Ahlak Mektupları

Seneca
Seneca, mektuplarına Lucilius’unu selamlayarak başlamıştı: Seneca Lucilio suo salutem! Fakat onun bu seslenişi sadece dostu Lucilius’ta değil, iki bin yıl boyunca birçok nesilde karşılık buldu. Öyle ki, Ahlak Mektupları, birçok büyük kitabın, hatta Avrupa düşüncesinin kaynakları arasında yer aldı: “Fransız Seneca” olarak da adlandırılan Montaigne’in en çok etkilendiği eser Ahlak Mektupları’ydı. Erasmus, Seneca’nın mektuplarını ve yazılarını gururla yayımladı. Shakespeare, Marlowe, Bacon gibi birçok edebiyat devi Ahlak Mektupları’ndan beslendi. Aforoz edildiğinde tüm kitaplığını geride bırakmak zorunda kalan Spinoza’nın yanına aldığı Ahlak Mektupları, Marx’ın Latin ve Yunan düşüncesine açılan kapısı oldu. Yüzyıllar boyunca yaşam, ölüm, dostluk, sanat, erdem, felsefe, Tanrı, iyi ve kötü, yalnızlık, iktidar gibi insanı ilgilendiren her konuda bir “bilge”ye danışmak isteyen insanlar öncelikle Ahlak Mektupları’na başvurdu. Seneca’nın ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı ve bugün klasik edebiyatın başyapıtı sayılan Ahlak Mektupları’nı Türkân Uzel Latince aslından çevirdi. “Ah, kimi insanlar için bir yerden değil, önce kendilerinden kaçabilmele­ri ne büyük bir mutluluk olurdu! Onlar kendilerine yük olmuşlardır; endişe, telaş ve korku içindedirler. Denizleri aşmak, kentten kente dolanmak neye yarar? Seni hırpalayan kötülüklerden kaçınmak istiyorsan başka yerde değil, başka biri olmalısın. Her gün, her saat değiştiriyor seni. Ne var ki kimi şeylerde bu yağma daha kolay ortaya çıkıyor; sendekilerse gizlice olup bitiyor, açıkta olmuyor. Kimi şeyler sürülüp götürülüyor, bizler de fark edilmeden çalınıyoruz kendimizden. Bunlardan hiçbirini düşünmeyeceksin, yaraları­na merhem sürmeyeceksin de, kimi şeyleri umut ederek, kimi şeylerden umut keserek kendine yeni kaygı nedenleri yaratacaksın, öyle mi? Aklın varsa ürettiğin duyguların birini ötekine kat. Umudun umutsuzlukla, umutsuzluğun umutla birlikte olsun.”
496 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1999
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

496 syf.
9/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Eser dolu dolu...Ne ararsan var, başkasını, iyiyi, kötüyü, ölümü, intiharı, umudu, umutsuzluğu, bilgeyi, duyguları, aklı, kendini.... Seneca'nın kalemini sevdim. Felsefede de tanışmıştım, mektup mektup ilerleyen bu eser birçok alandan bahsetmektedir..Şimdi de arka kapağında yazan bir bölümü yazacağım. Onu okurken zaten eserin içeriğini anlayacaksınız. "Ah, kimi insanlar için bir yerden değil, önce kendilerinden kaçabilmeleri ne büyük bir mutluluk olurdu! Onlar kendilerine yük olmuşlardır; endişe, telaş ve korku içindedirler. Denizleri aşmak, kentten kente dolanmak neye yarar? Seni hırpalayan kötülüklerden kaçınmak istiyorsan başka yerde değil başka biri olmalısın. Her gün, her saat değiştiriyor seni. Ne var ki kimi şeyler de bu yağma daha kolay ortaya çıkıyor; sendekilerse gizlice olup bitiyor, açıkta olmuyor. Kimi şeyler sürülüp götürülüyor, bizler de fark edilmeden çalınıyoruz kendimizden. Bunlardan hiçbirini düşünmeyeceksin , yaralarına merhem sürmeyeceksin de, kimi şeyleri umut ederek, kimi şeylerden umut keserek kendine yeni kavga nedenleri yaratacaksın, öyle mi? Aklın varsa türettiğin duyguların birini ötekine kat. Umudun umutsuzlukla, umutsuzluğun umutla birlikte olsun." ..........Herkese Keyifli Okumalar Dilerim..........
