Friedrich Nietzsche
Hınç duygusunu yakından incelemeyi düşünen psikologlara karşı söyleyeceğim şu: Bu bitki en iyi anarşist ve Yahudi düşmanları arasında açıyor, bir de gizli yerlerde çiçekleniyor hep, menekşe gibi, ama farklı bir kokuyla. -Friedrich Nietzsche (Arka Kapak)
184 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1887

Zerdüşt'ün İzinde
209 syf.
10/10 puan verdi
"Biz kendimizi bilmiyoruz, biz bilenler, biz kendimiz, kendimizi bilmiyoruz: iyi bir nedeni var bunun. Hiç aramadık kendimizi - nasıl olacak da bulacağız kendimizi günün birinde?"
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20232,408 okunma
Orta Sınıfın Ahlakının Kökünde Ne Yatar?
Puan vermedi
(Makale) Kölelerin ahlaki değerlere isyanları tam olarak yaratıcı bir şekilde ve yeni değerleri ortaya çıkararak içerleme ilkesinde başlamaktadır ve bu, uygun eylem çıkışlarından yoksun oldukları
10/10 puan verdi
Yahudilik ve Hristiyanlık üzerinden Nietzsche ceza,suç, adalet, vicdan gibi ahlaki kavramların tarihsel gelişimini inceliyor. Bir başyapıt niteliğinde...
10/10 puan verdi
Nietzsche, toplumu oluşturan insanların olduğu yerde, sınıflar arasında ve insanlar arasında uçurumlar var olduğunu savunur. Bu farklılığı bir bütün olarak ele alır. Değerleri korumak için insanların realitesi ahlâk kurallarını yaratır. İyi, kötü, suç, ceza, adalet, hınç, vicdan gibi ahlâkî kavramları soyut bir şey görmek yerine sosyal bir durum olarak görmek gerektiğine vurgu yapmıştır. Kavramların tarihsel gelişimini incelemiş, köklerini araştırarak köle ve efendi ahlâkından oluşan bir ahlâk anlayışına ulaşmıştır. Ahlâkın zıt değerlerle var olduğunu oysa sürü iç güdüsü insanı eşit kılma çabasıyla köle yaptığını vurgulamış. Sürü iç güdüsünü yok eden bireylerin kendi efendisi olacağına dikkat çekmiştir. Yaşadığı dönemin Avrupa kültürünü, Hıristiyanlığın ahlâkî ön yargılarını eleştirmiş. Ahlâkî değerlerin yeniden tanımlanması gerektiğine inanmıştır. Çileci idealin anlamını yazarak neden karşı olduğunu detaylarıyla anlatmıştır. Nietzsche'nin denemesini, kendi düşüncelerinizle harmanlayarak okunduğunda , ahlâk kavramlarıyla ilgili farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Ahlakın Soykütüğü ÜstüneFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 20232,408 okunma
İnceleme uzun! "Dilinden anlarım" diyorsanız, direkt Nietzsche okuyun.
8/10 puan verdi
Başkaldırı! Kitabı tek kelime ile özetle deseniz, başkaldırı derim. İyi, kötü, vicdan, suç, ceza gibi temel değerleri sorguladığı; hepsinin köküne indiği; zaman içerisinde üzerlerine geçirilen ve
7/10 puan verdi
3 adet ayrı denemeden oluşan eserde; ilk deneme, dilbilimsel yaklaşımla iyi, kötü ve fena gibi gibi sözcükleri derinlemesine işlerken gücün, nasılda bu kavramlar üzerinde yadsınamaz etkisi olduğunu irdeliyor. Suç ve cezanın kökenini inceleyen ikinci denemede ise adalet kavramının nasıl doğduğunu ve bu kavramın içselleştirilmesinin "ruh" denilen şeyin gelişimine nasıl etki ettiğini karşılaştırmalı örneklerle sunuyor. Çileci ideallerin sanılanın aksine kutsallıktan ve yüce değerlerden uzak, insanın yapısına uygun, türetilmiş bir kavram olduğu konusunun çözümlendigi üçüncü deneme ile de eser son buluyor. Dil ağır, diğer filozofların görüşlerine sık sık atıf ve cevap verme arzusu anlaması zor olan kavramları bazen daha da karmaşık hale getirmiş olsa da bitirince bütünsel olarak ne anlatmak istediği gün yüzüne çıkıyor. Keyifli okumalar dilerim.
9/10 puan verdi
Niçe'yi tek bir kitabı üzerinden analiz edemezsiniz. Onun tüm kitapları bir pazılın parçası gibidir klişe bir ifadeyle. Tam anladınız derken tersten vurabilir sizi. Ama sanılanın aksine çok anlaşılmaz bir felsefeci de değildir. Aslında kendi de diyor bu kitabının başında, beni yavaş yavaş anlarsınız diye. Ama dil ve kavram yıkıcı olduğu için (filolog yönünden geliyor sanırım) kendi icerisinde bir şiirselliği var. Sıkıcı kavramlara boğmuyor sizi. Düşüncelerle kelimeler aracılığı ile dansediyor Niçe. Anlamadınız diyelim, zararı yok, damakta sözün ezgisi kaldı çünkü. Açın okuyun şerhlerini, biyografilerini, fakat unutmayın Niçe herkese duymak isteği şekilde konuşur. Siz okumaya devam edin, ısrarla. Ki bu kitabi yıkıcı bir kitaptır, dikkatinizi verdiğiniz sürece sarsar sizi, bildiklerinizi, kara vicdanınızı. Hakikati olamayan bir adamdan hakikatsizlik felsefesine giriş. Oldukça erdemli bir yolla üstelik.
