Ahlâk İlkeleri Üzerine

David Hume
Aydınlanma felsefesinin kurucu düşünürlerinden David Hume 1751 yılında yazdığı Ahlak İlkelerine Dair Soruşturma eserinde ahlak felsefesini hâlen güncelliğini koruyan şu sorular üzerinden kurmaya çalışır: “Ahlak ilkeleri, akıldan mı duygudan mı türemektedir? Ahlak ilkeleri hakkındaki bilgiyi bir kanıt ve tümevarım zinciriyle mi yoksa dolaysız bir hissediş ve daha ince içsel bir duyu yoluyla mı kazanırız? Doğruluğun ve yanlışlığın bütün sağlam yargıları gibi, her akıl sahibi zeki varlık için aynı mı olmalıdır yoksa güzellik ve çirkinlik algısı gibi tamamıyla insan türünün tikel doğa ve yapısının üzerine mi temellendirilmelidir?” “Bir gemi kazası sonrasında, mülkiyetin önceki sınırlamaları göz önüne alınmadan, herhangi bir güvenlik vasıtasını zapt etmek bir suç teşkil eder mi? Yahut eğer kuşatılmış bir şehir açlıktan ölmeye maruz kaldıysa, insanların, başka durumlarda hakkaniyet ve adalet kuralları olacak kurallara karşı titiz davranarak, muhafaza edilen tüm yiyecekleri, kendilerine tercih edeceğini ve hayatlarını kaybedeceklerini düşünebilir miyiz? … Kanunların veya hukuk mahkemelerinin bağlayıcılığı olmadan herhangi bir sayıda insan bir arada toplanabilir miydi? Bir kıtlık sırasında ekmeğin eşit bölünmesi, güç ve hatta şiddet ile yapılsa bile, suç veya haksızlık olarak addedilebilir miydi?”
Yazar:
David Hume
David Hume
Çevirmen:
Nil Demir
Nil Demir
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Haziran 2022İlk Yayın Tarihi: 1751Yayınevi: Fol KitapOrijinal Adı: An Enquiry Concerning the Principles of Morals
ISBN: 9786056924590Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
·
17 saatte okudu
akıl mı duygu mu?
İskoçya,Edinburgh’da doğan David Hume empirist görüşe dayanır.Deneyimlenenin kabulü ile ahlaki ilkelere dair güncelliğini yitirmeyen sorulara yanıt arar.Fayda durumuna ve koşullara göre erdemler değişebilir yahut önem dereceleri değişkenlik gösterir. Huma’a göre adalet tam olarak adaletsizliği doğuran nadir bulunan şeyler sebebiyle ortaya çıkmıştır. “Herhangi bir haksızlık olasılığı yokken mülkiyet neden tanınsın ki?” diyor.Ona göre toplumun faydası adaletin biricik kökenidir. Bu durumda ahlaki ilkeler çağdaş dünyada değişkenlik gösterebilir. Mülkiyetin oluşumu, güzellik ve zeka,duygu gibi kavramları felsefe bağlamında sorgulamıştır. Yer yer kitaptaki dipnotların ana sayfadan uzun oluşu beni biraz yordu.
Ahlâk İlkeleri Üzerine
Ahlâk İlkeleri ÜzerineDavid Hume · Fol Kitap · 202274 okunma
Reklam
224 syf.
·
Puan vermedi
·
36 saatte okudu
Hume ve Adalet
Hume bir empiristtir, dolayısıyla onun için öncelikli olan deneyim bilgisidir. Ahlakı da bu sebeple deneyim üzerine kurmayı amaçlamaktadır. Ahlakın kaynağında haz ve acı duyumlarıyla birlikte fayda ilkesi vardır. Erdemli eylem bize haz verirken, erdemsiz eylem acı vermektedir. Erdemli olan aynı zamanda faydalıdır da. Hume erdemleri doğal ve yapay erdemler olmak üzere ikiye ayırır. Yapay erdemler insan yapıntılarıdır. Örneğin adalet. İnsan neden adaleti icat etmiştir? Hume'a göre herkes her şeye yeteri kadar sahip olsa adalet kavramına ihtiyaç kalmazdı. Düşünün havayı istediğimiz şekilde kullanabiliyoruz. Kimse havayı fazla soluduğu için adaletsiz olmaz. Çünkü bir mülk haline getirilmemiştir. Her durum ve koşul bu şekilde yapılandırılsaydı adalet yararsız bir şey olurdu. Ancak her şey eşit olsa bile insanların sanat, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bu eşitlik bozulacaktır. Burada da mülk kavramı ortaya çıkmaktadır. Hume'a gmre mülk 'kullanmak üzere, tek başına onun için olan ve onun için yasal olan herhangi bir şeydir.' Ayrıca adalet dönemin koşullarına ve gelişen olaylara göre yasa bazlı değişiklik gösterebilir. Adalet toplumun yararı içindir. "Yararlılık hoştur ve onayımızı alır. Bu, günlük gözlemce doğrulanan, olgusal bir şeydir. Gelgelelim, yararlı? Ne içindir? Elbette, bazılarının çıkarı içindir. O halde, kimin çıkarı? Sadece bizim değil: Onamamız için her zaman daha da genişler."
Ahlakın İlkeleri Üzerine Bir Soruşturma
Ahlakın İlkeleri Üzerine Bir SoruşturmaDavid Hume · Say Yayınları · 201974 okunma
157 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Öztürkçe belasından sonra yazılan hiçbir Türkçe felsefe kitabını okumayın. Dergah yayınlarndan çıkmış olsa bile bu kitap. Okuduğum kitabın adı ahlak ama okurken bu soysuz kelimeleri gördükçe ahlakım bozuldu dersem abartmış olmam. Hiçbir çağrışımı olmayan 'tikel' sözcüğü en az on farklı kelimenin yerine kullanılmış dersem yalan olmaz. Yahu olmuyor , artık anlayın bu uydurma-zorlama dille felsefe ol mu yor.
Ahlak
AhlakDavid Hume · Dergah Yayınları · 201074 okunma
9/10 puan verdi
john locke'den devraldığı ingiliz empirizmini sonuna kadar göüren düşünür...locke'un bilginin eleştiriden geçirilmesi işlemi hume'un felsefesinde doruğa ulaşır... hume'a göre bilincin içindekiler ikiya ayrılır,bunlar:fikirler` : ideve izlenimler: duyum`dir...hume'a göre izlenimler duyum ve duygulanımlardır...fikirlerse,izlenimlerden daha az canlı olan hatırlama ve hayal gücü unsurlarıdır...
Ahlak
AhlakDavid Hume · Dergah Yayınları · 201074 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.