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
·
Puan vermedi
Ahlak Mektupları, Seneca'nın kaleme aldığı son eseri. Bilgelik edasıyla yazdığı bu kitap, insanın ihtiyaç duyduğu erdemler ve çözüme kavuşturamadığı sıkıntıları bir dost gibi anlatıyor.
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
10/10 puan verdi
·
201 günde okudu
"Kendin için kazan kendini" Stoacılık felsefesinin en önemli savunucularından biri olan Seneca'nın en meşhur kitabı ahlâk mektupları. Nihayet okudum. Kitap bitmesin diye her gün belli bir sayıda sayfa okudum. Kitap 124 mektuptan oluşuyor. Seneca'nın, dostu Lucilius'a yazdığı mektuplar. Yıllar önce yazılmasına rağmen adeta hepimize öğütler verir nitelikte bir kitap. seneca'nın lucius'a yazdığı mektuplar sosyal, siyasal ve ahlaki pek çok noktaya değiniyor Üstelik zamanda felsefi ve edebi olarak da oldukça zengin. Yaşam hepimizin deneyimlediği bir şey olsa da bu deneyimleri aktarmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Seneca deneyimlerini, düşüncelerini çok güzel bir şekilde aktarmış. Tavsiye üzerine okuduğum bu kıymetli kitap, benim de sizlere Şiddetle tavsiyemdir. "Bizi sımsıkı bağlayan tek zincir, yaşam sevgisidir; bu sevgiyi toptan söküp atmamalı içimizden."
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
53 günde okudu
Hayatın her anında tekrar tekrar okunabilecek dost kitap. Sindire sindire okudum. Anlamaya çalıştım, çokça düşündüm. Bazen 4-5 sayfa okumak yetti birkaç gün için. Kitap 124 mektuptan oluşuyor. Seneca'nın, dostu Lucilius'a yazdığı mektuplar. Hepsi birbirinden değerli düşüncelerle dolu. Bazı cümleleri okumak pek çok kitabı okumaktan daha değerli. Eserin günümüze gelmiş olmasını Orta Çağ'da fizik kitabı olarak okullarda okutulmasına borçluyuz, diyor çevirmeni Türkan Tüzel. Keza eser 2000 yıl geçmişten geliyor. Seneca eserini herkes için yazmamış. Peki kimler için yazmış? Son cümleyi beklemiş söylemek için. "Mutlu azınlığa!"
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
“Mutlu azınlığa!”
Kitap Seneca’nın dostu Lucilius’a hitap ederek yazdığı 124 adet mektuptan oluşuyor. Seneca, Stoa felsefesi ışığında insanlık sorunlarını, yaşamın değerini, bilgelik, erdem gibi konuları ahlak açısından değerlendirerek kaleme almış. Yer yer düşüncelerini Epikuros, Vergilius, Lucretius gibi etkilendiği yazarların sözleriyle de destekliyor. Yazılarında muazzam öğretiler bulunuyor ki bunları hayatınıza entegre ettiğiniz taktirde kitabı okumadan önceki benliğinizle şimdiki benliğiniz arasında uçurum olacaktır. Yazarın bu mektuplarda Lucius’a seslenişi yıllarca halkta karşılık bulmuş hatta Spinoza, Marx, Montaigne, Shakespeare, Bacon gibi düşünürlerin eserlerini yazarken esinlendiği, yanlarından ayırmadıkları bir kitap olmuştur. Kitaba dair tavsiye niteliğinde ise şunları söyleyebilirim: Okumak için uzunca bir zaman ayrılmalı ve acele etmeden okunması gerektiğini düşünüyorum. Bazı günler sadece bir mektup okumanız bile yeterli olacaktır. Ayrıca benim felsefe okumalarımda sıkça yararlandığım marginalia tekniği ile okuduğunuz sayfanın kenarlarına o bölüme dair kişisel görüşlerinizi yazmanız okuduklarınızı daha iyi anlamanız açısından çokça faydalı olacaktır. Mutlaka ama mutlaka okunması gereken bir kitap. Okunma sayısının bu kadar düşük olması doğrusu beni çok şaşırttı. Okuyun arkadaşlar!! :D Verdiğim puandan da anlaşılacağı üzere daha iyisini okuyana kadar en iyisinin bu kitap olduğunu düşünüyorum:) Başlıkta belirttiğim gibi “Mutlu Azınlığa!” diyor Seneca.. Bu azınlığa dahil olmak artık sizin elinizde :) Hepinize keyifli okumalar diliyorum.
