Ahlâk-ı Alâ’î

Kınalızade Ali Efendi
On Altıncı yüzyıl Osmanlı dünyasının en velud müelliflerinin başında gelen Kınalızâde Ali Çelebi, özellikle başyapıtı olan Ahlâk-ı Alâî isimli eseri ile tanınmaktadır. Bir ahlak kitabı olan Ahlâk-ı Alâî ile Kınalızâde, bir yandan döneminin düşünce dünyasını tafsilatıyla resmederken öte yandan bireylerin kendileriyle, aileleriyle, içinde yaşadıkları toplumla ve devletle ilişkilerini ne şekilde kurmaları gerektiğine dair önemli bilgiler verir. Bu noktada özellikle aşırılıklara dikkat çekerek hem bireysel, hem de toplumsal hayatta bir orta yol arar. Üç ana bölümden oluşan eserin birinci bölümünde bireysel ahlak ele alınır ve erdemler ve bunun zıddı olan "rezilef’ler incelenir. İkinci bölüm "İlm-i Tedbîrü’l-Menzil" başlığını taşır ve aile ahlakı ve muaşeret kurallarına dair oldukça zengin bilgiler verir. "İlm-i Tedbîrü’l-Medîne" başlıklı üçüncü bölüm ise, esas itibariyle bir siyasetname özelliği gösterir. Kendinden önceki ahlak kitaplarını ikmal etme iddiasında olan Ahlâk-ı Alâî, bu iddiasını gerçekleştirmiş, aradan geçen asırlara rağmen Şark ahlak literatürü içerisindeki önemini muhafaza etmeyi başarmıştır.
Yazar:
Kınalızade Ali Efendi
Kınalızade Ali Efendi
Derleyen:
Mustafa Koç
Mustafa Koç
Tasarımcı:
Salih Pulcu
Salih Pulcu
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 559Basım Tarihi: Ocak 2007Yayınevi: Klasik Yayınları
ISBN: 9789758740420Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
510 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kanuni Döneminde yaşamış olan Kınalızade Ali Çelebi; Şam, Bursa, İstanbul, Edirne gibi Osmanlı'nın önemli şehirlerinde Kadılık yapmış bir alimdir. Günümüzden 5 asır önce yazıldığı düşünülünce bu kıymetli eserin değeri daha iyi anlaşılıyor. Eser önsöz bölümünü saymazsak 3 bölümden oluşuyor. Önsözde felsefenin tanımı ve kısımları anlatılmakta. 1. Bölümde; ahlak ele alınmış, huyun kısımları, nefs, erdem ve erdemsizlik, adalet, öfke, övünme, kibir, vefasızlık, rekabet, korkaklık, şehvet, tembellik, Hased, dilin afetleri, cimrilik anlatılmış ve bu kötü huyların tedavileri açıklanmaya çalışılmıştır. 2. Bölümde ev idaresi ve 3. Bölümde devlet yönetiminden bahsedilmiştir. İnsanın en büyük sıkıntılarından biri de kendini tanıyamamasıdır. Kendini tanıyamayan insan, kendini yanlış ifade eder. Böyle olunca etrafındaki durumlar da büyük bir yalana bürünür. İşte elimizdeki Ahlaki Âlâi gibi eserler kendimizi bir parça olsun tanımamıza yardımcı olacaktır. İyi okumalar dilerim.
Ahlak-ı Alai
Ahlak-ı AlaiKınalızade Ali Efendi · Fecr Yayınevi · 2017103 okunma
Reklam
448 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kınalızade Ali Efendinin , beden- ruh terbiyesini devlet yönetimi ve siyaset felsefesiyle harmanlayarak oluşturduğu güzel bir ahlak eseri. Aile müessesesine son derece önem veren müellif ayrıca bir bölümünde , aile düzenini bozacak konular üzerinede durmuş ve tavsiylerde bulunmuş.
Ahlak-ı Alai ve Devlet Ahlakı
Ahlak-ı Alai ve Devlet AhlakıKınalızade Ali Efendi · Çağdaş Kitap Yayınları · 2020103 okunma
327 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
236 günde okudu
Ahlâk-ı alâ
Kitabın fıtrata dair bilgileri bu derece net anlatması hayranlık uyandırıyor. Ahlaka dair güzellikleri ve reçetesini sunarken güzel ahlaka mugayyir davranışları tanımlayıp ilacını kurtuluş yollarını gayet açık şekilde anlatıyor.
Ahlak - Ahlak-ı Alai
Ahlak - Ahlak-ı AlaiKınalızade Ali Efendi · Tercüman Yayınları · 0103 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.