Beyaz Gemi’yi Bir De Bu Yorumdan Sonra Düşününüz…
·168 syf.·
2015 120. kitabı
Eser, bir semboller şaheseridir. Bu nedenle evet, bir görünen tarafı ve anlatımı vardır ama bir de semboller üzerine kurulmuş bir iç anlatımı vardır. Bu yazım şekli Aytmatov’un dehasını ve ustalığını
Beyaz GemiCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202387,3bin okunma
Sen, çocuk kalbinin çocuk ruhunun bağdaşamadığı her şeyi reddettin!
2023 58. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2023 18:58
Cengiz Aytmatov benim için edebiyatta her zaman bambaşka bir başlık olacak, hiçbir başlık altına dizemeyeceğim, hiçbir kategoriye sokmak istemeyeceğim ve buna yakıştıramayacağım bir kişi. O kadar
Cengiz Aytmatov - Beyaz Gemi
2023 25. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2023 22:37
Cengiz Aytmatov, Kırgız edebiyatının önemli yazarlarındandır.Eserlerinde yaşadığı coğrafyanın tarihi ve kültürel izlerine eserlerinde bol bol yer vermiş. Eserlerin özünü masallar, halk hikâyeleri ve
Doğa, Masumiyet ve İnsanlığın Bitmeyen Mücadelesi
2025 1. kitabı
Cengiz Aytmatov’un kaleme aldığı Beyaz Gemi, insan doğasının ve ahlakının derin bir sorgulamasını yaparken doğayla olan kadim bağımızı da güçlü bir şekilde ele alıyor. Kitabı okurken, her bir
2024 47. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2024 19:42
Merhaba Beyaz gemi, ben geldim diyorsun ya biz nereye gidelim çocuk.Kitap için diyeceğim tek şey insanın inandığı değerler ölünce, insanda ölür.Veya yaşamasının ne anlamı olabilir ki. zalim insanların olduğu bu dünyada nefes almamızı sağlayan, yaşamayı anlamlı kılan şey inandığımız değerler... Hayallerimiz solmaması dileğiyle iyi okumalar dilerim
2021 204. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2021 21:35
Kitabın sonlarında hüngür hüngür ağladım. Yedi sekiz yaşlarında adı verilmemiş bebekken annesi, babası tarafından terk edilip dedesine verilmiş kalbi iyilik dolu bir çocuk. Çocuk kalbinde derin
2025 39. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 14:04
Bu kitapta sizi derinden sarsacak yetim bir çocuğun hikâyesi ile karşılaşacaksınız. Issık Gölü çevresinde dedesi ve yakınları ile birlikte yaşayan küçük bir çocuğun ailesinden uzakta bir yaşam sürerken tutunduğu tek dalın dedesinin anlattığı efsaneler ve buna bağlı hayal gücü ile doğayla kurduğu bağın anlatıldığı bir eser. Çocuğun en büyük hayali ise dürbünü ile sürekli izlemeye çaba sarf ettiği beyaz gemi içerisinde çalıştığını düşündüğü babasına ulaşmak; hayal gücünü kullanarak balığa dönüşerek suyun altından ona kavuşmaktır. Gelgelelim yaşadığı coğrafya ve içinde yaşayan insanların dünyası masallardaki yaşama hiç benzememektedir. Kitabı ana temalarını ele alacak olursak ana karakterin yapısını oluşturan çocukluk ve masumiyet, Geyik Ana karakteriyle mitolojiye ve doğaya olan inanç, yetişkinlerin dünyasında Momun dedenin yaşadıkları toplumsal çözülmenin sonucu bireysel çöküşün göstergesi ve toplumda değerini yitirmesi, ayrıca final bölümünde hayal gücüne bağlı olarak kaçış sonucunda istenmeyen son: ölüm… Ayrıca kitapta alkol, şiddet ve bencillik içinde yaşayan karakterler ile toplumun değerler ve ahlak üzerine batışı gözler önüne serilir. Yazarın anlatımı oldukça sadece ve akıcı olmasının yanı sıra güçlü betimlemeleri ile doğayı ve içsel dünyayı kitabına yansıtması oldukça başarılı. Son olarak beyaz gemi isimli kitap insanlığın doğa üzerindeki yıkıcı etkisini, anlatılan masal ile acı gerçekleri ve çocuk ruhuyla yetişkin dünyasını ustaca harmanlandığı bir eser diyebiliriz. Keyifli okumalar dilerim…
2025 14. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 01:12
Bu kitabı okurken içimde sürekli bir sıkışma vardı. Beyaz Gemi, yüksek sesle anlatılan bir acıdan çok, sessizce büyüyen bir kırgınlık gibi. Küçük bir çocuğun dünyasına giriyorsunuz; hayalleri, masalları ve kaçıp sığınabileceği tek şey olan “beyaz gemi”yle birlikte. En çok da çocuğun masallara tutunuşu etkiledi beni. Yetişkinlerin hoyratlığı, çıkarcılığı ve suskunluğu karşısında onun hayal dünyası tek sığınağı. Okurken şunu fark ediyorsunuz: Aslında kitap bir çocuğu değil, çocukluğunu kaybetmiş yetişkinleri anlatıyor. Doğa, masallar ve vicdan iç içe. Maral Ana efsanesi sadece bir hikâye değil; insanın doğaya ve kendine ihanetinin sembolü gibi. Finali ise insanın içini acıtıyor. Bitirdiğimde uzun süre kapağını kapatamadım. Kısa ama etkisi büyük bir kitap. Masumiyetin bu kadar kolay ezildiği bir dünyada, beyaz gemiye inanmak isteyen herkesin okuması gereken bir eser.
İyilik ve Kötülük
2023 4. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2023 00:08
Bu kitabı ilk defa 9. sınıfta kitap sınavımız olduğu için okumaya başlamıştım. Kitabın hızlı olmayan olay akışı, betimlemeleri hoşuma gitmiş olsa da devamlılıkta zorlanmıştım. Okuma zorunluluğu
Beyaz Gemi
·168 syf.·
2018 52. kitabı
Öncelikle bir itiraf ile başlayalım: Bu kitap, kitaplığımda 9.sınıftan beri bekliyor. Edebiyat hocalarımız yazılının bir bölümünü Beyaz Gemi'den soracaklarını söyleyince bizde okuyalım

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.