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Yanlışlıkla sildiğim incelemem. :)
Kitap yazarın bulunduğu çağın yaşayışlarını, düşüncelerini, fikirlerini, zevklerini, ahlaklarını yansıtan 124 tane mektuptan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra yazar döneminin fikir adamı olan filozofların fikirlerine de yer vermiştir. Kitabı okurken benim hissettiğim yazarın insanlığa hümanizmi aşılamaya çalışması olmuştur. Tüm insanlığı, iyiye, erdeme ve mutluluğa yöneltici bir kitap... Umutsuz bir anınızda, bir dostunuzla sohbet ediyor ve dostunuz da size yaşamın onur verici yönlerini gösterip, umut veren ve yaşamı olması gerektiği gibi sevmenizi öğütleyen bir dost gibi hissettiriyor. Mektuplarda bazı anlar dağınık bir anlatım hissetsek de, hepsinde aynı ahlaki endişeyi vurgulayan farklı konular mevcuttur. Mektuplarında, mutluluğa, mutsuzluğa, ahlaka, erdeme, iyiliğe felsefi bir derinlik katarak anlatmaktadır. Yazarın, zaman zaman bazı mektuplarında ölümle ilgili düşüncelerine de rastlıyoruz. Bu da bize kitabın son eseri olduğunu gösteriyor. Kısacası şöyle diyebiliriz: Büyük bir yaşam deneyiminin, kimi zaman isyan, kimi zaman tevekkül arasında gidip gelerek; erdemi, doğruyu ve mutluluğu bulmak için izlediği yolu anlatmaktadır. Son olarak birkaç alıntı ile bitireyim. * "İnsan, kaderini değiştiremez ama onu iyi kötü yanıyla, olduğu gibi kabul edip katlanırsa ona, kaderin kötü yanlarından kurtulmuş olur." * "Önceden bilinen şeylerin tokadı daha az acı verir." Keyifli okumalar. :))
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
8/10 puan verdi
Lucius Annaeus Seneca... stoa felsefesinni en önemli isimlerinden biri. ve lucilius ile yaptığı mektuplaşmaların derlendiği, özellikle bir felsefe kitabına göre edebi yönden hayli etkili bir eser. düşünce ve dil arasında müthiş bir bağ var ve bence hazmederek okunması çok önemli. çünkü seneca ve lucilius'u anlamak için kitabı dinlemeniz
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
İyi’ye ulaşmak... Erdem sahibi olabilmek... Mektuplarında sık sık bunları anlatıyor Seneca. Öğütler veriyor, özeleştiri yapıyor, sorguluyor, sorgulatıyor... Doğa’yla uyumlu yaşadığınız zaman, öz’ünüzün anlamını bulabilirsiniz diyor. ‘İhtiyacımız olan tek şey daha azı’ diyor bir bakıma. Öyle bir kitap ki, bize her zaman bir rehber olarak kalacak türden. Ve benim en’lerime kattığım bir eser. Kitabın sonundaki cümle ise şöyle diyor: “Mutlu azınlığa...”
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
496 syf.