Puan vermedi
Selamlar canlar kitabı bitirdim okunması gerek Nietzsche'nin eserleri başka güzel akıcı bir anlatımı var Kitap özeti şu şekilde; Nietzsche'nin, eski arkadaşı Paul Rée'nin ahlakın kökeniyle ilgili kitabına (The Origin of the Moral Sensations) yanıt olarak kaleme aldığı üç denemeden oluşan bu kitap, yazarın en uzun soluklu ve iç tutarlılığa sahip çalışmalarından biridir. Kitabı oluşturan denemelerin üçü de İyinin ve Kötünün Ötesinde'de dile getirilen Hıristiyan ahlakı eleştirisini daha ileriye taşımaktadır. "İyi," "kötü" ve "fena" gibi sözcüklerin dilbilimsel analiziyle başlayan birinci denemede Nietzsche, "efendi" ahlakı ve "köle" ahlakı dediği iki kavram arasında karşıtlık kurarak, gücün ve eylemin nasıl da sıklıkla yerini edilginliğe ve nihilizme bıraktığını gösteriyor. Suç ve cezanın kökenini irdeleyen ikinci deneme, adalet kavramının nasıl doğduğunu ve bu kavramın içselleştirilmesinin "ruh" denilen şeyin gelişimine nasıl yol açtığını ortaya koyuyor. Üçüncü denemede Nietzsche, çileci ideallerin anlamını çözümlüyor. Nietzsche'nin niyeti çileci idealleri, "köle" ahlakını ya da içselleştirilmiş değerleri bir çırpıda yadsımak değildir; onun temel kaygısı kültürün ve ahlakın ebedi gerçeklikler olmaktan çok, insan yapısı kavramlar olduklarını göstermektir. Ulaştığı yargılara katılabilir ya da katılmayabilirsiniz; ama Nietzsche öylesine açık seçik ve parlak bir dille yazıyor ki, Ahlakın Soykütüğü'nü okurken kendinizi canlanmış ve coşkulu hissedeceksiniz..
Puan vermedi
"kendini görmezden gelmek ,iyi görmek için gereklidir der Nietzsche . "Biz yani ; idrak edenler ,kendimizi tanımıyoruz kendimiz kendimizi: bunun da bir sebebi var : hiçbir zaman kendimizi aramadık ki bir gün kendimizi bulabilmemiz nasıl mümkün olsun ? Haklı olarak denmişti; "kalbiniz hazinemiz , anlayışımız arı kovanların bulunduğu yerdedir .okumak da incelemek de bir o kadar zor eylemlerdir. Yazmış olduğu tek bir cümleden bile tonlarca tartışma hatta yazılar dökülebilir. Keza kendisi üzerine yazılan kitaplardan anlaşılabilir. Ben çok beğendim sizin de okumanızı tavsiye ederim
İyi, kötü ve Nietzsche
9/10 puan verdi
Friedrich okumak da incelemek de bir o kadar zor eylemlerdir. Yazmış olduğu tek bir cümleden bile tonlarca tartışma hatta yazılar dökülebilir. Keza kendisi üzerine yazılan kitaplardan anlaşılabilir. Acaba Nietzsche üzerine neden doğru dürüst bir belgesel, film hatta dizi çekilmiyor ki? Ahlakın bitmişliğinden bahseden soykütüğü üzerine aslında adından da ahlakın scr'sini çıkarmaya çalıştığını anlatıyor. En tecrübeli yıllarında yazmıştı. Ahlak insanı her şekle sokmaya hazır göreceli bir kaptır. Kimi toplumların ahlak dışı saydığı eylemler sizlerde anlayışla karşılanabilir. İşte insanı bitiren ve onu yozlaştıran ifadelerde parmakla ahlakı gösteriyor. Mutlu olmayı sıradanlaşmadan uzakta tanımlıyor. Zaten Nietzsche'nin mutlu olmakla bir alakası olmadığı aşikardır. Sınırlarda yaşayan birisi olmaya ait biridir. Kant'a yine göndermelerde bulunmayı ihmal etmiyor. Onun yol göstereni ise bilindiği gibi Schopenhauer'dan başkası değildir. Bizler iyinin ve kötünün ötesinden gelen ahlakı arıyoruz, bizler suçtan, vicdandan uzak durmanın ilerisindeyiz. Onu anlamak aslında yeterince iyi anlamamak gibidir. Bazen Nietzsche'nin kendisini bile yeterince iyi anlamamış olduğunu düşünüyorum. O çağın ilerisindeydi ve zaten kendisi de herkes tarafından anlaşılmayacağını bilen birisiydi.

Friedrich Nietzsche
Friedrich NietzscheYazar · 71 kitap
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir. Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi. Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.