William Tabb
1 Kişi
Okunma
Beğeni
Görüntülenme
İnsanların içinde yaşadıkları düzeni anlamaya çalışmaları bir grup körün bir fili tanımaya çalışmasını anlatan eski öyküyü hatırlatır. Söz konusu fil, kapitalizmdir-hayatımıza giren varlığı öylesine büyüktür ki, karşısında kişisel deneyimlerimizle edindiğimiz bilgi, her biri yakaladığı parçadan filin ne olduğunu anladığını sanan körlerin durumuna benzer: Bir tanesi kollarını filin bacağına dolar ve fil denilen şeyin bir ağaç kütüğünden ibaret olduğunu söyler. İkincisi devasa gövdesine dokunur ve 'bu eski kalenin duvarlarının sağlam ve kalın olduğunu' bildiri. Bir başkası kuyruğunu yakalamıştır ve filin kalın bir urgan olduğunu güvenle ilan eder. Kulağına dokunan bir başkası ise bir cengel bitkisinin dev yaprağını tanımıştır. Her biri, kendi kişisel ve yerel deneyimiyle edindiği bilgiyle bir bütün olarak fili anlamış olduğundan emindir. Ve tabi ki, sırtında yolculuk edenlerin filin doğası hakkındaki deneyimleri, ayakları altında ezilenlerinkinden bütünüyle farklıdır. Filin kendisi ise duygudan, ahlaktan ve vicdandan yoksundur.
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 254Basım Tarihi: 14 Şubat 2002Yayınevi: EPOS YAYINLARI
ISBN: 9789756790038Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

254 syf.
8/10 puan verdi
Ahlaksız Fil
Fazla terim kullanılmıştı. Çoğunlukla bu sebepten anlamakta zorlandım. Genel olarak neoliberalizm, keynesçilikve globalleşme kavramları incelenmişti. İlgisi olanlara faydalı bir kitap olacağını düşünüyorum. Kaynak olarak da bazı bölümler kullanılabilir.
Ahlaksız FilWilliam Tabb · EPOS YAYINLARI · 20022 okunma
254 syf.
Puan vermedi
William Tabb'ın kitabı Ahlaksız Fil, küreselleşme gerçeğini doğru bir şekilde analiz etmemiz için önemli bir metin olma özelliği taşıyor. Küreselleşmenin hiç de masum bir söylem olmadığı, 16. yüzyıldan temellenen kapitalizmin günümüzdeki adı, ve yeni bir versiyonu olduğu kitapta vurgulanıyor. Kısaca küreselleşme gerçeğini öğrenmek isteyenlere tavsiyem bu kitabı okumaları...
Ahlaksız FilWilliam Tabb · EPOS YAYINLARI · 20022 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.