·
Puan vermedi
“Seneca’nın Ahlak Mektupları (Latince: Epistulae Morales ad Lucilium), Stoacı filozof Seneca’nın hayatının son döneminde yazdığı, dostu Lucilius’a hitaben kaleme aldığı 124 mektuptan oluşur. Bu eser, Stoacı felsefenin günlük hayatta nasıl uygulanabileceğine dair pratik bir rehber niteliğindedir. A—Ana Tema olarak; 1–Erdem ve Mutluluk, 2–Zamanın Değeri, 3–Kendine Yetme: 4–Ölüm ve Doğanın Döngüsü gibi 4 tema işlenmektedir. B—Üslup ve Etkileyicilik açısından; Seneca, mektuplarında hem felsefi hem de kişisel bir üslupla yazmıştır. Didaktik bir tonda olsa da samimi bir dil kullanır. C—Eserin Önemi: Ahlak Mektupları, bireysel gelişim, minimalizm ve zihinsel dayanıklılık gibi modern meselelerle doğrudan ilişkilidir. Günümüzde kişisel gelişim ve psikolojik dayanıklılık arayanlar için hâlâ ilham verici bir kaynaktır. Özetle; Ahlak Mektupları, felsefi bir yaşamın teorisi ve pratiği arasında bir köprü kurar ve okuyucusunu daha bilinçli, daha erdemli bir yaşam sürmeye teşvik eder.” Faydalı olması temennisiyle…
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma
500 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Lucius Annaeus Seneca tarafından yazılmış, 124 mektuptan oluşmaktadır. Stoacı düşünceden olan Seneca bu düşünce çerçevesinde “aklı, erdemli olmayı, ve doğayı” her şeyin üzerinde tutuyor mektuplarında. Doğaya uygun yaşamayı, iyiye ulaşmak için erdemli olmayı tavsiye ediyor ve aklı her konuda her şeyden üstün tutuyor. 124 mektubun her biri “ Seneca, Lucilius’unu selamlar,,” diye başlıyor. Tüm mektuplar bir dosta yazılmış sohbet tarzında devam ediyor. Seneca’nın yaşlılık döneminde kaleme aldığı bu mektuplar felsefenin temel ilkelerine de değinmiş. Çok beğendiğim, neredeyse her satırını çizerek okuduğum bir kitap oldu.
Ahlak Mektupları
Ahlak MektuplarıSeneca · Jaguar Kitap · 20191,075 okunma

Yazar Hakkında

Seneca
SenecaYazar · 25 kitap
Roma’ya küçük yaşta teyzesi tarafından getirilmiş ve Mısır valisinin eşi olan bu kudretli kadının gözetiminde büyümüştür. Babası atlı sınıfına (equites) üyedir ve derlediği söylevlerle Latin edebiyatında Rhetor Seneca ve Stoacı ahlak görüşleriyle tanınan Seneka, ahlakın temeline doğaya uygun yaşama ilkesiyle, bir bilge idealini yerleştirmiştir. Zamanın toplumunu bir vahşi hayvanlar topluluğu olarak gören Seneka, bilge kişisini, kendi kendine yeten, hazza olduğu kadar eleme karşı da duygusuz, korku bilmez, evrenin gerçek efendisi, erdemi özgür iradesinin sonucu olan ve ölümden korkmayan kişi olarak tanımlamıştır. Her ne kadar Stoacı maddeciliği benimsemiş olsa da, Tanrı'nın aşkın olduğunu öne süren Seneca, pratik felsefeyi öne çıkarmış ve gerçek erdemle değerin, dışarıda değil de, insanın içinde olduğunu belirtmiştir. Ayrıca harici iyiler ve zenginliklerin, insana mutluluk sağlamayacağını da söylemiştir. Seneca, ailesinin varlıklı olması sayesinde ünlü felsefeciler ve söylev ustalarından (rhetor) eğitim almış ve bilgelik sevgisi yüzünden genç yaşta retorikten (söylev sanatı bilgisi) sıyrılmış ve felsefe eğitimine ağırlık vermiştir. Pythagorasçı Sotion’dan dersler alarak onun gibi etyemez olmuş ve ruhun ölümsüzlüğüne inanmıştır. Daha sonra Attalus’a bağlanıp güzel kokulardan, şaraptan, istiridye ve mantar yemekten ve yumuşak bir yatakta uyumaktan vazgeçmiştir. Kynik Demetrius’u ve Papirius Fabianus’u da hararetle dinleyen Seneca’nın felsefeye olan aşırı düşkünlüğü babasını telaşlandırmıştır; çünkü İmparator Tiberius gençliği saran bu felsefe akımlarına hiç sıcak bakmıyor, garip kılıklı ve tavırlı bu kişileri Roma’dan uzaklaştırıyordu. Ayrıca Seneca’nın, yaptığı perhizlerden dolayı