynı anda hikaye, senaryo ve öykü yazımını da anlatıyor) baştan sına her konuya değiniyor. Fikir, kurgu, karakter yaratmak, anlatım dili, anlatım zamanı, tema, ana fikir gibi her konuya değinen ve bu her konuda basit ve örneklerle anlamamızı kolaylaştıran bir tekniği, bize sadece ve yalın bir dille anlatan bir kitap. Birde konu sonlarında "Atölye" adı altında bize alıştırma örnekleri de sunan bir eser. Konu hakkında birçok kitap okudum ve şaşırtıcı derecede Türk yazarların eserlerini daha çok beğendim. Belki bizi ve toplumumuzu ve dahi isteklerimizi daha iyi bildikleri için olsa gerek. Hobi amaçlı ya da profesyonel bir yolda ilerlemek isteyen tüm yazar adaylarının okumasından yarar sağlayacağı bir eser.
Adım Adım Yaratıcı Yazarlık
Adım Adım Yaratıcı YazarlıkCan Akkiriş · Ozan Yayıncılık · 201521 okunma
Reklam
Bazen yarattığınız karakterler o kadar güçlü olur ki artık olay örgüsüne ve yazım planına göre değil, o kadar güçlü bir karaktere uyacak ve yakışacak şekilde götürmeye başlarsınız hikâye akışını. Bu durum hikâye için yapılmış tüm plan ve proje çakışmalarını bozar. Karakter çok öne çıkarak kişiliğinin canlı insan gerçekliği içinde yazarından kopması ve hatta artık yazarını yönlendirmeye başlaması her ne kadar yaratıcılık eyleminin zaferi olsa da, karakterin hikâye için belirlenen düzeninin dışına çıkması olanaksızdır. Her karakter sadece o hikâyedeki işlevince vardır.
Sayfa 156Kitabı okudu
Hikâyeyi tasarlarken kimi yazarlar, olay örgüsünden yola çıkarlar. Önce olayı kafalarında oluşturur, sonra o olaya göre gerekli karakterleri yaratırlar. Kimi yazarlar ise başlangıçta bir karakter oluştururlar. Bu genellikle gerçek yaşamdan veya bir başka yazınsal ya da görsel eserden esinlenme sonucu olur. Daha sonra hikâyeyi yarattıkları karakter üzerine oluştururlar, Önce olayı tasarlayıp sonra onun karakterlerini yaratmak sizlere daha doğru bir yaklaşım gibi gelebilir. Ancak diğerinin de yanlış olduğu söylenemez. Hangi yöntemin kullanılacağı yazarın seçimine bağlıdır. Ne şekilde daha üretici olabiliyor ve hikâyeyi tasarlayabiliyorsa o yöntem o yazar için daha uygundur.
Sayfa 155Kitabı okudu
Çok sinirlenen birisini düşünün, ne yapar? Bazı insanlar bu durumda bağırır, vurur, kırar, saldırır. Bazı insanlar ise sakinliğini korur. Kimileri mantıklı ve sakin bir şekilde karşısındakini ikna etmeye çalışır. İşin aslı şudur ki herkes kendi kişiliğinin gereğini yerine getirir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Romanın Temel Unsurları
Öncelikle anlatacak bir "olay" gereklidir. Olay yoksa hikâye de yoktur. Olay ve olaylar dizisi yazında "KONU" başlığı altında ele alınır. Dolayısıyla, "KONU" içerdiği olaylarla birlikte hikâyenin en temel unsurlarından biridir. Olay olduğuna göre, bu olayın birilerinin başından geçmiş olması gerekir. Böylece birilerinin hikâyesi anlatılır romanda. İşte o birilerini "KARAKTER" olarak isimlendiriyoruz. Bir romanda karakter yoksa hiçbir şey yoktur. Olayın geçtiği yer önemlidir, bunu "MEKÂN" adı altında işliyoruz. Olayın geçtiği zaman da önemlidir ve bunu da "ZAMAN" adı altında değerlendiriyoruz. Bu öğeler yanı sıra hikâyenin gerek anlam kazanması, gerekse yapılanmasını sağlayan başka unsurlar da vardır. "TEMA", "ARKA PLAN", "KURGU" ve "ANLATICI" bir romanın vazgeçilmez unsurlarıdır.
Reklam
Bir hikaye yaratmaya başlamanın iki yolu var; konu üzerinden ya da karakter üzerinden hareket etmek. Kimi yazarlar, önce bir karakter yaratır, onun üzerinde çalışarak ona bir takım özellikler kazandırır ve daha sonra o karaktere uygun konu arayışına geçer. Ozellikleri belirlenmiş karakter, bu özelliklere uygun olarak bir takım olaylar yaşamaya başlar ve hikâye oluşur. Çoğu yazar ise hikâyeye başlamak için karakter üzerinden değil konu üzerinden yola çıkar. Once uygun bir konu bulan yazarlar daha sonra o konuya uygun karakterleri yaratmaya başlar.
Yaratıcı roman yazarlığında bir tek sınır vardır; yazarın hayal gücü.
Bir yazarın yaratıcılık dünyası ile rüyaları arasında çok benzer bir ilişki vardır. Her ikisinde de biriktirilenler kullanılır.
Olmayan bir şeyi hayalde canlandırmak ve yapmak, işte yaratıcılık denen şey de bu zaten. Sadece olmuş bitmiş şeyleri yazıp duran bir yazar neredeyse işin sekreterliğini yapan biridir, yazın işiyle uğraşan biri değil. Yaratıcı yazar, olmamış şeyleri, hayalinde kurduğu karakterler ve olay örgüleriyle yazıya döken kişidir.
Herkes oturup bir şeyler yazabilir. Ancak yaratıcılık yanı gelişmişse daha güzel, daha farklı şeyler yazar.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.