Ahkam Tefsiri (2 Cilt)

Muhammed Ali Es-Sabuni

Ahkam Tefsiri (2 Cilt) Sözleri ve Alıntıları

Ahkam Tefsiri (2 Cilt) sözleri ve alıntılarını, Ahkam Tefsiri (2 Cilt) kitap alıntılarını, Ahkam Tefsiri (2 Cilt) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Enes b. Malik'ten (rh.a.) rivâyeti sabit olan, "Resûlullah (sav.) ile Ramazan ayında sefere çıktık. Oruç tutanlar tutmayanları, tutmayanlar da tutanları ayıplamadılar. Bu durumu müşâhede eden Resûlullah (s.a.v.), sükût etti"...
Reklam
Size harb açanlarla, Allah yolunda siz de dövüşün (Müdafaa harbi yapın) Ancak aşırı gitmeyin. Şüphesiz ki Allah, aşırı gidenleri sevmez.
"Allah, size kolaylık diler, size güçlük istemez..." Allah (c.c.), emir ve yasaklarında kulları için zahmet ve ağırlığı değil, kolaylık ve hayrı ister.
“(O Rab) ki beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. Bana yediren, bana içiren O'dur. Has- talandığım zaman bana şifa veren O'dur" *şu'ara: 78-80*
İnsanın kalb atışları, ona hâl dili ile hayatın saniye ve dakikalardan ibaret olduğunu söylemektedir.
Sayfa 279Kitabı okudu
Reklam
"Biz (kendimizi) kâinâtın Rabbine teslim etmemizle emrolunmuşuzdur.” *Enʻâm-71*
Râgıb, bu kelimeyle ilgili olarak şöyle der: "Ramazan kelimesi, "remd" kökünden türemiştir. Güneşin yakıcı sıcaklığı anlamındadır. Oruç ayına bu ismin verilmesi, ateşin herhangi bir şeyi yakıp bitirmesi gibi, orucun da insanların günahını yok ettiği içindir."
"O çok esirgeyen Allah'ın has kulları, ki onlar yeryüzünde vefakâr ve tevâzu ile yürürler. Kendilerine beyinsizler (hoşa gitmeyecek) lafları attığı zaman "selâm(etle) de(yip geçerler).” *Furkan-63*
Erkek: Neden kızlara bakmamalıyım?
Birinci incelik: Allah Teâlâ'nın "Gözlerin sakınılması"ni "Irzların korunması"ndan önce zikretmesinin hikmeti şudur: Kadına bakmak zinanın elçisi ve kötülüklerin öncüsüdür... Zira bakışla müptela olmak çok mümkündür. Bundan korunmak da mümkün değildir. Göz, her şeyi kalbe ulaştıran en büyük kapıdır. Bu sebeble insan göz yoluyla birçok günaha düşer. Çünkü bakış tebessüme, tebessüm selâma, selâm konuşmaya, konuşma anlaşmaya, anlaşma da gayr-i meşrû şekilde bir araya gelmeye vesile olur.
Sayfa 201 - 2. Cilt
Reklam
Resûlullah(s.a.v) buyurdu: "Her kim falcıya, gâîbden haber verene, sihirbaza giderek onlardan bir şey sorar ve onların söylediklerine inanarak tasdik ederse kâfir olur".
Hz Aişe annemize laf atan şiilere gelsin...
Altıncı incelik: "Kötü kadınlar kötü erkeklere..." âyeti ictimai hayatın en mühim bir noktasına parmak basmaktadır: Pis insanlar ancak kendileri gibi pis kimselerle anlaşıp birleşebilirler. Temiz ve nezih insanlar da ancak temiz ve nezih insanlarla anlaşır, birleşirler. Madem ki Resûlullah (s.a.v.), bütün temizlerin en temizi, Hz. Âdem'den günümüze kadar gelmiş ve gelecek insanların en efdalidir. Hz. Âişe'nin de kadınların en temiz ve nezihlerinden olması lazımdır. Onun hakkında söylenenler ancak yalan ve iftirâdır. Nitekim Kur'ân'da Resûlullah'ın (s.a.v.) zevceleri hakkında, "Bunlar (o temiz kadınlar ve erkekler) o (iftirâcıların) diyeceklerinden çok uzaktırlar. Onlar için mağfiret ve çok şerefli rızık vardır." buyurulmaktadır. Pak zevcelerin temiz olduklarına bundan daha kâfi bir şahid olamaz.
Sayfa 165 - 2. Cilt
Kânun yapıcılarına göre, katilin öldürülmesi, bir şiddet hareketidir. Ona şefkat göstererek ölümden kurtarmak gerekir. Hâlbuki öncelikle zulüm yapılarak öldürülen kişiye, merhamet ve şefkat göstermek daha iyi olmaz mı?
Sayfa 184 - şamil yayıneviKitabı okudu
Harama nazar
Harama bakmak insanın kalbine sehvet tohumları eker. Şehvânî bir arzuyu gayr-i meşrû' bir şekilde tatmin etmek insanın uzun zaman acı çekmesine sebeb olur. Şâyet gözleri kasıtsız olarak haram bir şeye değerse hemen başlarını çevirsinler, bakmaya devam etmesinler. Zira Allah Teâlâ insanların her halini murakabe eder. Her şeylerine de muttalidir, hiçbir şey O'ndan gizli değildir. Allah Teâlâ, "(Allah) gözlerin hâin bakışını, göğüslerin gizleyeceği her şeyi bilir." (Mü'min: 19) buyurmuştur.
Sayfa 199 - 2. Cilt
Allah (c.c.) hikmeti ve kulun maslahatına göre dilediğini zengin, dilediğini fakir eder. Nitekim hadis-i kudside, "Şüphesiz kullarımdan öylesi vardır ki fakirlik onun hakkında daha hayırlıdır. Eğer onu zengin etsem, güzel hali bozulur." ifadesi vârid olmuştur.
Sayfa 230 - Cilt 2. Nur 32.Kitabı okuyor
157 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.