zaten narin olan bünyesi daha da bozulmuştu, sağlığı iyice kötüye gidiyordu. Babası, oğlunun sağlığını düzeltmek ve felsefeden uzaklaştırmak için onu ilk önce Pompei’ye, sonra Mısır’a gönderdi. Roma’ya MS 31 yılında dönen Seneca, kendini siyasete verdi ve quaestorluk (idam cezası vermeye yetkili hakim) elde ederek mahkemede avukatlık yapmaya başladı. Quaestor oldu, senato üyeliğine seçildi. Fabianus’tan öğrendiği keskin çelişkiler içeren, imalarla dolu kısa cümleli ifadeler kullanmada oldukça başarılıydı. Kıskanç İmparator Caligula’nın deyimiyle “kum taneleri” gibi akıp giden üslubu ölüm nedeniydi. Böyle başarılı bir konuşmacının kendi Roma’sında yeri yoktu. Ancak saraydaki bazı kişiler Seneca’nın hasta bir insan olduğunu ve çok az bir ömrü kaldığını söyleyerek İmparatoru zor ikna etti ve ünlü bir düşünürün yaşamını bağışlattı. İmparatoriçe Messalina, Caligula and Agrippina'nın kızkardeşi Julia Livilla ile Seneca arasında bir ilişki olduğuna ilişkin dedikodular çıkarınca, Seneca MS 41’de Korsika’ya sürgüne yollandı. Livilla ise öldürüldü. Seneca sürgündeki yaşamını felsefe yapıtları yazarak, bilim ve şiirle uğraşarak geçirdi. İlk yıllar kolay geçti, ama sonraki yıllarda Roma’ya dönme arzusu yüreğini iyice kaplayınca, Cladius’un azatlısı Polybius’a kardeşinin ölümünden dolayı yazdığı Ad Polybium De Consolatione (Polybius’a Teselli Üzerine) başlıklı yazısında hem ona hem de imparatora adeta yalvarmıştır. Ayrıca yine aynı ruh durumuyla annesine yazdığı Ad Helviam Matrem De Consolatione (Annem Helvia’ya Teselli Üzerine) yazısında da annesinden çok kendini teselli eder gibidir. Bütün bu yakarılarına karşın Seneca Roma’ya ancak Livilla’nın kardeşi Agrippina zamanında dönebilmiştir. Genç Prens Neron’un annesi Agrippina, tanınmış bir edebiyatçının, oğlunun eğitiminde önemli bir rol oynayacağını düşündüğü için Seneca’yı sürgünden çağırtmıştı. Neron’un tüm eğitimini üstlenen Seneca, ona çağının önemli kültür konularıyla ilgili dersler vermiş, ancak Agrippina’nın felsefeye pek sıcak bakmaması nedeniyle bu konulardaki derslerine bazı kısıtlamalar getirmek zorunda kalmıştır. M.S 54 yılında Claudius öldüğünde Neron on altı yaşında İmparator ilan edilince, Seneca muhafız kıtası komutanı Afranius Burrus ile birlikte idarede söz sahibi olmuştur. Ama filozoflara yakışmayacak yaşam tarzı ile savunduğu düşünceler uyuşmadığı için hakkında dedikodular çıkmasına engel olamamıştır. Bu arada Neron tümüyle anormal davranışlar içine girmiş ve annesi Agrippina’yı öldürtmüştür. Bunun ardından Burrus’un zehirlenerek öldürülmesi Seneca’yı saray yönetiminde tek başına bırakmıştır. Bunun üzerine tüm servetini imparatora bırakarak özel yaşamına çekilmeye karar veren Seneca, bu düşüncesini Neron’a açmış, ancak reddedilmiştir. İS 64’te meydana gelen büyük Roma yangınından sonra bu önerisini yinelediği halde imparator tarafından ikinci kez reddedilmiştir. Ancak Seneca bu kez kararlı davranmış, Neron’dan aldıklarının bir kısmını geri vererek siyasetten ayrılmıştır. M.S 61-65 yılları Seneca’nın kendini tümüyle felsefeye verdiği en verimli dönemi oldu. Ancak M.S 65’te C. Calpurnius Piso’nun başı çektiği, Faenius Rufus, Plautus Lateranus ve şair Lucanus'un adının karıştığı Neron’a karşı düzenlenen bir suikast girişimine onun da adı karıştığı için, İmparator tarafından kendini öldürmesi emri verildi. Bütün yaşamı boyunca ölümün hiçe sayılması gerektiğini savunmuş olan Seneca, bu emri metanetle karşıladı ve M.S 65’te damarlarını keserek intihar etti. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Lucius_Ann...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.