Aziz Nesin'in Aferin'i
Puan vermedi
Aziz Nesin,"Mizah ciddi bir iştir. " derken yazdığı mizah öykülerinin genel mantığını da özetliyor aslında.Aziz Nesin'in öykü kitaplarından bir kısmını okudum ama hala okumadığım
Titiz Kadın Hasn'anım
2024 165. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 09:49
Toplumun aksaklıklarını mizahi bir dille anlatan bu eserde bir kaç hikaye hariç diğerlerini ilgi çekici bulmadım. Bence en komik olanı "Titiz Kadın Hasn'anım" diğerlerinde beklediğim performans yoktu diyebilirim buna biraz üzüldüm açıkçası. Hayal kırıklığı..
2021 33. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2021 10:12
Aziz Nesin'in 1959'da ilk baskısı yapılan öyküleri bugün de güncelliğini koruyor. Öykülerinde anlattığı kişileri bugün de televizyonlarda, gazetelerde, çevremizde görüyoruz.
Aferin/Aziz Nesin
2023 36. kitabı
Toplumsal ve sosyal hicivleriyle tanınan yazarın kısa kısa on altı hikâyesinden oluşan bu eserini sevemedim:(Yazıldığı dönemlerde çok sevilmiş olsa da iki üç hikâyesi dışında bana absürt ya da anlamsız geldi.Daha mizahi bir dilde,daha anlamlı eleştriler olabilirdi ama umduğumu bulamadım
1000k
2022 4. kitabı
Kendimi bildim bileli Aziz Nesin'i tanırım. Evimizde oldum olası öyküleri okunur, anlatılır, birlikte gülünür. Tekrar tekrar aynı hikayeye ama başka zamanlarda yine gülünür. Çocukken ve büyürken kitaplığımızın raflarına tırmanıp kaç kez incelemisimdir kitaplarını... Güldürürken düşündüren öykülerini. İste bu kitabı da okudum, aileme anlattım; okurken çok güldüğüm bir hikayesini anlattım ,onlar da hatırlıyor, birlikte güldük. Ben en çok; Titiz Kadın Hasn'anım ve Emir Kuluyuz öykülerine güldüm. Kikir kikir güldüm hem de.
2020 44. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2020 20:10
Aziz Nesin tarafından yazılan bu kitapta güzel öyküler bulacaksınız. Kısa kısa olması heyecan katmıç. Bazı öyküleri okurken sonunu çok merak edeceksiniz.
·123 syf.·
2020 41. kitabı
Aziz Nesin her kitabı ayrı bir trajedi. Gülsek mi ağlasak mı bilemeyeceğimiz bir kitabı daha. 16 kısa hikaye anlatıyor. Gerçek mi bunlar diyorsunuz ama bu kadar da olur mu ki sanırım olabiliyor. Yaşadığı dönemi anlatıyor tabi günümüzde birşeylerin değişmediğini anlıyoruz okudukça. Yani tavsiye edilir bu kitap.
2020 70. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2020 17:05
Kısa kısa öykülerden oluşan, bir çırpıda bitirebilecek, çeşitli insan hâllerinin yanı sıra siyasi dokundurmaları da olan bir kitap. Öykülerde yer yer kahramanların çeşitli ağızlardan konuşmasını okuyorsunuz. Okurken kahkaha atmasanız da tebessüm edeceğinizin garantisini verebilirim. Benim kitapta en sevdiğim kısım tarihin(ya da böyle tiplerin) tekerrür ettiğini gösteren bugünün bazı muteberlerinin iç yüzünü yansıtan şu kısım oldu: #85818160 Gönül isterdi ki bu tip insanların gerçek yüzünü herkes görsün. Ama halkımız U dönüşü yapanları, gönül gözü aydınlanıp(bu mübarekler sonradan da olsa büyük resmi görmekte bir numaradır) doğruyu bulduğu şeklinde değerlendirmeyi seviyor. Hele bu sonradan gerçeği görüp kraldan çok kralcı olanların, lidere biat konusunda vardıkları boyutun mide bulandırıcılığına diyecek söz bulamıyorum. Neyse, keyifli okumalar dilerim.
AferinAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 2010499 okunma
Şu Yalan Dünyanın Halleri
2019 66. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2019 13:25
Aferin, yazar, şair, gazeteci ve güldürü üstadı Aziz Nesin'in 1959 yılında kaleme aldığı öykülerinden oluşan eseridir. Aziz Nesin bu öykülerinde toplumsal yaşantımızda karşımıza çıkabilecek olay ve durumları duru ve anlaşılır bir dille okuyucuya aktarmaktadır. Özellikle 'Helal Olsun' adlı öyküyü beğendim bu eserde. Bu öyküde sevgisiz kalan bir adamın nasıl bir caniye dönüştüğü anlatılmaktadır. Zengo adlı çirkin ve korkutucu adamın, bu kendisinin elinde olmayan özelliklerinden dolayı sevgisizlik görmesi ve bu sevgisizlik yüzünden önüne gelen herkesi hiç acımadan öldürmesi trajikomik bir şekilde anlatılmaktadır. Üstad Aziz Nesin bu öyküsünde toplumda hiç sevgi gösterilmeyen insanların sonunun nereye varabileceğini ve her insanın sevgiye ihtiyacı olduğunu oldukça çarpıcı bir şekilde ele almaktadır. Toplumsal yaşantımızdaki çarpıklıkları ve çelişkileri ustaca eleştiren Aziz Nesin, bunu güldürü ve mizah yoluyla okuyucuya oldukça etkili bir şekilde aktarmaktadır. Aferin, duru ve anlaşılır bir dil kullanılmasının yanısıra toplumda varolmaya çalışan insanımızın trajikomik hallerini etkili bir şekilde okuyucuya aktardığından kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak görülmelidir...
AferinAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 2005499 okunma
2019 88. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2019 08:00
Karikatür Yayınları 1959 basımı 12 birbirinden güzel hikayeden oluşan bir kitap bitti. Her zaman ki gibi halkın yaralarına nüktedan yapısıyla dikkat çekiyor. İçinde kısaca şunlar var. İşsizlik, parasızlık ve şanssızlığın bir arada birleşmesi sonucunda hayatın zorlukları. Gazetelerde çıkan gerçek dışı haberler. Bu haber benzerini bir akrabama ait bir olayın okurun dikkatini çeksin diye daha dramatize ve sahte haber yapıldığını görmüştüm. Yöreler arasındaki kullanılan eş anlamlı kelimelerin insanın başına neler getirebileceği. Sevgisizlikten insanların nasıl caniye dönüştüğünü. Devlet kurumları arasında yapılan yazışma hatalarının nerelere kadar gidebileceğini. İçi boş, sadece olaylara sahip çıkarak devlet erkanında yerini bulan vasıfsız ve gereksiz insanların uluslararası platformlarda ülkeyi temsil etmesi. Kemal Sunal'ın meşhur trende soyulma sahnesini aklıma getiren mahkumların uyanıklığı. Buna benzer birçok konularda tam gediğine oturtan harika bir eser. Herkese iyi okumalar dilerim.
AferinAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 2005499 okunma

Aziz NesinYazar · 190 kitap
20 Aralık 1915’te İstanbul’da doğdu. İki yıl Darüşşafaka Lisesinde öğrenim gördü. Kuleli Askeri Lisesini bitirdi. Kara Harp Okulu ve Askeri Fen Okulundan mezun oldu. Üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılanıp ordudan uzaklaştırıldı. Bir süre bakkallık yaptı. Ardından gazeteciliğe başladı. Yedigün, Karagöz ve Tan Gazetesinde çalıştı. Cumhuriyet adlı bir magazin dergisi yayınladı. Sabahattin Ali ile birlikte, Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Alibaba mizah dergilerini çıkardı. 1951de bir kitapçı dükkanı, ardından bir fotoğraf stüdyosu açtı. 1954ten itibaren Akbaba mizah dergisinde takma isimlerle mizah öyküleri yazdı. Yazın yaşamı boyunda 100ün üzerinde takma isim kullandı. Kemal Tahirle birlikte Düşün Yayınevi’ni kurdu.Yeni Gazete, Akşam ve Taninde köşe yazıları yazdı. Yazarlığı, Öncü, Yeni Tanin ve "Ustura" isimli bir mizah eki de hazırladığı Günaydın gazetesinde sürdürdü. 1962de Zübük isimli mizah dergisini çıkardı. 1963te yayınevinin yanmasının ardından sadece yazmaya başladı. 1972de Çatalcada kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfını kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını çıkardı. 1979da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü. Sadece Türk edebiyatının değil dünya mizah edebiyatının da sayılı isimleri arasında yer alan Aziz Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlardan sürekli baskı gördü, tutuklandı, yargılandı, sürgün edildi, cezaevlerinde kaldı. 6 Temmuz 1995 tarihinde yaşamını yitirdi. Öykülerinde Türk toplumunu ayrıntılarıyla yansıtır. Anlatımında halk edebiyatının ana öğelerinden yararlanır. Yer yer masal temasıyla ve mizah aracılığıyla günlük olayları, toplumsal aksaklıkları eleştirir. Türk edebiyatında çağdaş mizah yazarlığı tekniklerini geliştiren, genç mizah yazarlarının doğmasına yolaçan yazardır.